Mąka migdałowa

Mąka migdałowa

Mąka migdałowa wytwarzana jest ze zmielonych migdałów. W procesie produkcji mąki migdały są parzone we wrzącej wodzie w celu usunięcia skórki. Następnie oczyszczone orzechy są miażdżone i mielone na sypką mąkę. Ponieważ ten proces nie wymaga specjalnego sprzętu, możesz łatwo zrobić mąkę migdałową w domu. Mąka ta jest bogata w zdrowe tłuszcze, białko i witaminę E, która jest przeciwutleniaczem. Przeciwdziała działaniu wolnych rodników, które przyspieszają procesy starzenia i zwiększają ryzyko chorób serca.

1,99 zł
Brutto
Waga

Bogate w błonnik

Szczegółowe informacje

Właściwości mąki migdałowej. Jakie właściwości ma mąka migdałowa?

Migdały, bo tak nazywają się nasiona migdałowca, uważane są za jedne z najzdrowszych orzechów. Co ciekawe, na świecie istnieją dwie odmiany. Pierwsza charakteryzuje się słodyczą i jest szeroko stosowana w kuchni do produkcji pysznej mąki migdałowej. Drugi typ charakteryzuje się goryczką i jest szeroko stosowany w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym ze względu na wysoki potencjał przeciwnowotworowy. Warto wspomnieć, że migdały i wytworzona z nich mąka są nie tylko pyszne, ale co najważniejsze są prawdziwą skarbnicą cennych dla zdrowia składników odżywczych. Należą do nich białko i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe i wielonienasycone kwasy tłuszczowe). Produkt może również dostarczyć naszemu organizmowi cennych minerałów, takich jak magnez, fosfor, wapń i potas, a także niezastąpionych witamin.

Czy mąka migdałowa  jest zdrowa?

Migdały i pochodząca z nich mąka to prawdziwa skarbnica składników odżywczych, witamin i minerałów. Dlatego wprowadzenie do zbilansowanej diety mączki migdałowej w połączeniu z systematycznymi ćwiczeniami fizycznymi może poprawić nasze zdrowie. Po pierwsze, produkt jest bogaty w polifenole i sterole roślinne. Dlatego spożywanie mąki migdałowej pozytywnie wpływa na pracę układu krążenia. Badania naukowe dowiodły, że zawarte w składnikach tego pysznego produktu nienasycone kwasy tłuszczowe korzystnie wpływają na parametry lipidowe, tym samym obniżając poziom całkowitego cholesterolu we krwi (zwłaszcza cholesterolu lipoprotein o niskiej gęstości).

Witamina E zawarta w migdałach ma również korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Odpowiada za redukcję markerów stanu zapalnego i poziomu peroksydacji lipidów, bezpośrednio zmniejszając ryzyko miażdżycy i zawału serca. przyszłość. Warto wspomnieć, że mączka migdałowa jest również ważnym elementem diety kobiet w ciąży. Wszystko to za sprawą wysokiej zawartości kwasu foliowego. To właśnie ten składnik odpowiada za prawidłowy rozwój układu nerwowego nienarodzonego dziecka. Co ciekawe, słodycz migdałów może pomóc złagodzić nudności i wymioty podczas ciąży. Ważna jest również witamina B i minerały zawarte w mące migdałowej. Odpowiadają za poprawę kondycji i wyglądu płytki paznokcia.

Obserwacje naukowe pokazują, że wprowadzenie migdałów do zbilansowanej diety może sprzyjać prawidłowemu funkcjonowaniu układu nerwowego człowieka. Magnez, witaminy z grupy B i nienasycone kwasy tłuszczowe wspierają naszą pamięć i koncentrację. Jednocześnie mogą zwiększać odporność na stres i zapobiegać rozwojowi depresji.

Mąka migdałowa jest ważnym źródłem przeciwutleniaczy, co oznacza, że ​​może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka w przyszłości (zwłaszcza raka piersi u kobiet). Dane naukowe dowodzą, że dodanie migdałów do zbilansowanej diety może również sprzyjać zapobieganiu chorobom neurodegeneracyjnym (w tym chorobie Alzheimera) i poprawiać ogólną odporność organizmu. Ciekawą informacją jest to, że witamina E zawarta w mące migdałowej może skutecznie opóźniać procesy starzenia się ciała i skóry. Dlatego dzięki migdałom jesteśmy w stanie nie tylko zachować zdrowie naszego ciała, ale także sprawić, że będziemy wyglądać pięknie.

W większości przypadków spożywanie mąki migdałowej jest całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia, jednak jej stosowanie ma pewne przeciwwskazania. Przede wszystkim pacjentom z nadwagą lub otyłością nie zaleca się nadmiernego spożywania tego produktu. Po drugie, małym dzieciom (poniżej 1 roku życia) nie zaleca się spożywania dużych ilości mączki migdałowej. Po trzecie, bezwzględnym przeciwwskazaniem do spożywania tego produktu jest alergia na migdały. Ponieważ orzechy te są produktem uczulającym, zaleca się stopniowe wprowadzanie do diety wydobytej z nich mąki. Jeśli wystąpią objawy, takie jak nudności i (lub) ból brzucha; zawroty głowy i (lub) ból głowy; zaczerwienienie i (lub) podrażnienie oczu; wysypka; trudności w oddychaniu; zaczerwienienie i (lub) obrzęk skóry należy natychmiast skontaktować się z lekarzem rodzinnym lub szpitalnym oddziałem ratunkowym jak to możliwe.

Składniki    100% mąka migdałowa

Wartości odżywcze mąki migdałowej

  • energia: 572 kcal / 2393 kJ 
  • tłuszcze: 52 g
  • białko: 20 g
  • węglowodany: 20,5 g
  • błonnik: 12,9 g

w 100g produktu 

Co nowego?

Witaj na blogu MojeMusli – znajdziesz tu informacje ze świata musli, porady dietetyków, oraz bieżące oferty w naszym sklepie.

Posty