Właściwości mąki amarantusowa. Jakie właściwości ma mąka amarantusowa?
Mąka amarantusowa powstaje poprzez zmielenie nasion szarłatu. Nie zawiera żadnych sztucznych dodatków i nie zawiera glutenu, dzięki czemu jest bezpieczna dla osób z celiakią. Jest cennym źródłem białka, kwasów tłuszczowych i błonnika pokarmowego. Powszechne stosowanie mąki amarantusowej sprawia, że możemy swobodnie z nim eksperymentować w kuchni. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, wymieszaj go z innym rodzajem mąki, na przykład pszenicą. Mieszanka ta wzmacnia smak domowych wypieków. Sam proces wytwarzania mąki nie jest skomplikowany. Jedynym problemem jest uzyskanie takiego samego stopnia grubości mąki. Jak smakuje produkt końcowy? Mąka amarantusowa ma bardzo wyjątkowy smak, a niektórzy uważają go za bardzo wilgotny. Jest żółta i cięższa niż mąka pszenna, więc jest raczej składnikiem do pieczenia niż podstawowym pożywieniem. Charakteryzuje się niską wilgotnością i lepkością, ale dużą zawartością błonnika, białka i cennych kwasów tłuszczowych.
Czy mąka amarantusowa jest zdrowa?
Według naukowców amarantus jest rośliną o dobrym działaniu profilaktycznym i leczniczym. Amarantus jest szczególnie polecany do produktów z chorobami serca, celiakią, rosnących dzieci, kobiet w ciąży i sportowców. Amarantus jest również stosowany w zapobieganiu chorobom układu nerwowego, kostnego i krwionośnego. Stanowi ważny element diety osób starszych. Wysoka zawartość białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, fosforu, wapnia i żelaza sprawia, że amarantus jest pokarmem o wyższej wartości dietetycznej i odżywczej.
Mąka amarantusowa to doskonałe źródło białka. Zawartość nasion amarantusa jest największa, bo 16-20%. Białko to jest biologicznie bardziej wartościowe niż białko sojowe. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, których potrzebuje nasz organizm. Według naukowców ma też wyższą wartość biologiczną niż białko mleka. Dlatego osoby z nietolerancją laktozy mogą stosować mąkę amarantusową. Jest również bezglutenowy, więc osoby z celiakią mogą go bez obaw używać. Nasiona amarantusa zawierają również skwalen, substancję o właściwościach przeciwutleniających, która może hamować wchłanianie cholesterolu. Zawartość skrobi w mące amarantusowej wynosi aż 48-69%. Może to spowodować gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu. Dlatego pacjenci z cukrzycą powinni zachować ostrożność podczas stosowania produktów z amarantusa.
Ze względu na wysoką zawartość skrobi, chorzy na cukrzycę powinni zachować szczególną ostrożność przy stosowaniu produktów zawierających amarantus. Ziarno to jest źródłem wielu cennych witamin, cennych białek i pierwiastków biologicznych (m.in. fosforu, wapnia, żelaza, cynku). Dlatego może stać się ważnym elementem diety dzieci i niemowląt. Zdrowa żywność jest dostępna na wyciągnięcie ręki!
Składniki: 100% mąka amarantusowa