Suszona żurawina

Suszona żurawina

Owoce żurawiny zawierają kwasy organiczne, witaminy B1, B2, B12, C, E prowitaminę A, sole mineralne( miedzi, molibdenu, żelaza, manganu, wapnia, glinu, cynku, srebra, kobaltu).

Waga

Bogate w błonnik

Szczegółowe informacje

Czy wiesz, że żurawina należy do czołówki roślin o właściwościach prozdrowotnych?

Owoce żurawiny zawierają kwasy organiczne, witaminy B1, B2, B12, C, E prowitaminę A, sole mineralne( miedzi, molibdenu, żelaza, manganu, wapnia, glinu, cynku, srebra, kobaltu).

Żurawina ma właściwości witaminizujące, a także remineralizujące.

Działa na nasz organizm wzmacniająco, oraz odtruwająco, dlatego doskonale sprawdza się w dniu detoksu. Podczas słabszych dni kiedy czujemy się ciężko lub po zbyt tłustym posiłku także warto sięgnąć po żurawinę liofilizowaną, gdyż pobudzi nasze trawienie, oraz obniży ciśnienie krwi.

Żurawina w kuchni.

Suszona żurawina jest idealnym dodatkiem do owsianki czy kaszy manny. Konfitury z żurawiny idealnie komponują się z mięsami, wędlinami oraz serami. Suszone owoce żurawiny można również dodawać do deserów.

Żurawina a medycyna:

  •     Ma działania przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze.
  •     Skuteczna w walce z infekcjami pęcherza moczowego.
  •     Skuteczna w walce z schorzeniami skóry.
  •     Skuteczna w walce z wrzodami żołądka.
  •     Wzmacnia układ odpornościowy.
  •     Obniża poziom cukru we krwi.
  •     Wzmacnia siłę mięśnia sercowego.

Składniki:  Suszona żurawina, olej i cukier (jako substancje konserwujące)

Wartości odżywcze

  • energia: 353 kcal / 1495 KJ
  • tłuszcze: 0,4 g
  • białko: 0,5 g
  • węglowodany: 85 g

w 100g produktu