Wi艣nia- w艂a艣ciwo艣ci od偶ywcze, indeks glikemiczny IG

Wi艣nia- w艂a艣ciwo艣ci od偶ywcze, indeks glikemiczny IG

Wi艣nie, cho膰 zwykle s膮 kwa艣ne, zawieraj膮 w sobie wiele cennych sk艂adnik贸w, kt贸re wzmacniaj膮 nasze zdrowie. Stabilizuj膮 prac臋 serca i chroni膮 przed chorobami uk艂adu kr膮偶enia. Ponadto dzia艂aj膮 te偶 dobrze na sk贸r臋.

Owoce te zawieraj膮 substancje zapobiegaj膮ce powstawaniu nowotwor贸w. Polecane s膮 osobom maj膮cym problemy z zaparciami. Witaminy z grupy B wp艂ywaj膮 na zachowanie prawid艂owych proces贸w metabolicznych oraz prac臋 uk艂adu nerwowego. Zaleca si臋 je tak偶e niejadkom, gdy偶 pobudzaj膮 apetyt.

Owoce wi艣ni zawieraj膮 kwasy organiczne ( cytrynowy i jab艂kowy), witaminy B1, B2, C, prowitamin臋 A oraz sole mineralne . Owoce dzia艂aj膮 od偶ywczo i witaminizuj膮co, odtruwaj膮ce.

Indeks glikemiczny wi艣ni

Wi艣nie maj膮 niski indeks glikemiczny wynosz膮cy 22. Sprawd藕 indeksy glikemiczne 偶ywno艣ci.

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *