Płatki Teff (miłka abisyńska) – wartościowy produkt bezglutenowy
Spis treści
Co to jest teff?
Teff zwane także miłką abisyńską lub trawą abisyńską pochodzą z terenów wschodniej Afryki, dzisiejszej Etiopii i Erytrei. Jak już jedna z nazw nam podpowiada, teff wcale nie są zbożem, a jednym z rodzajów traw bezglutenowych. Całkiem podobnie jak znane Wam na pewno bardzo dobrze quinoa, gryka czy proso. Teff występują także w Ameryce Północnej i Południowej, rzadziej w Azji, Australii oraz Europie. Ze względu na nieduże wymagania klimatyczne miłka abisyńska potrafi nawet dostosować się do słabych warunków klimatycznych. Ziarenka trawy abisyńskiej mają około 1 milimetra długości i najlepszy wzrost osiągają przy dużej ilości świetła dziennego. Jako produkt spożywczy, trawa abisyńska prócz tego, że występuje pod postacią całych ziaren jest także używana w postaci mąki do bezglutenowych wypieków oraz płatków – doskonałego dodatku do musli.
Płatki oraz mąka są naturalnie pozbawione glutenu, stąd mogą, a nawet powinny(!) być spożywane przez osoby chorujące na celiakię, z nietolerancją glutenu lub problemami żołądkowymi spowodowanymi nadmiernym spożywaniem pszenicy i tradycyjnych produktów zbożowych.
Popularność trawy abisyńskiej wśród produktów bezglutenowych, rośnie z dnia na dzień na całym świecie, ze względu właśnie na ich doskonałe właściwości odżywcze. Płatki te bowiem zawierają mnóstwo białka i wapnia, oraz są doskonałym źródłem żelaza i aminokwasów egzogennych, sprawiając, że jesteśmy dłużej syci po posiłku. Jest to produkt o niskim indeksie glikemicznym no i oczywiście ma bardzo mało kalorii! Uzupełnia niedobory białka i wapnia w kościach, oraz mięśniach, dzięki czemu wspomaga odpowiedni wzrost organizmu.
Płatki są odpowiednie do podawania naszym dzieciom wraz z jogurtem/mlekiem ze względu na pyszny lekko orzechowy posmak i delikatną konsystencję. Produkt polecany jest wszystkim dbającym o swoje zdrowie, sylwetkę i samopoczucie na co dzień. Na stronie dostępne także są inne płatki bezglutenowe: gryka preparowana, amarantus ekspandowany i płatki jaglane.
Jak wygląda trawa abisyńska?
Te małe ziarenka o wielkości około 1 milimetra, które mogą przybierać różne kolory: dd mleczno białego, delikatnie ciemniejąc i przybierając barwę żółtą, czerwoną i ciemniejąc do takiego stopnia, że może przybrać kolor prawie czarny, wówczas jest najbardziej smaczna. Produkt jest bardzo sypki, a po zalaniu mlekiem lub jogurtem staje się delikatniejszy, nadając lekko kremowej konsystencji.
Do czego używać teff?
Jesteś jednym z tych osób co wiecznie boryka się z wyborem produktów bezglutenowych do swoich śniadań, przekąsek czy wypieków? Tak więc teff to strzał w dziesiątkę! Gama produktów bezglutenowych zaczyna się poszerzać!
Miłka abisyńska pod postacią płatków doskonale nadaje się jako dodatek do owsianki, płatków śniadaniowych, jogurtówczy mleka no i oczywiście do zdrowego musli, nadając mu lekkości i orzechowego posmaku. Teraz sam możesz skomponować swoje musli w domu właśnie z tymi płatkami.
Mąka zaś sprawdzi się do wypieków np. chleba, ciasteczek, naleśników czy omletów.
Teffy możemy jeść pod wieloma postaciami: gotowane, na parze, w wypiekach, a nawet na surowo, dosypując jako dodatek do jogurtu, sałatki itp. Można się nimi posłużyć nawet przy zgęszczania zup, a niektórzy stosują miłkę abisyńską jako dodatek obiadowy zamiast ryżu, czy kaszy.
Czy wiesz, że …. ?
- 1 szklanka ugotowanych miłki abisyńskiej zawiera tyle samo wapnia co pół szklanki szpinaku, tak więc jak masz już dość szpinaku sięgnij właśnie po teff!
- Dzięki dużej ilości odpornej skrobi (błonnika) teff regulują poziom cukru we krwi, oraz kontrolują naszą wagę.
- Codzienne spożywanie teffu dostarczy nam zapotrzebowanie na dzienną dawkę wapnia w organizmie.
- Mimo jeszcze niskiej popularności płatków teff zapotrzebowanie na nie rośnie z każdym miesiącem o 10%, a Amerykanie mają w planach produkcję pizzy, wafelków i makaronów bazując właśnie na tych płatkach!
Skąd pochodzi miłka abisyńska (płatki teff) ? Jaki jest kraj pochodzenia miłki abisyńskiej (płatów teff) ?
Przeczytaj inne nasze Artykuły:
Musli nie tyko na śniadanie – czyli zbożowe szaleństwo na każdą porę dnia
Słodycze? Dlaczego nie?
Owoce liofilizowane – czym są i dlaczego warto je jeść?
Pomysł na śniadanie do łóżka
Owsianka – tak jak chcesz!
Które płatki owsiane są najlepsze? Zwykłe, górskie czy błyskawiczne.
Dlaczego warto jeść banany? Sprawdź wartości odżywcze i indeks glikemiczny IG
Rodzynki – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG
Zaburzenia przyjmowania glutenu – czy płatki owsiane zawierają gluten?
Granola Anny Starmach – jak zrobić ją w domu?
Płatki jęczmienne – KCAL, indeks glikemiczny IG, skład i właściwości
Granola – czy warto ją jeść?
Domowa granola fit. Zrób ją samodzielnie
Domowe musli z piekarnika
Jak wybrać najlepsze musli? Doradzamy!