Mąka z tapioki

Mąka z manioku to skrobia pozyskiwana z bulw manioku, które pochodzą z Ameryki Południowej. Mąka z tapioki to prawie czysta skrobia i prawie nie ma wartości odżywczej. Jednak ponieważ jest naturalnie bezglutenowy, może być stosowany jako substytut pszenicy. Mąka z tapioki to produkt suchy, najczęściej w postaci białej mąki, perełek lub płatków.

1,99 zł
Brutto
Waga

Bogate w błonnik

Szczegółowe informacje

Właściwości mąki z tapioki. Jakie właściwości ma mąka z tapioki?

Zaleca się stosowanie mąki z tapioki  w diecie ubogiej w białko. Zawiera łatwo przyswajalną formę węglowodanów i nie ma właściwości uczulających. Jest biała, ale nie ma smaku ani zapach.

Szczególnie polecana jest osobom na diecie oraz z wrażliwym układem pokarmowym. Jest źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów, a ze względu na swoją hipoalergiczność może być spożywany przez prawie każdego. Charakteryzuje się niską kalorycznością. Zawiera również symboliczną ilość białko, ale jest źródłem dużej ilości węglowodanów.

Ponieważ mąka z tapioki jest produktem lekkostrawnym, z powodzeniem można ją włączyć do diety dzieci, osób starszych i osób z wrażliwym układem pokarmowym. Rozważa się również zastąpienie mąki pszennej w chorobie wrzodowej i fazie rekonwalescencji po operacji wymagającej odpowiedniej diety.

Czy mąka z tapioki jest zdrowa?

Mąka z tapioki jest naturalnym źródłem opornej skrobi. Nie jest trawiony i działa jak błonnik w układzie pokarmowym. Oporna skrobia ma wiele korzyści zdrowotnych. Może odżywiać florę jelitową, zmniejszając w ten sposób gaz i szkodliwe bakterie. Może również obniżać poziom cukru we krwi po posiłkach, wspomagać metabolizm glukozy i zwiększać uczucie sytości.

Składniki    100% mąka owsiana z tapioki

Wartości odżywcze mąki z tapioki

  • energia: 364 kcal / 1524 kJ 
  • tłuszcze: 0,1 g
  • białko: 0,1 g
  • węglowodany: 91 g

w 100g produktu 

Co nowego?

Witaj na blogu MojeMusli – znajdziesz tu informacje ze świata musli, porady dietetyków, oraz bieżące oferty w naszym sklepie.

Posty