Wiśnia- właściwości odżywcze, indeks glikemiczny IG

Wiśnia- właściwości odżywcze, indeks glikemiczny IG

Wiśnie, choć zwykle są kwaśne, zawierają w sobie wiele cennych składników, które wzmacniają nasze zdrowie. Stabilizują pracę serca i chronią przed chorobami układu krążenia. Ponadto działają też dobrze na skórę.

Owoce te zawierają substancje zapobiegające powstawaniu nowotworów. Polecane są osobom mającym problemy z zaparciami. Witaminy z grupy B wpływają na zachowanie prawidłowych procesów metabolicznych oraz pracę układu nerwowego. Zaleca się je także niejadkom, gdyż pobudzają apetyt.

Owoce wiśni zawierają kwasy organiczne ( cytrynowy i jabłkowy), witaminy B1, B2, C, prowitaminę A oraz sole mineralne . Owoce działają odżywczo i witaminizująco, odtruwające.

Przeczytaj inne nasze Artykuły:

Śniadanie – pierwszy krok do odchudzania
FIT szarlotka z kruszonką
Proteinowe muffinki owsiane
Śniadanie o niskim indeksie glikemiczny? Nie zapomnij o tych produktach!
Mąka z płaskurki – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Mąka ryżowa – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Granola według przepisu Ewy Chodakowskiej
Len złocisty – jak go spożywać i jakie ma właściwości?
Mąka żytnia typu 2000 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Zdrowy omlet owsiany FIT
Błonnik pokarmowy – szczotka naszego organizmu
Suszone kiwi – bomba witaminowa
Mąka pszenna tortowa typu 450 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Mąka pszenna typu 500 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Mąka orkiszowa typu 700 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.