Mąka pełnoziarnista z samopszy

Mąka pełnoziarnista z samopszy

Mąka z samopszy - ten rodzaj mąki jest bogaty w białko (50% więcej niż zwykła pszenica), który zawiera aminokwasy (fenyloalaninę, tyrozynę, metioninę i izoleucynę), których pszenica czy orkisz nie mają, a mają pozytywny wpływ na układ nerwowy. Aminokwasy te są egzogenne, co oznacza, że ​​nasz organizm nie jest w stanie ich sam wyprodukować – powinniśmy zapewnić im pożywienie.

1,99 zł
Brutto
Waga

Bogate w błonnik

Szczegółowe informacje

Właściwości mąki pełnoziarnistej z samopszy. Jakie właściwości ma mąka pełnoziarnista z samopszy?

Samopsza jest rodzajem pszenicy, bliskim krewnym orkiszu i płaskurki, i jest zbożem reliktowym o bardzo wysokiej wartości odżywczej. We Włoszech i Francji nazywa się to nawet „małą pisownią”. Pszenica samopsza jest jedną z najstarszych udomowionych odmian zbóż. Pochodzi z dzikiej pszenicy samopszy, która została posadzona już 7000 lat p.n.e.

Mąka z samopszy to idealny produkt dla osób ceniących zdrowe nawyki żywieniowe oraz osób ceniących piękne ciało. Duża ilość błonnika zawarta w tej mące sprawia, że ​​oparte na niej potrawy są niskokaloryczne, zdrowe, wspomagają pracę jelit i dają uczucie sytości. Dbanie o układ pokarmowy, zwłaszcza o jelita, jest środkiem zapobiegawczym, zapobiegającym nowotworom i wspiera naturalną odporność organizmu.

Czy mąka pełnoziarnista z samopszy  jest zdrowa?

Samopsza charakteryzuje się wyjątkowo wysoką zawartością błonnika pokarmowego i zadowalającą zawartością antyoksydantów, które mogą hamować procesy nowotworowe i starzenie się komórek, a także ma pozytywny wpływ na oczy, ponieważ luteina jest silnym antyoksydantem, który może chronić oczy przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym. Samopsza to ziarno bogate w białko i niezbędne aminokwasy, które wpływają na układ nerwowy, funkcje hormonów tarczycy i nadnerczy oraz są korzystne w leczeniu depresji. Pierwiastki zawarte również w ziarnach pełnią wiele podstawowych funkcji zdrowotnych. Magnez, cynk, mangan, potas i żelazo to niezbędne elementy w każdej diecie.

Dlaczego mąka z samopszy jest zdrowa?

  • posiada wysoki udział kwasów nienasyconych, nawet 83% wszystkich kwasów
  • w porównaniu z pszenicą zwyczajną i orkiszem jest bogatsza w pierwiastki śladowe i makro: magnez, żelazo, cynk i mangan
  • stosowany w diecie osób cierpiących na nietolerancję glutenu
  • zawartość karotenoidów w pszenicy samopszy jest kilkakrotnie wyższa, zwłaszcza luteiny i zeaksantyny, które odpowiadają za prawidłową pracę narządu wzroku
  • wysoka zawartość białka, które charakteryzuje się dużym udziałem aminokwasów egzogennych (takich jak fenyloalanina, tyrozyna, metionina i izoleucyna), dzięki czemu ma korzystny skład aminokwasowy
  • dominuje idealna kompozycja kwasów tłuszczowych C18:2, C18:1 i C16:0, stanowiąca średnio 95% wszystkich kwasów

Składniki    100% mąka z samopszy

Wartości odżywcze mąki pełnoziarnistej z samopszy

  • energia: 340 kcal / 1500 kJ 
  • tłuszcze: 1,3 g
  • białko: 10,6 g
  • węglowodany: 74 g
  • błonnik: 8,9 g

w 100g produktu 

Co nowego?

Witaj na blogu MojeMusli – znajdziesz tu informacje ze świata musli, porady dietetyków, oraz bieżące oferty w naszym sklepie.

Posty