Właściwości mąki z tapioki. Jakie właściwości ma mąka z tapioki?
Zaleca się stosowanie mąki z tapioki w diecie ubogiej w białko. Zawiera łatwo przyswajalną formę węglowodanów i nie ma właściwości uczulających. Jest biała, ale nie ma smaku ani zapach.
Szczególnie polecana jest osobom na diecie oraz z wrażliwym układem pokarmowym. Jest źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów, a ze względu na swoją hipoalergiczność może być spożywany przez prawie każdego. Charakteryzuje się niską kalorycznością. Zawiera również symboliczną ilość białko, ale jest źródłem dużej ilości węglowodanów.
Ponieważ mąka z tapioki jest produktem lekkostrawnym, z powodzeniem można ją włączyć do diety dzieci, osób starszych i osób z wrażliwym układem pokarmowym. Rozważa się również zastąpienie mąki pszennej w chorobie wrzodowej i fazie rekonwalescencji po operacji wymagającej odpowiedniej diety.
Czy mąka z tapioki jest zdrowa?
Mąka z tapioki jest naturalnym źródłem opornej skrobi. Nie jest trawiony i działa jak błonnik w układzie pokarmowym. Oporna skrobia ma wiele korzyści zdrowotnych. Może odżywiać florę jelitową, zmniejszając w ten sposób gaz i szkodliwe bakterie. Może również obniżać poziom cukru we krwi po posiłkach, wspomagać metabolizm glukozy i zwiększać uczucie sytości.
Zdrowa żywność - poznaj jej bogactwo!
Składniki: 100% mąka owsiana z tapioki