Mąka ryżowa

Mąka ryżowa

Mąka ryżowa to naturalna mąka powstała w wyniku zmielenia surowego ryżu. Na rynku możemy wyróżnić kilka rodzajów takich mąk. Najpopularniejsza z nich to mąka z białego ryżu (uzyskiwany z obłuszczonego białego ryżu) i mąka z brązowego ryżu (uzyskiwany z całego brązowego ryżu). Choć produkt zyskał ostatnio popularność w polskiej kuchni, jego historia sięga ponad 6000 lat. W tym czasie Chiny rozpoczęły swoją pierwszą uprawę ryżu i dopiero na początku V wieku weszły na europejską ziemię. Co ciekawe, szybko się to nie przyjęło. Niemniej jednak jest szeroko stosowany w kuchni śródziemnomorskiej, zwłaszcza włoskiej i greckiej.

1,99 zł
Brutto
Waga

Bogate w błonnik

Szczegółowe informacje

Właściwości mąki ryżowej. Jakie właściwości ma mąka ryżowa?

Mąka pozyskiwana z ziaren ryżu to prawdziwa skarbnica składników odżywczych dla zdrowia, a co najważniejsze nie zawiera w swoich składnikach glutenu. Warto jednak wiedzieć, że może dostarczyć do naszego organizmu dużą ilość witamin z grupy B (m.in.: tiaminę, ryboflawinę, niacynę i pirydoksynę). Ponadto jest doskonałym źródłem cynku i innych minerałów (m.in. fosforu, magnezu i potasu), które mogą pozytywnie wpływać na pracę naszego organizmu. Ważny jest również błonnik w mące ryżowej.

Czy mąka ryżowa jest zdrowa?

Ponieważ mąka ryżowa jest bogata w cenne składniki odżywcze, witaminy i minerały, dodanie mąki ryżowej do zbilansowanej diety i połączenie z systematycznymi ćwiczeniami fizycznymi może poprawić funkcje organizmu człowieka. W tym miejscu na szczególną uwagę zasługuje witamina B, która nie tylko pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, ale także pomaga wzmocnić naszą odporność i metabolizm. Co ciekawe, witaminy te pomagają poprawić pamięć i koncentrację człowieka oraz zmniejszyć konsekwencje odczuwanego stresu. Jest to szczególnie ważne dla osób, które na co dzień zmagają się z wysokimi wymaganiami zawodowymi.

Nie bez znaczenia są również duże ilości magnezu i potasu zawarte w mące ryżowej. To właśnie one pomagają skutecznie chronić układ krążenia. Badania naukowe pokazują, że wprowadzenie tego produktu do zbilansowanej diety może pomóc obniżyć poziom cholesterolu i poprawić poziom cukru we krwi. Ponadto ważne jest, aby wiedzieć, że mąka ryżowa jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Składnik ten odpowiada za zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy i zawału serca w przyszłości, a także zwiększenie regularności rytmu jelit, a tym samym przyczynia się do poprawy efektywności procesu odchudzania. Wspomniane wyżej magnez i witaminy z grupy B zawarte w składnikach mąki ryżowej również pomagają chronić nasz układ kostny i utrzymać prawidłowe napięcie mięśniowe. Dlatego wprowadzenie ryżu (i produktów ryżowych) do zdrowej diety może pomóc zmniejszyć ryzyko osteoporozy i zapalenia stawów w przyszłości.

Składniki    100% mąka ryżowa

Wartości odżywcze mąki ryżowej

  • energia: 348 kcal / 1456 kJ 
  • tłuszcze: 0,7 g
  • białko: 7,2 g
  • węglowodany: 79,2 g
  • błonnik: 2,3 g

w 100g produktu 

Co nowego?

Witaj na blogu MojeMusli – znajdziesz tu informacje ze świata musli, porady dietetyków, oraz bieżące oferty w naszym sklepie.

Posty