Mąka owsiana

Mąka owsiana

Mąka owsiana to naturalna bezglutenowa mąka o delikatnej konsystencji i subtelnym smaku. Jest podobna do mąki pszennej, z tą różnicą, że nie zawiera glutenu i ma wyższą zawartość białka niż inne mąki zwykłe.

1,99 zł
Brutto
Waga

Bogate w błonnik

Szczegółowe informacje

Właściwości mąki owsianej. Jakie właściwości ma mąka owsiana?

Mąka owsiana powstaje podczas przemiału ziarna owsa. Ma delikatnie kremowy kolor i bardzo przyjemny zapach zbożowy. Mąka posiada słabe właściwości wypiekowe, ale świetnie nadaje się jako dodatek do mąki pszennej, wówczas wypieki wyróżniają się bardziej aromatycznym smakiem i aromatem.

Mąka owsiana bogata jest w błonnik, witaminy (z gr. B, E, kwas foliowy), węglowodany, tłuszcz oraz w składniki mineralne tj. sód, wapń, potas, fosfor, magnez, cynk.

Czy mąka owsiana jest zdrowa?

Owies ma wysoką zawartość beta-glukanu, który jest rozpuszczalnym błonnikiem, który tworzy gęstą żelowatą substancję w jelitach, dzięki czemu czujesz się pełny. Główne zalety beta-glukanu to:

  • niższy poziom cholesterolu, w tym cholesterol lipoprotein o niskiej gęstości
  • niższy poziom cukru we krwi
  • zwiększenie sytości
  • wzrost flory bakteryjnej jelit

Owies, a więc i mąka owsiana, są bogate w przeciwutleniacze (antyoksydanty) i dobroczynne substancje roślinne zwane polifenolami. Warto zauważyć, że unikalna grupa przeciwutleniaczy, zwana adamantamidem, występuje prawie wyłącznie w owsie. Awentramidy pomagają obniżyć ciśnienie krwi poprzez zwiększenie produkcji tlenku azotu. Cząsteczki tego gazu pomagają rozszerzać naczynia krwionośne, co prowadzi do lepszego przepływu krwi.

Składniki    100% mąka owsiana

Wartości odżywcze mąki owsianej

  • energia: 395 kcal / 1662 kJ 
  • tłuszcze: 9,1 g
  • białko: 6,5 g
  • węglowodany: 60 g
  • błonnik: 15 g

w 100g produktu 

Co nowego?

Witaj na blogu MojeMusli – znajdziesz tu informacje ze świata musli, porady dietetyków, oraz bieżące oferty w naszym sklepie.

Posty