Suszone daktyle

Suszone daktyle bez pestek

Owoce te są bowiem dobrym źródłem potasu, żelaza, wapnia i magnezu, a także witaminy A i C.

Waga

Bogate w błonnik

Szczegółowe informacje

Daktyle to owoce pięknie prezentującej się palmy daktylowej uprawiane dzisiaj na terenach Afryki północnej oraz Bliskiego Wschodu.

Pierwsze wzmianki o jej uprawie dotyczą okresu 4000 lat przed naszą erą na terenach Mezopotamii.

Daktyle jest to produkt, który w wielu regionach wciąż jest podstawowym źródłem energii.

Dzięki bardzo wysokiej wartości odżywczej już ich niewielki dodatek wprowadza do Twojego codziennego jadłospisu dość dużo dobrego. Owoce te są bowiem dobrym źródłem potasu, żelaza, wapnia i magnezu, a także witaminy A i C.

Warto wspomnieć, że daktyle to najbardziej doceniane owoce przez sportowców za ich świetne właściwości odżywcze, ponieważ są bankiem cukrów prostych, będących źródłem podczas wysiłku.

Daktyle też zapobiegają miażdżycy, łagodzą objawy menopauzy oraz zaparć. Ponadto Daktyle są idealnym zamiennikiem zdrowych słodyczy dla dzieci.

Daktyle a medycyna:

  •     Chronią przed miażdżycą i nadciśnieniem
  •     Posiadają właściwości przeciwzapalne oraz przeciwzakrzepowe.
  •     Wspomaga prawidłowe utrzymanie ciśnienia krwi oraz chroni przed nadciśnieniem.
  •     Przyśpieszają perystaltykę jelit - zwalcza zaparcia.
  •     Wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Składniki:  100% daktyle

Wartości odżywcze

  • energia: 290 kcal / 1250 KJ
  • tłuszcze: 0,2 g
  • białko: 3,3 g
  • węglowodany: 68 g

w 100g produktu