Mąka kokosowa

Mąka kokosowa

Mąka kokosowa powstaje poprzez mielenie i suszenie miąższu kokosowego. Daje to biały proszek, podobny do mąki zbożowej, o bardzo delikatnym smaku. W porównaniu z innymi rodzajami mąki, mąka kokosowa ma wysoką zawartość białka, błonnika i tłuszczu oraz stosunkowo niską zawartość węglowodanów. Ponadto jest całkowicie bezglutenowa.

1,99 zł
Brutto
Waga

Bogate w błonnik

Szczegółowe informacje

Właściwości mąki kokosowej. Jakie właściwości ma mąka kokosowa?

Mąka kokosowa wspomaga odchudzanie

Mąka kokosowa pomaga w utracie wagi dzięki zawartości trójglicerydów łańcuchowych (MCT). W rzeczywistości są to tłuszcze, ale nie są magazynowane w organizmie jak zwykłe tłuszcze, ponieważ są transportowane bezpośrednio do wątroby, gdzie uczestniczą w produkcji energii. MCT może również zmniejszać apetyt i jest przetwarzany w naszym organizmie w inny sposób niż długołańcuchowy tłuszcz w orzechach. Dlatego tłuszcz MCT w mące kokosowej może pomóc spalić więcej kalorii, ponieważ nie są one przechowywane jako tłuszcz, ale przekształcane w czystą energię.

Czy mąka kokosowa jest zdrowa?

Mąka kokosowa jest zdrowszą alternatywą niż mąka zbożowa. Wysoka zawartość błonnika może przyspieszyć metabolizm, a niewielka ilość węglowodanów sprawia, że ​​jest szczególnie polecany osobom dbającym o szczupłą sylwetkę. Ze względu na wysoką zawartość błonnika regularne spożywanie produktów oraz dodatek mąki kokosowej pomoże w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i cukru we krwi. Dlatego może mieć znaczenie w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym.

Składniki    100% mąka kokosowa

Wartości odżywcze mąki kokosowej

  • energia: 477 kcal / 2000 kJ 
  • tłuszcze: 23 g
  • białko: 27 g
  • węglowodany: 40 g
  • błonnik: 10,1 g

w 100g produktu 

Co nowego?

Witaj na blogu MojeMusli – znajdziesz tu informacje ze świata musli, porady dietetyków, oraz bieżące oferty w naszym sklepie.

Posty