Mąka kasztanowa

Mąka kasztanowa

Mąka kasztanowa posiada wyjątkowe właściwości i wartość odżywczą – wśród innych mąk orzechowych charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu oraz wysoką zawartością białka i węglowodanów. Mąka kasztanowa jest dobrym źródłem miedzi, potasu, fosforu, magnezu i witaminy B6 i może być z powodzeniem stosowana przez osoby z nietolerancją glutenu. Mąka kasztanowa jest ceniona za swoje właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i smakowe. Zawiera wysokiej jakości białko i niezbędne aminokwasy, węglowodany, jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz błonnik. Ponadto jest źródłem miedzi, potasu, fosforu, magnezu i witaminy B6. Ze względu na brak glutenu mąka kasztanowa jest ważnym elementem diety bezglutenowej.

1,99 zł
Brutto
Waga

Bogate w błonnik

Szczegółowe informacje

Właściwości mąki kasztanowej. Jakie właściwości ma mąka kasztanowa?

Kasztany dojrzewające w pobliżu Morza Śródziemnego mają idealne warunki, które nie tylko wzmacniają ich wyrazistość, ale przede wszystkim wzbogacają ich cechy. Mąka kasztanowa to doskonały produkt, z którego znaleźliśmy zbilansowaną i lekkostrawną wartość odżywczą, która nie tylko pozwoli nam jeść lepiej i zdrowiej, ale co najważniejsze stanie się bronią naszego organizmu. Są idealnym substytutem mąki pszennej, która doskonale spełnia zadania w kuchni, jest mąka kasztanowa. Właściwości tego produktu doceniają dietetycy, gastrolodzy i alergolodzy na całym świecie, a ich pacjentom zaleca się wybór tego produktu jako jednego z najlepszych i godnych uwagi produktów.

Pod względem konsystencji mąka kasztanowa najbardziej przypomina tradycyjne produkty mączne, ale odznacza się również niesamowitą plastycznością, dlatego często jest głównym składnikiem receptur przygotowanych specjalnie dla osób z chorobami takimi jak celiakia. składniki.

Czy mąka kasztanowa jest zdrowa?

Zwróćmy uwagę, że w mące kasztanowej znajdziemy witaminy A, C, E i witaminy z grupy B, w tym B1, B2, B3, B5, B6. Co ważniejsze, jest uznanym źródłem bioflawonoidów i garbników oraz kwasu foliowego. Unikalne składniki stanowią antidotum na pierwsze oznaki starzenia, ale nie tylko. Zastąpienie tradycyjnej mąki pszennej mąką kasztanową jest dobre dla wzroku, a także korzystne dla wzrostu dzieci i młodzieży. Kobiety, które planują rodzinę i kobiety w okresie menopauzy, powinny po nią sięgać.

Mąka z kasztanów to produkt szczególnie cenny dla kobiet w ciąży. Kwas foliowy znajduje się w jego składnikach i jest wartościowym elementem diety każdej kobiety, bez którego płód miałby trudności z prawidłowym rozwojem. Ponadto dzięki różnym minerałom, takim jak miedź, magnez, cynk, potas, fosfor i żelazo, przyszłe mamy mogą cieszyć się zdrowiem siebie i swoich dzieci. Mogą po niego sięgnąć osoby z celiakią, ponieważ mąka ta jest naturalnym produktem bezglutenowym, więc można z niej korzystać w kuchni do przyrządzania pysznych posiłków bezglutenowych.

Składniki    100% mąka kasztanowa

Wartości odżywcze mąki kasztanowej

  • energia: 324 kcal / 1371 kJ 
  • tłuszcze: 3,4 g
  • białko: 7 g
  • węglowodany: 70 g

w 100g produktu 

Co nowego?

Witaj na blogu MojeMusli – znajdziesz tu informacje ze świata musli, porady dietetyków, oraz bieżące oferty w naszym sklepie.

Posty