Właściwości mąki jaglanej. Jakie właściwości ma mąka jaglana?
Ziarna uzyskane z prosa są wykorzystywane głównie do produkcji prosa. Małe, jasnożółte grudki mają swoich fanów na całym świecie, z powodzeniem konkurując z pszenicznym kuskusem czy ryżem. Jedyną wadą tego produktu jest jego gorzki smak, ale można temu zapobiec, zanurzając w wrzącej wodzie. Proso jest również mielone na mąkę, ale to tylko niewielka część całkowitej produkcji. Jak wszyscy wiemy, prymitywne społeczeństwo afrykańskie, które uprawiało proso z powodu tolerancji na suszę, kruszyło je ręcznie w sześciu krokach, podczas których proso przelewano z miski do miski
Czy mąka jaglana jest zdrowa?
Mąka jaglana nie różni się zbytnio od prosa pod względem składników odżywczych – to po prostu produkt, który ma lepszą konsystencję dzięki głębszemu zmieleniu. Jednocześnie ma wysoką zawartość kalorii i węglowodanów, ale dużą jego część stanowi błonnik, który jest korzystny dla zdrowia. Warto jednak zauważyć, że zawartość witamin i minerałów jest wysoka. Kasza jaglana jest bogata w witaminy z grupy B, zwłaszcza witaminy B1, B2, B3 i B6, a także niewielką ilość kwasu foliowego. Ponadto zawiera również dużo fosforu, magnezu, manganu, miedzi, selenu i żelaza. Naukowcy podkreślili również ciekawy skład białkowo-mąki jaglanej, która zawiera cenne aminokwasy, takie jak tryptofan wspomagający układ nerwowy, leucyna do budowy mięśni oraz izoleucyna zapewniająca prawidłowy metabolizm.
Nic dziwnego, że mąka jaglana cieszył się już opinią produktów ochrony zdrowia i polecany jest głównie przy:
- celiakii, jako bezglutenowa mąka do pieczenia
- problemach metabolicznych jako źródło błonnika i ligandów wspierających florę bakteryjną jelit
- problemach z sercem, jako produkt obniżający poziom cholesterolu we krwi i obniżający wysokie ciśnienie krwi
- problemach z wątrobą, jako źródło białka ograniczającego uszkodzenia tkanki wątroby
Zdrowa żywność jest na wyciągnięcie ręki!
Składniki: 100% mąka jaglana