Właściwości mąki pełnoziarnistej z samopszy. Jakie właściwości ma mąka pełnoziarnista z samopszy?
Samopsza jest rodzajem pszenicy, bliskim krewnym orkiszu i płaskurki, i jest zbożem reliktowym o bardzo wysokiej wartości odżywczej. We Włoszech i Francji nazywa się to nawet „małą pisownią”. Pszenica samopsza jest jedną z najstarszych udomowionych odmian zbóż. Pochodzi z dzikiej pszenicy samopszy, która została posadzona już 7000 lat p.n.e.
Mąka z samopszy to idealny produkt dla osób ceniących zdrowe nawyki żywieniowe oraz osób ceniących piękne ciało. Duża ilość błonnika zawarta w tej mące sprawia, że oparte na niej potrawy są niskokaloryczne, zdrowe, wspomagają pracę jelit i dają uczucie sytości. Dbanie o układ pokarmowy, zwłaszcza o jelita, jest środkiem zapobiegawczym, zapobiegającym nowotworom i wspiera naturalną odporność organizmu.
Czy mąka pełnoziarnista z samopszy jest zdrowa?
Samopsza charakteryzuje się wyjątkowo wysoką zawartością błonnika pokarmowego i zadowalającą zawartością antyoksydantów, które mogą hamować procesy nowotworowe i starzenie się komórek, a także ma pozytywny wpływ na oczy, ponieważ luteina jest silnym antyoksydantem, który może chronić oczy przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym. Samopsza to ziarno bogate w białko i niezbędne aminokwasy, które wpływają na układ nerwowy, funkcje hormonów tarczycy i nadnerczy oraz są korzystne w leczeniu depresji. Pierwiastki zawarte również w ziarnach pełnią wiele podstawowych funkcji zdrowotnych. Magnez, cynk, mangan, potas i żelazo to niezbędne elementy w każdej diecie. Zdrowa żywność jest dla każdego z nas!
Dlaczego mąka z samopszy jest zdrowa?
- posiada wysoki udział kwasów nienasyconych, nawet 83% wszystkich kwasów
- w porównaniu z pszenicą zwyczajną i orkiszem jest bogatsza w pierwiastki śladowe i makro: magnez, żelazo, cynk i mangan
- stosowany w diecie osób cierpiących na nietolerancję glutenu
- zawartość karotenoidów w pszenicy samopszy jest kilkakrotnie wyższa, zwłaszcza luteiny i zeaksantyny, które odpowiadają za prawidłową pracę narządu wzroku
- wysoka zawartość białka, które charakteryzuje się dużym udziałem aminokwasów egzogennych (takich jak fenyloalanina, tyrozyna, metionina i izoleucyna), dzięki czemu ma korzystny skład aminokwasowy
- dominuje idealna kompozycja kwasów tłuszczowych C18:2, C18:1 i C16:0, stanowiąca średnio 95% wszystkich kwasów
Składniki: 100% mąka z samopszy