Suszone mango

Codzienne jedzenie mango może przyczynić się do obniżenia poziomu cukru we krwi, mimo że samo jest bogate w cukry.

Waga

Bogate w błonnik

Szczegółowe informacje

Mango to egzotyczny owoc, którego właściwości i wartości odżywcze doceniano już ponad 4 tysiące lat temu w Indiach.

Przez Hindusów nazywany owocem bogów. Do Europy dotarło w XVI wieku, jednak dopiero niedawno naukowcy przeprowadzili liczne badania, z których wynika, że mango może zapobiec rozwojowi niektórych nowotworów, a także obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi. Ponadto złagodzi ból gardła i chrypkę.

Mango może zahamować rozwój raka piersi o okrężnicy

Substancje, które zawiera mango, mogą hamować rozwój raka piersi i raka okrężnicy. Takie są wyniki badań małżeństwa naukowców z Texas AgriLife Research, które zostały opublikowane przez serwis EurekAlert.

Mango może zapobiec zespołowi metabolicznemu

Jak wynika z badań, które zaprezentowano podczas spotkania Federacji Amerykańskich Stowarzyszeń Biologii Doświadczalnej (FASEB – Federation of American Societies for Experimental Biology), codzienne jedzenie mango może przyczynić się do obniżenia poziomu cukru we krwi, mimo że samo jest bogate w cukry.

Mango pogromcą tłuszczu.

Jak wynika z badań naukowców z Kamerunu, wyciąg z nasion afrykańskiego mango pozwala szybko pozbyć się nadwagi. Obecnie ekstrakt ten w formie tabletek jest hitem wśród suplementów diety na odchudzanie w USA.

Składniki: Suszone mango, cukier trzcinowy, E220

Wartości odżywcze

  • energia: 330 kcal / 1402 KJ
  • tłuszcze: 0 g
  • białko: 0 g
  • węglowodany: 82 g

w 100g produktu