Mąka jaglana

Mąka jaglana

Główną zaletą mąki jaglanej jest to, że nie zawiera glutenu. Ponadto proso używane do produkcji mąki jest źródłem wielu cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Spożywając produkty na bazie mąki jaglanej dostarczamy naszemu organizmowi cennego białka, wapnia, fosforu, cynku, potasu i żelaza. Ziarna prosa rzadko wywołują reakcje alergiczne i są najłatwiejsze do strawienia.

1,99 zł
Brutto
Waga

Bogate w błonnik

Szczegółowe informacje

Właściwości mąki jaglanej. Jakie właściwości ma mąka jaglana?

Ziarna uzyskane z prosa są wykorzystywane głównie do produkcji prosa. Małe, jasnożółte grudki mają swoich fanów na całym świecie, z powodzeniem konkurując z pszenicznym kuskusem czy ryżem. Jedyną wadą tego produktu jest jego gorzki smak, ale można temu zapobiec, zanurzając w wrzącej wodzie. Proso jest również mielone na mąkę, ale to tylko niewielka część całkowitej produkcji. Jak wszyscy wiemy, prymitywne społeczeństwo afrykańskie, które uprawiało proso z powodu tolerancji na suszę, kruszyło je ręcznie w sześciu krokach, podczas których proso przelewano z miski do miski

Czy mąka jaglana jest zdrowa?

Mąka jaglana nie różni się zbytnio od prosa pod względem składników odżywczych – to po prostu produkt, który ma lepszą konsystencję dzięki głębszemu zmieleniu. Jednocześnie ma wysoką zawartość kalorii i węglowodanów, ale dużą jego część stanowi błonnik, który jest korzystny dla zdrowia. Warto jednak zauważyć, że zawartość witamin i minerałów jest wysoka. Kasza jaglana jest bogata w witaminy z grupy B, zwłaszcza witaminy B1, B2, B3 i B6, a także niewielką ilość kwasu foliowego. Ponadto zawiera również dużo fosforu, magnezu, manganu, miedzi, selenu i żelaza. Naukowcy podkreślili również ciekawy skład białkowo-mąki jaglanej, która zawiera cenne aminokwasy, takie jak tryptofan wspomagający układ nerwowy, leucyna do budowy mięśni oraz izoleucyna zapewniająca prawidłowy metabolizm.

Nic dziwnego, że mąka jaglana cieszył się już opinią produktów ochrony zdrowia i polecany jest głównie przy:

  • celiakii, jako bezglutenowa mąka do pieczenia
  • problemach metabolicznych jako źródło błonnika i ligandów wspierających florę bakteryjną jelit
  • problemach z sercem, jako produkt obniżający poziom cholesterolu we krwi i obniżający wysokie ciśnienie krwi
  • problemach z wątrobą, jako źródło białka ograniczającego uszkodzenia tkanki wątroby

Składniki    100% mąka jaglana

Wartości odżywcze mąki jaglanej

  • energia: 346 kcal / 1449 kJ 
  • tłuszcze: 2,9 g
  • białko: 10,5 g
  • węglowodany: 71,6 g
  • błonnik: 3,2 g

w 100g produktu 

Co nowego?

Witaj na blogu MojeMusli – znajdziesz tu informacje ze świata musli, porady dietetyków, oraz bieżące oferty w naszym sklepie.

Posty