Jabłko – owoc grzechu czy dar niebios? Indeks glikemiczny IG

Suszone jabłka – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG

Suszone jabłka stały się ostatnio bardzo popularną przekąską, które są zdrową alternatywą dla popularnych chipsów ziemniaczanych. Suszone jabłka z pewnością nie jest odkryciem XXI wieku. Ludzie jedzą suszone owoce od tysięcy lat. Dowody na tę metodę przetwarzania owoców znaleziono w odkryciach archeologicznych w okresie paleolitu. Suszenie owoców, w tym jabłek, na słońcu to jedna z najpopularniejszych metod konserwacji. Proces suszenia usuwa wodę z jabłka, a mikroorganizmy powodujące psucie się wody potrzebują tej wody do wzrostu.

Jak suszyć jabłka?

  • Najstarszą, tradycyjną i naturalną metodą suszenia jabłek jest suszenie ich na słońcu. Ta metoda jest nadal w użyciu i była stosowana w czasach starożytnych.
  • Jabłka można również suszyć domowymi metodami. Jedną z najpopularniejszych metod suszenia jabłek jest umieszczenie ich w suszarce, a następnie wysuszenie w piekarniku.

Wartości odżywcze suszonych jabłek (w 100 g)

  • Wartość energetyczna: 258 kcal / 1079 kJ
  • Węglowodany: 62,3 g
  • Białko: 2,1 g
  • Tłuszcz: 2,1 g

Suszone jabłka – właściwości zdrowotne

Suszone jabłka w większości zachowują w świeżych owocach wiele składników odżywczych i mikroelementów. Oczywiście różnica tkwi w smaku. Suszone jabłka charakteryzują się skoncentrowanym, bogatym i słodkim smakiem jabłka.
Podczas procesu suszenia zawartość witaminy C ulega znacznemu obniżeniu, a jest ona szczególnie wrażliwa na powietrze i ciepło. Oprócz witaminy C w składzie suszonych owoców znajdują się również wszystkie najważniejsze witaminy i pierwiastki śladowe, które występują również w świeżych jabłkach. Dlatego plasterki jabłek lub jabłka suszone są szczególnie zdrową przekąską i polecane są do spożycia, podobnie jak jabłka świeże.

Suszone jabłka bogate w witaminy

Suszone jabłka zawierają również wiele witamin z grupy B, które mają korzystny wpływ na poziom hormonów, pracę mózgu i energię. Należą do nich kwas pantotenowy (witamina B5) i pirydoksyna (witamina B6). Pierwszy z nich wspomaga proces przetwarzania energii z pożywienia, a także uczestniczy w produkcji hormonów. 100 gramów plasterków jabłek zawiera około 5% zalecanego dziennego spożycia tej witaminy.
Witamina B6 stanowi około 7% (100 g) zalecanego dziennego spożycia, uczestniczy w procesie metabolizmu białek i tworzeniu neuroprzekaźników oraz pozytywnie wpływa na pracę mózgu.

Suszone jabłka bogate w minerały i mikroelementy

Suszone jabłka zawierają również wiele minerałów. W porównaniu z jabłkami świeżymi zaletą jabłek suszonych jest to, że zawartość tych minerałów jest znacznie wyższa. Najcenniejszymi minerałami zawartymi w jabłkach są potas, sód i żelazo.

To wszystko sprawia, że ​​plasterki jabłek są bardzo wartościową i zdrową przekąską, którą warto włączyć do swojej diety. Jedzenie jabłek ma pozytywny wpływ nie tylko na układ pokarmowy i układ krążenia. Pomaga również regulować wagę i wspomaga proces odchudzania, dostarczając jednocześnie cennej energii.

Suszone jabłka bogate w błonnik

Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny zawarty w suszonych jabłkach może znacząco hamować apetyt i pomagać w regulacji masy ciała oraz wpływa na prawidłowe funkcjonowanie jelit i poprawia perystaltykę jelit.

Suszone jabłka bogate w polifenole i antyoksydanty

Suszone jabłka zawierają różnorodne przeciwutleniacze, z których flawonoidy stanowią 80% wszystkich przeciwutleniaczy. Flawonoidy odgrywają ważną rolę w zapobieganiu chorobom układu krążenia i niektórym nowotworom. Pozytywnie wpływają na obniżenie złego cholesterolu i ochronę naczyń krwionośnych. Przeciwutleniacze uwalniane podczas jedzenia suszonych jabłek pomagają komórkom radzić sobie ze stresem oksydacyjnym. Jedząc jabłka, możesz wesprzeć komórki swojego organizmu, a tym samym lepiej się zregenerować.

Suszone jabłka bogate w węglowodany

Zwłaszcza w postaci naturalnego cukru owocowego, czyli fruktozy o niskim indeksie glikemicznym. Fruktoza również dodaje dużo energii. Dlatego plasterki suszonego jabłka są doskonałą przekąską dla sportowców i diabetyków.

Suszone jabłka a odchudzanie

Ponieważ suszone jabłka są beztłuszczowe i bogate w błonnik, mogą pomóc zredukować wagę. Warto jednak pamiętać, że suszone jabłka oprócz swoich niewątpliwych zalet zawierają również sporo kalorii. 100 g zawiera 258 kcal. Z tego powodu dodaj je do swojej diety z umiarem i nie przejadaj się.

Indeks glikemiczny jabłek

Indeks glikemiczny IG jabłka wynosi 38. Sprawdź jakie indeksy glikemiczne mają inne owoce.

Przeczytaj inne nasze Artykuły:

Śniadanie – pierwszy krok do odchudzania
FIT szarlotka z kruszonką
Proteinowe muffinki owsiane
Śniadanie o niskim indeksie glikemiczny? Nie zapomnij o tych produktach!
Mąka z płaskurki – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Mąka ryżowa – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Granola według przepisu Ewy Chodakowskiej
Len złocisty – jak go spożywać i jakie ma właściwości?
Mąka żytnia typu 2000 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Zdrowy omlet owsiany FIT
Błonnik pokarmowy – szczotka naszego organizmu
Suszone kiwi – bomba witaminowa
Mąka pszenna tortowa typu 450 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Mąka pszenna typu 500 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Mąka orkiszowa typu 700 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.