Jak powstaje miód. Właściwości, kalorie, KCAL

Właściwości lecznicze miodu naturalnego

Miód to substancja znana ludzkości od wieków. Dla jednych jest tylko słodkim przysmakiem, dla innych zaś bardzo cennym produktem, którego nigdy nie może zabraknąć w domu. Jedni za nim przepadają, inni wręcz nie znoszą smaku miodu. Produkowany przez pszczoły miód cechuje się wieloma wspaniałymi substancjami odżywczymi, których odmówić mu nie można. Miód często wykorzystywany jest również do produkcji alkoholu czy kosmetyków. Jeśli nadal w niego powątpiewasz, koniecznie sprawdź czym dokładnie jest miód oraz jakimi właściwościami leczniczymi może się pochwalić!

Miód – czym właściwie jest?

Miód pszczeli – czym tak naprawdę jest? Choć każdy zna jego konsystencję, zapach oraz smak, nie każdy zdaje sobie sprawę czym dokładnie jest miód. A więc, ściślej rzecz ujmując, miód to nic innego jak naturalna substancja spożywcza, która produkowana jest przez pracowite pszczoły zbierające nektar. Czasem wytwarzany jest również ze spadzi. Jest to też znacznie zdrowszy zamiennik cukru. Poza tym, że nadaje napojom słodkiego smaku, posiada dodatkowo sporą ilość składników odżywczych oraz właściwości, które pozytywnie wpływają na działanie naszego organizmu.

Składniki odżywcze miodu

Dobry miód naturalny wytwarzany jest ze spadzi bądź nektaru kwiatowego. Pszczoły zbierają potrzebne do wyrobu miodu składniki, a następnie przerabiają go w ulu, dodając do niego specjalne enzymy. Jeśli przyjrzymy się bliżej składowi chemicznemu, zobaczymy, iż miód jest stężonym roztworem wodnym cukrów o mocno higroskopijnych właściwościach. W 100 g miodu znajdziemy aż 79,5 g węglowodanów oraz 20 g wody. Węglowodany w miodzie to przede wszystkim fruktoza oraz glukoza, a więc cukry proste. Wśród pozostałych składników znajdziemy sód, fosfor, potas, magnez oraz wapń. W mniejszej ilości występuje także mangan, żelazo, cynk, jod i miedź. W tym wyjątkowo naturalnym produkcie znajdziemy witaminy takie, jak witamina C, B1, B2, PP, B6 oraz enzymy.

Enzymy występujące w miodzie to 3% roztwór nadtlenku wodoru. Jest to substancja, która przeciętnemu człowiekowi znana jest pod hasłem woda utleniona. Pochodzi ona z gruczołów ślinowych owadów, które produkują miód, czyli pszczół.

Lecznicze właściwości miodu naturalnego

Mnóstwo osób na pewno zastanawia się, co daje miód i czy jest zdrowy. Otóż, odpowiedź na to pytanie jest prosta – owszem, miód jest bardzo zdrowy w odpowiednich ilościach, a nawet więcej, bo posiada wiele cennych właściwości leczniczych. Przez spore grono naukowców nazywany jest “płynnym złotem”.

Miód znany jest od wieków. Mieszkańcy starożytnego Egiptu wykorzystywali go jako afrodyzjak. Sprawdzał się w kosmetykach oraz jako środek do balsamowania. Obecnie również jest chętnie wykorzystywany przez ludzi. Jego korzystny wpływ potwierdzają liczne badania naukowe. Na co oddziałuje naturalny miód? Sprawdź!

Miód – działanie bakteriobójcze

Ogromne znaczenie w składzie miodu odgrywają enzymy. Nadtlenek wodoru jest substancją o właściwościach bakteriostatycznych. Uważa się, że rozcieńczony miód może pochwalić się od 6 do 220 razy wyższą aktywnością antybiotyczną, aniżeli miód nierozcieńczony.

Poza nadtlenkiem wodoru, pszczoły wprowadzają do niego również lizozym, apidycynę oraz inhininę (najwięcej posiadają jej miody spadziowe). Te trzy enzymy działają pozytywnie podczas spotkania z gronkowcami, paciorkowcami oraz pałeczkami gram-ujemnymi.

Dodatkowe pozytywne właściwości bakteriobójcze miód wykazuje w przypadku laseczek wąglika, rzęsistka pochwowego, prątków gruźlicy oraz grzybów drożdżoidalnych typu Candida.

Miód a układ krwionośny

Niepodważalną właściwością leczniczą miodu jest jego pozytywny wpływ na układ krążenia człowieka. Łatwo się przyswaja, a to dzięki zawartości glukozy i fruktozy. Nie obciąża mięśnia sercowego, nawet więcej – świetnie reguluje pracę serca, wzmacnia jego wydolność oraz siłę skurczu. Dzieje się tak dzięki obecności acetylocholiny. Zawarty w miodzie potas wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego oraz skuteczne rozszerzenie naczyń wieńcowych. Naturalny miód ma pozytywny wpływ na zwiększone wydzielania moczu oraz zahamowanie procesu miażdżycowego.

Miód a układ nerwowy

Miody cechują się dobrym wpływem na układ nerwowy. Chodzi tutaj głównie o lekkie działanie uspokajające. Dodatkowo miód zmniejsza nadmierne napięcie nerwowe oraz działa nasennie. Warto go stosować, jeśli czujesz się przemęczony pracą umysłową, odczuwasz niekorzystne wyczerpanie psychiczne lub zauważasz u siebie pierwsze oznaki apatii i otępienia starczego. Miód pozytywnie działa w przypadkach nerwicy oraz depresji.

Miód a układ pokarmowy

Cierpisz na zapalenie żołądka bądź dwunastnicy? Jeśli tak, koniecznie sięgnij po naturalny miód, który cechuje się właściwościami normalizującymi czynności ruchowych żołądka. Dodatkowo, przyspiesza gojenie się błony śluzowej żołądka i całego układu pokarmowego, jeśli uległy uszkodzeniu. Warto stosować miód, jeśli Ty lub ktoś z Twoich bliskich cierpi na zapalenie jelita grubego, ma skłonność do biegunek bądź cierpi na schorzenia wątroby i dróg żółciowych.

Miód a choroby nerek

Niska zawartość białka, chloru i jonów sodu sprawia, że miód świetnie spisuje się w chorobach nerek. Dzięki rozszerzeniu naczyń krwionośnych nerek, dochodzi do lepszej filtracji kłębkowej. Jest to szczególnie istotne u osób, które cierpią na zmniejszone wydzielanie moczu. Dodatkowym atutem regularnego spożywania miodu naturalnego jest fakt, iż zapobiega tworzeniu się kamieni i piasku w nerkach i pęcherzyku moczowym.

Miód a leczenie ran

Ropiejące rany oraz oparzenia to bardzo dające się we znaki miejsca, które można szybko podleczyć stosując regularnie miód naturalny. Spożywanie miodu powoduje, że rany znacznie szybciej oczyszczają się z wydzieliny, a ponadto zniszczone zostają znajdujące się w nich bakterie, takie jak paciorkowce czy gronkowce. Miód często stosowany jest w leczeniu ran odleżynowych i nowotworowych, nie dopuszcza do tworzenia się blizn poparzeniowych oraz pęcherzy.

Miód a układ oddechowy

Jeśli czujesz, że łapie Cię przeziębienie, koniecznie sięgnij po miód. Świetnie sprawdza się w leczeniu pierwszych objawów, jak i w łagodzeniu kaszlu, drapania w gardle czy chrypki. Miód warto mieć przy sobie, jeśli cierpisz na przewlekłe stany zapalne dotykające górnych dróg oddechowych. Jego pozytywne właściwości pozwalają na stosowanie go także w przewlekłych zapaleniach jamy nosowej. Jest to wręcz niezastąpiony środek leczniczy, który powinien znaleźć się w każdym domu.

Rodzaje miodów – jakie właściwości posiadają?

Na rynku występuje kilka typów miodów. Poniżej znajduje się ich podział.

  • miód nektarowy – jest to słodka ciecz wydzielana przez kwiaty, miody z niej wytworzone są słodkie i cechują się wyraźnym aromatem. Przykładem takiego miodu jest miód akacjowy, jasny, łagodny, delikatny w smaku oraz miód gryczany. Właściwości zdrowotne tego miodu to przede wszystkim działanie oczyszczające, wzmacniające układ krwionośny, przyspieszający gojenie ran oraz całkowitą regenerację organizmu.
  • miód spadziowy – spadzią nazywana jest lepka ciecz wypływająca z igieł świerku, jodły czy modrzewia oraz z liści lipy, leszczyny czy dębu. Produkują ją czerwce, mszyce oraz miodówki. Miód leśny – zastosowanie można zauważyć głównie w przypadku schorzeń dróg oddechowych. Miód lipowy
  • Miód nektarowo-spadziowy – powstaje, jeśli nektarowanie rośli przypada na ten sam czas co okres spadziowania drzew.

Dodaj komentarz