Migdały kalifornijskie

Migdały kalifornijskie

Mało kto wie jednak, że migdały mają niezwykle korzystny wpływ na nasze zdrowie. Z pięknych białych kwiatów wyrastają owoce będącą istną bombą witaminową, pełną także wapnia i białka - a do tego niezwykle smaczne.

Waga

Bogate w błonnik

Szczegółowe informacje

Migdały to jedne z najsmaczniejszych i najpopularniejszych orzechów.

Znane od wieków i używane w wielu kuchniach całego Świata. W kuchni bliskowschodniej używane często do potraw obiadowych, w Europie głównie do produkcji słodyczy, likierów, lodów i wypieków. W Polsce najczęściej są składnikiem mieszanek bakalii.

Z migdałów robi się m.in. uwielbiany

przez wielu smakołyk - marcepan, a także włoski likier amaretto.

Mało kto wie jednak, że migdały

mają niezwykle korzystny wpływ na nasze zdrowie. Z pięknych białych kwiatów wyrastają owoce będącą istną bombą witaminową, pełną także wapnia i białka - a do tego niezwykle smaczne.

Orzech migdałowca jest wyjątkowo bogaty w substancje odżywcze:

proteiny, sole mineralne, witaminy z grupy B, a także A i E. Zawiera duże ilości kwasu oleinowego oraz linolowego, które zmiękczają naskórek i wzmacniają lipidową barierę ochronną skóry i działają korzystnie na serce. Kwasy tłuszczowe zawarte w migdałach pomagają w osiągnięciu zgrabnej sylwetki i młodej jędrnej skóry.

Migdały a zdrowie:

  •     Migdały to sprawdzony sposób na mdłości i zgagę w ciąży,
  •     Usprawniają odchudzanie,
  •     Łagodzą stres, koją nerwy,
  •     Zmniejszają ryzyko rozwoju chorób serca,
  •     Obniżają poziom cholesterolu,
  •     Obniżają poziom cukru we krwi,
  •     Zapobiegają cukrzycy oraz miażdżycy,
  •     Wzmacniają włosy, skórę oraz paznokcie.

Składniki:  100% migdały

Wartości odżywcze

  • energia: 604 kcal / 2496 KJ
  • tłuszcze: 52 g
  • białko: 21 g
  • węglowodany: 8 g

w 100g produktu