Otręby żytnie

Otręby żytnie

Otręby żytnie to zmiażdżona łupina oddzielona od ziarna żyta wraz z częścią bielma w procesie mielenia ziarna na mąkę. W zależności od ustawienia młynka otręby mogą być mniej lub bardziej posiekane i zawierać różne mieszanki skrobi i bielma wypełnionego glutenem. Oznacza to, że chociaż nazwa na opakowaniu jest taka sama, sprzedawane otręby żytnie mogą być inne.

1,99 zł
Brutto
Waga

Bogate w błonnik

Szczegółowe informacje

Właściwości otrąb żytnich. Jakie właściwości mają otręby żytnie?

Otręby żytnie to zmiażdżona łupina oddzielona od ziarna żyta wraz z częścią bielma w procesie mielenia ziarna na mąkę. W zależności od ustawienia młynka otręby mogą być mniej lub bardziej posiekane i zawierać różne mieszanki skrobi i bielma wypełnionego glutenem. Oznacza to, że chociaż nazwa na opakowaniu jest taka sama, sprzedawane otręby żytnie mogą być inne.

W przeszłości otręby żytnie były uważane za nieciekawy produkt uboczny przetwarzania zbóż, wykorzystywany głównie jako pasza dla zwierząt gospodarskich, ale dziś są uważane za ważny element zdrowej diety. Można je łatwo znaleźć na straganach ze zdrową żywnością w większości sklepów spożywczych.

Czy otręby żytnie są zdrowe?

Chociaż otręby żytnie są niepozorne, w rzeczywistości mają wiele zalet. To, co wygląda jak obcy proszek lub trociny, jest w rzeczywistości jednym z najcenniejszych pierwiastków w ziarnach. Otręby są bogate w witaminy i składniki odżywcze, co jest bardzo ważne dla zdrowia.

Jedną z cech charakterystycznych otrębów żytnich jest wysoka zawartość nierozpuszczalnego błonnika – błonnika pokarmowego, który wchłania wodę i przemieszcza się przez cały przewód pokarmowy, usuwając pozostałości i toksyny. Błonnik przyspiesza perystaltykę jelit, reguluje perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Zapewnia również dłuższe uczucie sytości po posiłkach, zmniejszając tym samym pokusę spożywania dodatkowych przekąsek – co jest bardzo ważne dla osób na diecie odchudzającej.

Naukowcy uważają, że błonnik może zapobiegać tworzeniu się kamieni żółciowych, poprawiając proces trawienia i usuwając nadmiar kwasów żółciowych. Warto też wiedzieć, że składnik ten wiąże się z cholesterolem i pomaga w naturalny sposób obniżyć jego poziom. Fakt ten jest ważny w zapobieganiu chorobom serca i układu krążenia.

Oprócz błonnika otręby żytnie zawierają również wiele mikroelementów, w tym magnez i potas, które wpływają na pracę większości narządów organizmu. Inne ważne pierwiastki obecne w otrębach żytnich to miedź (wspiera pracę układu nerwowego i odpornościowego), żelazo (niezbędne do produkcji hemoglobiny i tlenu dla komórek), fosfor (dobry dla zdrowia kości) i chrom (uczestniczy w procesie metabolizm cukru).

Otręby żytnie zawierają również niezbędną dla prawidłowego widzenia, układu odpornościowego i regeneracji skóry witaminę A. Z kolei zawarte w nich witaminy z grupy B są bardzo ważne dla procesów metabolicznych zachodzących w organizmie oraz funkcjonowania układu nerwowego. Na szczególną uwagę zasługuje kwas foliowy (witamina B9), który uczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek, wspomaga pracę układu pokarmowego oraz wpływa na tzw. „hormon szczęścia” – serotoninę.

Uważa się również, że otręby żytnie mają działanie przeciwutleniające i przeciwnowotworowe, ponieważ zawierają dużą ilość związków fenolowych, które mogą działać jako przeciwutleniacze. Przeprowadzone do tej pory badania wykazały, że spożywanie ich może zapobiegać występowaniu i rozwojowi niektórych rodzajów raka, w tym raka piersi, prostaty, żołądka i jelita grubego.

Składniki    100% otręby żytnie

Wartości odżywcze otrąb żytnich

  • energia: 281 kcal / 1168 kJ 
  • tłuszcze: 4,3 g
  • białko: 15 g
  • węglowodany: 26 g
  • błonnik: 39 g

w 100g produktu 

Co nowego?

Witaj na blogu MojeMusli – znajdziesz tu informacje ze świata musli, porady dietetyków, oraz bieżące oferty w naszym sklepie.

Posty