Herbaty zielone

Zielona herbata "Kwiat pustyni"

Zielona herbata "Kwiat...

Nasza herbata zawiera całe bogactwo niezwykłych aromatów zapewnia wiele smakowych...
Cena 6,55 zł
Zielona herbata...

Zielona herbata...

Nasza herbata zawiera całe bogactwo niezwykłych aromatów zapewnia wiele smakowych...
Cena 7,30 zł

Mówi się, że herbaty zielone są wspaniałą, lepszą alternatywą dla kawy ziarnistej czy mielonej. Dlaczego?  Herbata zielona sypana posiada te same właściwości, za którą kochamy kawę: pobudza, motywuje do działania, uspakaja, polepsza metabolizm i perystaltykę jelit, a także przeciwdziała wielu chorobom, takim jak choroby układu krwionośnego, niektóre nowotwory czy cukrzyca. 

Herbata zielona na zdrowie

Zielona herbata nie zakwasza organizmu, nie wypłukuje tak magnezu i też nie uzależnia tak silnie jak kawa. Wiele źródeł podaje również, że napoje zawierające zieloną herbatę posiadają szereg dodatkowych, dobroczynnych właściwości, między innymi:

Przeciwdziałanie problemom skórnym i tworzeniu się cellulitu;

Redukcja stanów depresyjnych;

Normowanie ciśnienia;

Obniżenie poziomu trójglicerydów;

Zmniejszenie ryzyka choroby wieńcowej, zawału czy udaru;

Poprawia pamięć;

Obniża ryzyko miażdżycy;

Pomaga w odchudzaniu.

Tak wiele pozytywnych skutków możemy zauważyć pijąc zielone herbaty regularnie. Oczywiście do jej smaku trzeba się przyzwyczaić, jeśli do tej pory nie gustowaliśmy w tego typu naparach. Jeśli nie smakuje nam czysta zielona herbata, bez problemu znajdziemy wiele różnych mieszanek, bazujących na oryginalnych liściach. Ciekawy smak ma zielona herbata z cytryną, limonką, pigwą czy opuncją. W naszym sklepie oferujemy różnego rodzaju połączenia, często egzotyczne, które zupełnie zmieniają smak klasycznej herbaty.

Jak zaparzać zieloną herbatę?

W zależności od tego czy pijemy herbatę „na szybko” czy możemy poświęcić czas na relaksujący rytuał, mamy do wyboru dwa rodzaje parzenia zielonej herbaty:

Szybsza wersja to zalanie herbaty w zaparzaczu, a następnie oddzielenie naparu od liści;

Wersja z rytuałem – parzenie liści w dzbanku, przelanie naparu do filiżanek lub kubków. 

Prawdziwi smakosze zielonej herbaty rekomendują wybór tego dłuższego procesu, ponieważ smak naparu jest dużo lepszy. W zaparzaczu liście są ściśnięte i gorąca woda nie może spokojnie się rozpływać uwalniając esencję smaku. Tak czy inaczej – niezależnie od wybranego sposobu, należy pamiętać o kilku ważnych zasadach parzenia zielonej herbaty:

Maksymalny czas parzenia to 2,5 minuty;

Najbardziej optymalna temperatura to 80-85 stopni Celsjusza; 

Napar musi zostać oddzielony od liści po krótkotrwałym parzeniu, bo inaczej herbata będzie gorzka; 

Na 1 gram suszu powinniśmy użyć 100 mililitrów wody;

Woda powinna być wcześniej przefiltrowana. 

Zielona herbata cena

W zależności od jakości suszu herbacianego możemy spotkać się z różnymi cenami. Oczywiście nie warto przepłacać, ale jeśli zależy nam na dobrej i smacznej herbacie warto też na niej za mocno nie oszczędzać. Najlepszym sposobem sprawdzenia jakości herbaty jest wąchanie, rozgryzanie i smakowanie suszu. Jeżeli jednak nie znamy się na herbacie, a chcielibyśmy zacząć ją pić – zaufajmy opiniom innych użytkowników. Herbata zielona cena nie musi odstraszać, a jednocześnie warto zapłacić, żeby uzyskać wszystkie pozytywne skutki jej picia!