suszone śliwki

Suszone śliwki – właściwości

Suszone owoce są łatwo dostępne na naszym rynku spożywczym. Chętnie sięgamy po suszone morele, rodzynki, suszone banany, ale największą popularnością cieszą się suszone śliwki. Przez wiele osób uważane są za rewelacyjną alternatywę dla słodkości, po które sięgają dzieci. Suszone śliwki to doskonałej jakości dodatek do naszej diety, który może pochwalić się wieloma cennymi właściwościami. Zastanawiasz się, co mogą Ci zagwarantować suszone śliwki? Sprawdź!

Suszone śliwki, czyli doskonałe źródło składników odżywczych

Suszone owoce, suszone warzywa – są to produkty żywnościowe, które w większości zachowują sporą ilość substancji odżywczych. Oczywiście, wszystko zależy od tego, jak zostały wysuszone, przez jakie procesy przeszły.

Suszone śliwki – ilość substancji odżywczych, jakie zawierają, jest piorunująca. Jeśli chodzi o witaminy w 100 g śliwek, znajdziemy tam:

  • 74% zapotrzebowania dziennego na witaminę K,
  • 16% zapotrzebowania dziennego na witaminę A,
  • 11% zapotrzebowania dziennego na witaminę B2,
  • 10% zapotrzebowania dziennego na witaminę B6,
  • 9% zapotrzebowania dziennego na witaminę B3,
  • 3% zapotrzebowania dziennego na witaminę B1,
  • 2% zapotrzebowania dziennego na witaminę E,
  • 1% zapotrzebowania dziennego na witaminę C.

W temacie minerałów śliwki również mogą się wyróżnić. 100 g suszonych śliwek zawiera:

  • 21% zapotrzebowania dziennego na potas,
  • 15%  zapotrzebowania dziennego na mangan,
  • 14%  zapotrzebowania dziennego na miedź,
  • 7%  zapotrzebowania dziennego na fosfor,
  • 5%  zapotrzebowania dziennego na żelazo,
  • 4%  zapotrzebowania dziennego na wapń,
  • 3%  zapotrzebowania dziennego na cynk.

Suszone śliwki – kcal w tym przypadku to aż 360 kalorii w 100 g. Ponadto, w tej objętości znajdziemy aż 3,5 g białka, 1,2 g tłuszczu, 68,9 g węglowodanów oraz 9,4 g błonnika.

Suszone śliwki i ich działanie antynowotworowe

Czym mogą wyróżnić się śliwki suszone? Właściwości zdrowotne tych owoców są zaskakujące i bardzo dokładnie sprecyzowane. Przede wszystkim, suszone śliwki wspomagają organizm człowieka w walce z nowotworami. Nie ma na świecie złotego środka, który mógłby nas uchronić przed tą chorobą cywilizacyjną, jednak z pewnością istnieją sposoby, które mogą nas od niej oddalić. Przykładem tego jest jedzenie dobrych produktów, które zawierają spore ilości antyoksydantów. Jedząc regularnie śliwki suszone, możesz mieć gwarancję, że ryzyko zachorowania na nowotwór znacznie maleje. Produkt ten odgrywa znaczącą rolę obronną w naszym organizmie. Dlaczego? W ich składzie znajdziemy bowiem sporą ilość związków fenolowych. Mają one działanie oczyszczające organizm z wolnych rodników. A jak wszyscy wiemy, wolne rodniki to nasi wrogowie. Wolne rodniki wpływają na procesy starzenia się organizmu, a także przygotowują podłoże pod różne choroby. Jeśli będziemy się ich regularnie pozbywać, istnieje spore prawdopodobieństwo, że żadna poważniejsza choroba nas nie dotknie. Dieta wzbogacona o suszone śliwki gwarantuje znaczną poprawę flory bakteryjnej układu pokarmowego. Tym samym zostaje zminimalizowane ryzyko zachorowania chociażby na raka okrężnicy bądź raka jelita grubego.

Regulacja procesów trawiennych przy pomocy suszonych śliwek

Pewnie każdy z nas słyszał, jak doświadczone kobiety słysząc o problemach trawiennych, zalecają młodym mamom zastosowanie suszonych śliwek. Przekonanie, że zjedzenie suszonych śliwek może pomóc w zatwardzeniu nie jest błędne, wręcz przeciwnie. Suszone śliwki włączone do diety w sposób przemyślany, doskonale wspierają pracę układu pokarmowego, ale też regulują codzienną pracę jelit. Dzięki temu możemy w szybki i bezbolesny sposób pozbyć się uporczywych zaparć. Dzieje się tak dzięki sporej zawartości pektyny, czyli błonnika. To ona wspomaga pracę jelit, a dodatkowo przeciwdziała gromadzeniu się tłuszczu i cholesterolu w komórkach.

Co ciekawe, im ciemniejsze suszone śliwki, tym więcej utleniaczy możemy w nich znaleźć. Przeciwutleniacze eliminują toksyny, które znajdują się w organizmie człowieka. Z tego właśnie powodu zaleca się każdemu spożywanie kilku suszonych śliwek dziennie. Zwłaszcza jest to kierowane do osób, które zmagają się co jakiś czas z zaparciami i innymi kłopotami trawiennymi.

Odchudzanie – suszone śliwki to doskonała alternatywa słodyczy

Suszone śliwki – odchudzanie z ich pomocą może w końcu się udać! Dlaczego? Suszone śliwki mają znacznie więcej kalorii, aniżeli śliwki świeże, surowe. Z tego wynikają ich nasycające właściwości. Jeśli zjesz kilka śliwek suszonych w ramach przekąski, poczujesz natychmiast nasycenie. Pozbędziesz się w ten sposób odczucia głodu, który może towarzyszyć w wielu miejscach, sytuacjach. Dodatkowym atutem śliwek suszonych jest działanie wzmacniające metabolizm oraz przeczyszczające. Decydując się na włączenie suszonych śliwek do diety, możesz liczyć na to, że wspomogą one Twój proces odchudzania. Dostarczysz organizmowi potrzebnych witamin i minerałów, a ponadto pozbędziesz się kilku kilogramów. Oczywiście nic nie dzieje się w sposób magiczny i nie wystarczy zjeść kilka śliwek dziennie, by schudnąć. Konieczna będzie również zmiana codziennej diety na taką, która umożliwi zrzucenie nadprogramowych kilogramów.

Wzmocnij swoje kości z suszonymi śliwkami

Skąd pomysł, że suszone śliwki działają wzmacniająco na kości? Otóż, przeprowadzono odpowiednie badania, które udowodniły, iż regularne spożywanie suszonych śliwek na realny wpływ na gęstość kości. Jak można było zauważyć na początku wpisu, suszone śliwki posiadają sporą ilość witaminy K. W 100 g znajdziemy jej aż 74% dziennego zapotrzebowania. Resztę możemy uzupełnić suplementami. Co nam daje witamina K? Odpowiada ona za procesy mineralizacji kości. Dodatkowo, śliwki zawierają sporo boru i miedzi. To te dwa minerały zapobiegają wydalaniu magnezu, zatrzymują go w naszym organizmie. Wapń też zostaje zatrzymany i nie zostaje wydalony razem z moczem. Jak widać, współdziałające składniki mogą nas uchronić przed rozwijającą się osteoporozą. Dodatkowo, wpływają pozytywnie na kości pod tym względem, iż mogą one swobodnie się rozwijać i nie są narażone na blokowanie resorpcji tkanki kostnej.