Mąka pszenna typu 1850

Mąka pszenna typu 1850

Pszenica, nie bez powodu nazywana królową zbóż, jest najszerzej stosowanym zbożem do produkcji mąki na świecie. W przeszłości był to luksus dla bogatych rodzin, ale nie był dostępny dla biednych. Obecnie wielu zwolenników zdrowego stylu życia wyklucza go z diety nie zdając sobie sprawy z jego dobroczynnych właściwości.

1,99 zł
Brutto
Waga

Bogate w błonnik

Szczegółowe informacje

Właściwości mąki pszennej typu 1850. Jakie właściwości ma mąka pszenna typu 1850?

Jasna mąka zawiera dużo węglowodanów (77%), błonnika, wapnia i żelaza. Biała mąka zawiera więcej skrobi niż mąka pełnoziarnista. Mąka pszenna jest bogata w gluten. Dzięki temu ciasto ma elastyczność, jest równomiernie wymieszane i nie pęka po upieczeniu. Jednak obecność glutenu nie jest dla wszystkich. Osoby nietolerujące glutenu powinny wybierać inne rodzaje mąki (mąka ryżowa, mąka kukurydziana), ponieważ są one bezglutenowe i nie spowodują komplikacji.

Pszenica jest doskonałym źródłem błonnika. Błonnik jest ważną częścią każdej diety, ponieważ może zapobiegać zaparciom, pomagać kontrolować poziom cukru we krwi, zapobiegać chorobom serca, a nawet pomagać w odchudzaniu. Mąka pszenna jest również bogata w witaminy B1, B3 i B5, ryboflawinę i kwas foliowy. W porównaniu z wieloma innymi rodzajami mąki zawiera również więcej żelaza, wapnia, białka i innych składników odżywczych, a także jest źródłem β-glukanu i innych dobroczynnych substancji. Jeśli wykluczysz pszenicę z diety, pamiętaj, aby pozyskiwać te ważne składniki odżywcze z innych pokarmów, aby uniknąć niedoborów.

Zdrowa żywność – poznaj naszą bogatą ofertę!

Składniki    100% mąka pszenna typu 1850

Wartości odżywcze mąki pszennej typu 1850 

  • energia: 309 kcal / 1294 kJ 
  • tłuszcze: 2,3 g
  • białko: 11,9 g
  • węglowodany: 70 g
  • błonnik: 10,8 g

w 100g produktu 

Komentarze (0)

Co nowego?

Witaj na blogu MojeMusli – znajdziesz tu informacje ze świata musli, porady dietetyków, oraz bieżące oferty w naszym sklepie.

Posty