Trufle czekoladowe w liofilizowanych malinach

Trufle czekoladowe w liofilizowanych malinach

Składniki na 16 kulek:

Pyszne trufle czekoladowe odpowiednie dla wegan. Nasze trufle nie zawierają glutenu. Jest to doskonała przekąska, zdrowa i pożywna słodycz. Przekonaj się sam, bo przepis jest banalnie prosty, a efekt niemożliwie smaczny.

Nie bójcie się dużej zawartości tłuszczu. Pochodzi on głownie oleju kokosowego powszechnie uważanego za najzdrowszy olej na ziemi. Ma w swoim składzie wyjątkową grupę cząstek tłuszczu – trójglicerydy średnio łańcuchowe (MCT). MCT to wyjątkowa grupa czystek tłuszczu, ponieważ są one metabolizowane inaczej niż pozostałe tłuszcze. Po dostaniu się do organizmu nie zostają zamienione w tkankę tłuszczową, lecz są od razu wykorzystywane do produkcji energii, a co za tym idzie – do przyśpieszenia tempa przemiany materii. Oznacza to, że po zjedzeniu posiłku z dodatkiem oleju kokosowego szybciej spala się zbędne kalorie, co zapobiega nadwadze i otyłości.

PRZEPIS:

  1. Zaczynamy od zblendowania słonecznika i śliwek. Do malaksera wkładamy składniki i dodajemy trochę wody. Wszystko blendujemy na gładką masę
  2. Czekoladę wraz z dodanym olejem, solą roztapiamy
  3. Następnie łączymy ze sobą powyżej powstałe produkty i ponownie blendujemy
  4. Z powstałej masy czekoladowej formujemy kulki i obtaczamy w liofilizowanej malinie (wcześniej najlepiej mocno rozkruszyć maliny) i ekspandowanym amarantusie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *