Mąka sojowa

Mąka sojowa

Mąka sojowa zawiera dużo białka, dlatego jest doskonałym zamiennikiem wielu produktów i półproduktów w diecie wegańskiej. Kolejną cechą mąki sojowej jest brak glutenu i niski indeks glikemiczny.

1,99 zł
Brutto
Waga

Bogate w błonnik

Szczegółowe informacje

Właściwości mąki sojowej. Jakie właściwości ma mąka sojowa?

Mąka sojowa jest wytwarzana z drobno zmielonych ziaren soi bez łuski lub z płatków sojowych, które zostały wcześniej wyekstrahowane z tłuszczu. W pierwszym przypadku uzyskuje się pełnotłustą mąkę sojową. W drugim - produktem jest odtłuszczona mąka sojowa.

Pomiędzy mąką sojową pełnotłustą a odtłuszczoną jest między nimi kilka podstawowych różnic:

  • pełnotłusta mąka sojowa jest jasnożółta, ma dużą plastyczność i łatwo się formuje. Ma silny zapach soi i posmak. Zawiera dużo tłuszczu (około 20-23%), z czego ponad połowę stanowią korzystne dla zdrowia wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Zawartość białka jest bliska 40%
  • odtłuszczona mąka sojowa jest prawie biała. Uważany jest za doskonały klej do produkcji różnych artykułów spożywczych. Jest bez smaku, a smak nie jest tak mocny. Zawiera tylko śladową ilość tłuszczu (około 1-2%) i wyższą zawartość białka (ponad 50%)

Czy mąka sojowa jest zdrowa?

Ze względu na bardzo wysoką zawartość białka w składnikach mąka sojowa jest jednym z najczęściej stosowanych półproduktów w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Jest dobrym substytutem jajek. Jednak ze względu na wysoką wartość odżywczą i właściwości prozdrowotne, staje się obiektem zainteresowania osób, które na co dzień nie unikają używania produktów pochodzenia zwierzęcego.

Nic dziwnego, że mąka sojowa posiada szereg prozdrowotnych właściwości:

  • dzięki wysokiej zawartości białka wypełniającego, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika sprzyja odchudzaniu
  • obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko zmian miażdżycowyc
  • stabilizuje poziom cukru we krwi. Jest odpowiednia dla diabetyków. Jej indeks glikemiczny jest bardzo niski, tylko 25
  • dzięki dużej zawartości wapnia wspomaga proces mineralizacji kości
  • dzięki dużej ilości witamin z grupy B poprawia wydolność układu nerwowego i odpornościowego
  • zaspokajają dzienne zapotrzebowanie na potas (produkt 100g)
  • stabilizuje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu
  • poprawia metabolizm białek i węglowodanów oraz obniżają ciśnienie krwi
  • mogą ją spożywać osoby z nietolerancją glutenu

Składniki    100% mąka sojowa

Wartości odżywcze mąki sojowa

  • energia: 424 kcal / 1774 kJ 
  • tłuszcze: 23,5 g
  • białko: 45 g
  • węglowodany: 20,1 g
  • błonnik: 11,9 g

w 100g produktu 

Co nowego?

Witaj na blogu MojeMusli – znajdziesz tu informacje ze świata musli, porady dietetyków, oraz bieżące oferty w naszym sklepie.

Posty