Cynamon - przyprawa o cudownych właściwościach?

Właściwości cynamonu — przyprawa, która może zmienić twoje życie

Właściwości cynamonu — przyprawa, która może zmienić twoje życie

Charakterystyczny, przyjemny aromat tej przyprawy zna chyba każdy. Jego wyjątkowe właściwości doceniały już starożytne cywilizacje, gdzie często miał on zupełnie inne zastosowanie, niż dzisiaj. Cynamon, bo to o nim mowa, wykazuje szereg niesamowitych właściwości mogących znacząco wspomóc nasz organizm, które nie zawsze były wykorzystywane tylko w kuchni. Jakie? Sprawdź sam!

Czym jest i jak powstaje cynamon?

Cynamon, który znamy — najczęściej w postaci proszku, rzadziej w postaci laski — powstaje z suszonej kory cynamonowca cejlońskiego, naturalnie wywodzącego się z obszarów Indii, Sri Lanki, Birmy, ale dzisiaj spotyka się go niemal na wszystkich terenach o klimacie podzwrotnikowym. Co ciekawe, cynamonowiec, jako gatunek, należy do rodziny wawrzynowatych i obejmuje około 250 gatunków, a sama przyprawa powstaje także z kilku innych odmian (na przykład z cynamonowca chińskiego lub kamforowego), ale są one stosowane głównie w kuchniach regionalnych dla obszaru ich występowania. W Europie spotykamy najczęściej cynamon powstający z kory cynamonowca cejlońskiego, ponieważ cechuje się najlepszymi właściwościami, walorami aromatycznymi i smakowymi, a także ma bardziej intensywny kolor.

Mimo pierwotnego występowania drzew cynamonowca w Azji Wschodniej i Południowo-wschodniej, cynamon był stosowany już 5000 lat temu w Egipcie — stojący najwyżej w hierarchii społecznej obywatele nieraz stosowali go, by urozmaicić smak swoich potraw, ale był on używany również do balsamowania zwłok. W ich kulturze cynamon był też głównym elementem kadzidła zwanego kyphi, stosowanego w celach leczniczych i obrzędowych.

Wiemy już, że najwyższej jakości cynamon powstaje z suszonej kory cynamonowca cejlońskiego, jednak jak dokładnie przebiega proces zbierania, suszenia i ewentualnego ścierania na proszek?

Proces ten jest bardzo prosty, ponieważ polega na zdjęciu kory z drzewa cynamonowca i oczyszczeniu jej z zewnętrznej warstwy ochronnej — dopiero wtedy po obu stronach kory ukazuje nam się niesamowity, rdzawy kolor, z którego znamy cynamon. Tak przygotowana kora zostaje poddana suszeniu na słońcu (trwa ono około 2 dni) — to właśnie suszenie sprawia, że włókna kory cynamonowca się kurczą, przez co ta zwija się w rulonik, znany nam jako laska cynamonu. Oczywiście, jeśli jest taka potrzeba, laska cynamonu zostaje później starta na pył.

Co skrywa w sobie cynamon?

Jak zostało już wcześniej wspomniane, cynamon wykazuje szereg niesamowitych, prozdrowotnych właściwości. Oczywiście odpowiadają za to składki odżywcze, które ten zawiera, między innymi witaminy i minerały. Jeśli chodzi o witaminy, znajdziemy w nich witaminę A, C, E, K, a także niacynę, ryboflawinę, kwas foliowy i tiaminę, z kolei z minerałów można wyróżnić na przykład cynk, fosfor, magnez, mangan, potas, sód, wapń czy żelazo. Każde z nich pełni wiele funkcji w naszym organizmie, przez co odpowiada za wiele procesów związanych z prawidłowym funkcjonowaniem całego ciała, znacząco poprawiając stan naszego zdrowia.

Warto tutaj zaznaczyć, że przyprawa ta skrywa także inne cenne związki, przez które jej wartość prozdrowotna znacząco wzrasta. Jednym z tych związków, jest aldehyd cynamonowy. Co ciekawe, to właśnie jemu zawdzięczamy niesamowity smak i aromat, którym cechuje się cynamon. Cynamon zawiera wiele związków fenolowych, będących silnymi przeciwutleniaczami, a są to na przykład katechiny, proantocyjanidyny, epikatechina oraz kwasy fenolowe — cynamonowy, ferulowy, galusowy, kawowy.

Cynamon na obniżenie poziomu złego cholesterolu oraz cukru we krwi

Jedne z badań, w których badano wpływ cynamonu na zdrowie człowieka, potwierdzono, że regularne spożywanie cynamonu prowadzi do znacznego obniżenia stężenia glukozy we krwi. Takie wyniki odnotowano przy codziennym spożywaniu cynamonu w ilości 2-3 gram, przez co takie dawki zaleca się osobom w stanie przedcukrzycowym, a także cierpiącym na cukrzycę typu 2.

Poza tym cynamon jest przyprawą, której spożycie może znacznie wpływać na obniżenie ilości złego cholesterolu LDL we krwi — jego nadmiar może prowadzić na przykład do miażdżycy.

Cynamon dla odchudzających się

Korzystny wpływ cynamonu na utratę wagi został potwierdzony wieloma badaniami naukowymi. Okazuje się bowiem, że cynamon należy do grupy tak zwanych termogeników, czyli substancji, których spożywanie przyspiesza spalanie tłuszczów i przemianę materii. Dodatkowo przyprawa ta może także pobudzać kwasy żołądkowe. Należy jednak pamiętać, że cynamon może co najwyżej wspomóc odchudzanie, bo regularne spożywanie nie sprawi, że kilogramy magicznie znikną — taki efekt gwarantuje nam jedynie ujemny bilans energetyczny.

Cynamon jako przeciwdziałanie w wystąpieniu chorób Alzheimera i Parkinsona

Cynamon może i nie ma możliwości w pełni zatrzymać rozwoju choroby Alzheimera, jednak skutecznie wpływa na spowolnienie rozwoju tej choroby. Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego odkryli, że zawarte w cynamonie aldehyd cynamonowy i epikatechiny, mogą zapobiegać powstawaniu splątków neurofibrylarnych, jednocześnie spowalniając rozwój tej choroby.

Jeśli chodzi o chorobę Parkinsona, badacze Centrum Medycznego Uniwersytetu Rush udowodnili, że benzoesan sodu, który powstaje w naszym żołądku na skutek procesów metabolicznych, może odwracać zmiany komórkowe w mózgach osób cierpiących na tę chorobę.

Cynamon na zmniejszenie poziomu trójglicerydów we krwi

Trójglicerydy stanowią główny składnik tłuszczu we krwi — są estrami glicerolu i kwasów tłuszczowych, a ich zbyt wysoki poziom może na dłuższą metę wiązać się z wieloma chorobami i dolegliwościami, na przykład chorobami układu sercowo-naczyniowego, których wynikiem może być nawet zawał, czy zapalenia trzustki. Cynamon wpływa znacznie na obniżenie poziomy trójglicerydów w naszej krwi, jednocześnie redukując zagrożenie wystąpienia tych chorób.

Cynamon na odporność

W medycynie ludowej cynamon znany jest jako lek na wiele dolegliwości, na przykład przeziębienie, zapalenie gardła, gorączki itp. Oczywiście słusznie! Cynamon cechuje się wysokimi właściwościami przeciwgrzybiczymi, przeciwwirusowymi i antybakteryjnymi. Dodatkowo wcześniej wspomniana funkcja termogeniczna pozwala rozgrzać nasz organizm od środka. Oznacza to, że szczególnie często powinniśmy sięgać po niego w okresie jesienno-zimowym, kiedy najłatwiej złapać infekcję.

Cynamon ma migrenę i bóle menstruacyjne

Wspomniane już właściwości przeciwzapalne i neuroprotekcyjne sprawiają, że bóle migrenowe występujące u niektórych osób, mogą zostać znacznie zredukowane pod względem częstotliwości występowania, a nawet intensywności, jeśli cynamon będzie regularnym dodatkiem do naszej diety.

Cynamon zmniejsza także intensywność bólów związanych z miesiączkowaniem u kobiet i wpływa na czas występowania tego bólu. Warto jednak zaznaczyć, że nie są to wyniki porównywalne do skorzystania z różnych leków przeciwbólowych, jednak przy regularnym spożyciu, jest to dodatkowa korzyść, jeśli chodzi o kobiety.

Inne właściwości cynamonu

Poza opisanymi wyżej cynamon cechuje się wieloma innymi właściwościami, na przykład:

  • wspomaga przyswajanie substancji odżywczych,
  • wspomaga utrzymanie higieny jamy ustnej,
  • zwalcza bóle mięśniowe,
  • działa dezynfekująco,
  • ma działanie konserwujące (z tego względu używany był w Starożytnym Egipcie, przy mumifikowaniu zwłok),
  • wspomaga apetyt,
  • poprawia pamięć i koncentrację,
  • u kobiet może działać jak afrodyzjak,
  • wspomaga krzepnięcie krwi,
  • może zwalczać mdłości,
  • wspomaga walkę z trądzikiem.

Oczywiście to nie wszystkie właściwości, które cechują tę przyprawę — badania dotyczące regularnego spożywania cynamonu wciąż trwają. Nawet niektóre z powyższych jego działań na nasz organizm, zostały odkryte na przestrzeni ostatnich kilku lat.

Zalecana dzienna dawka cynamonu?

Na szczęście wszelkie właściwości cynamonu są odczuwalne już przy małych ilościach tej przyprawy, bowiem większość badań potwierdza korzystny wpływ przy spożyciu zaledwie 2-3 gram dziennie! Jest jednak pewien haczyk — większość z tych korzyści widoczna jest dopiero po dłuższym, regularnym przyjmowaniu cynamonu. Dodanie go do szarlotki lub deseru 2-3 razy w miesiącu niestety nie przyniesie nam większych efektów, oczywiście poza znacznym podwyższeniem walorów smakowych.

Jak wykorzystać cynamon w kuchni?

Cynamon ze względu na fakt, że jest przyprawą, ma szeroki, jednak ograniczony wachlarz możliwości. Świetnie sprawdzi się jako dodatek wzmacniający smak wielu potraw, które spożywamy na co dzień, a także napojów, jak na przykład kawy! Polecamy używać go w owsiance, a także jako dodatek do płatków śniadaniowych. Świetnie sprawdzi się w połączeniu z różnego rodzaju deserami oraz wypiekami, na przykład w szarlotce jabłkowej. Cynamon to również dobry dodatek do dań słonych przykład do spaghetti bolognese, ponieważ bardzo dobrze komponuje się z pomidorami czy też drobiu. Jeśli w ramach walki z przeziębieniem planujesz przygotować sobie grzańca, pamiętaj, aby dodać odrobinę cynamonu!

Warto wiedzieć, że na bazie cynamonu możemy przygotować też mleko cynamonowe, które w połączeniu z innymi składnikami, wchodzącymi w jego skład, tworzy dla naszego organizmu poważne wzmocnienie. Przygotowanie takiego napoju zajmuje kilka minut, a korzyści zdrowotne są ogromne.

Cynamon, a kosmetyki

Wyjątkowe właściwości cynamonu nie są wykorzystywane jedynie w kuchni, ponieważ cieszy się on też ogromną popularnością w dziedzinie kosmetologii. Co więcej, działanie niektórych kosmetyków możemy nieco wzmocnić, dodając odrobinę tej przyprawy do samego kosmetyku, na przykład z wazeliną na ustach może sprawić, że te staną się pełniejsze i nabiorą koloru, ponieważ pobudza on krążenie krwi, w miejscu, w którym został nałożony!

Cynamon jest częstym składnikiem wielu kremów, balsamów, a także olejków do kąpieli.

Na rynku można znaleźć także kadzidełka cynamonowe, które są częstym elementem aromaterapii. Te mają działać odprężająco, kojąco, rozjaśniać umysł, a także wykazywać właściwości afrodyzjakalne. Co więcej, według wiedzy ajurwedyjskiej, kadzidła te przyciągają do naszego życia szczęście, obfitość i radość życia.

Cynamon — kiedy nie spożywać?

Ze względu na obecność kumaryn, często spotykamy się z twierdzeniem, że cynamon nie powinien być stosowany w naszej diecie zbyt często. Tutaj warto sprostować te informacje, ponieważ obecność kumaryn w cynamonie, który powstał z cynamonowca cejlońskiego jest znacznie niższa, niż ilość tej substancji w cynamonie powstałego z kory cynamonowca chińskiego, a mimo to, według badań, spożywanie tego drugiego rodzaju cynamonu, w większych, niż zalecane dawki, nie pogorszyło zdrowia badanych osób.

Spożywanie dużych ilości cynamonu odradza się jednak małym dzieciom, kobietom w ciąży, osobom cierpiącym na choroby wątroby, jelita wrażliwego i kamienie żółciowe.

Włącz cynamon do diety!

Cynamon wykazuje szereg niesamowitych właściwości zdrowotnych względem naszego organizmu. Poprawi naszą odporność, jasność myślenia i ogólne samopoczucie, a także może wpływać na redukcję tłuszczu, przez co zaleca się go osobom będącym na diecie odchudzającej. Co więcej, może wpływać kojąco na różnego rodzaju bóle, w tym migreny, bóle miesiączkowe, bóle stawów, ale także bóle mięśni po intensywnym treningu!

Efekty stosowania tego produktu są widoczne bardzo szybko, a zalecane dzienne 3 gramy, to zaledwie ¾ łyżeczki, które bardzo łatwo możemy wkomponować w potrawę, zyskując przy tym niesamowity smak i aromat.

W okresie jesienno-zimowym cynamon może wzmocnić nasz układ odpornościowy, zwalczając wirusy i bakterie, na które w tych sezonach jesteśmy szczególnie podatni. Dlatego, jeśli nie masz żadnych przeciwwskazań, nie zastanawiaj się i włącz cynamon do swojej diety. Niewielka ilość może przynieść wielkie korzyści.

Dodaj komentarz