Orzechy laskowe

Orzechy laskowe

Orzechy laskowe charakteryzują się największą ilością witaminy E spośród wszystkich orzechów? Są też dobrym źródłem witaminy B6, która jest niezbędna do wytwarzania tzw. „hormonu szczęścia”, czyli serotoniny

Waga

Bogate w błonnik

Szczegółowe informacje

Orzechy laskowe?

Orzechy laskowe, podobnie jak inne smaczne orzechy, mają pokaźne właściwości i wartości odżywcze. Jednak na tle pozostałych wyróżniają się sporą zawartością witaminy E, czyli "witaminy młodości i płodności".

Czy wiesz, że

Orzechy laskowe charakteryzują się największą ilością witaminy E spośród wszystkich orzechów? Są też dobrym źródłem witaminy B6, która jest niezbędna do wytwarzania tzw. „hormonu szczęścia”, czyli serotoniny. Jest to szczególnie istotne w jesienne i zimowe dni, kiedy jesteśmy bardziej podatni na chandrę.

Orzechy laskowe a medycyna:

    Poprawiają płodność.
    Są niezbędne do wytwarzania serotoniny.
    Obniżają poziom złego cholesterolu.
    Zapobiegają rozwojowi miażdżycy.
    Zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego.
    Wzmacniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
    Zmniejszają stres.
    Mają niski indeks glikemiczny IG=15
    Obniżają poziom cukru we krwi.
    Wspomagają odchudzanie.

Zastosowanie w kuchni:

Orzechy laskowe świetnie komponują się z potrawami słodkimi oraz słono-pikantni. Mogą być składnikiem sałatek, dodatkiem do białych mięs lub makaronów. Sprawdzą się także przy wypieku ciast oraz deserów. Warto pamiętać, że olej z orzechów laskowych nadaje mięsom, sałatkom, surówkom, a także deserom niepowtarzalny smak.

Składniki: 100% orzechy laskowe

Wartości odżywcze

  • energia: 666 kcal / 2749 KJ
  • tłuszcze: 63 g
  • białko: 14.4 g
  • węglowodany: 6 g

w 100g produktu