Jabłko – owoc grzechu czy dar niebios? Indeks glikemiczny IG

Suszone jabłka – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG

Suszone jabłka stały się ostatnio bardzo popularną przekąską, które są zdrową alternatywą dla popularnych chipsów ziemniaczanych. Suszone jabłka z pewnością nie jest odkryciem XXI wieku. Ludzie jedzą suszone owoce od tysięcy lat. Dowody na tę metodę przetwarzania owoców znaleziono w odkryciach archeologicznych w okresie paleolitu. Suszenie owoców, w tym jabłek, na słońcu to jedna z najpopularniejszych metod konserwacji. Proces suszenia usuwa wodę z jabłka, a mikroorganizmy powodujące psucie się wody potrzebują tej wody do wzrostu.

Jak suszyć jabłka?

Wiele osób zastanawia się, czy suszone jabłka są zdrowe. Okazuje się, że tak, a sam proces suszenia jest bardzo prosty, choć wymaga nieco czasu. Preferujesz suszenie jabłek na słońcu? A może jabłka suszone w piekarniku? Wybierz idealne rozwiązanie i ciesz się wyjątkowym smakiem.

  • Najstarszą, tradycyjną i naturalną metodą suszenia jabłek jest suszenie ich na słońcu. Ta metoda jest nadal w użyciu i była stosowana w czasach starożytnych.
  • Jabłka można również suszyć domowymi metodami. Jedną z najpopularniejszych metod suszenia jabłek jest umieszczenie ich w suszarce, a następnie wysuszenie w piekarniku.

Niezależnie od tego, czy wybierasz tradycyjną metodę, czy stawiasz na suszone jabłka w piekarniku, na pewno uzyskasz doskonały efekt.

Wartości odżywcze suszonych jabłek (w 100 g)

Osoby na diecie wnikliwie sprawdzają kalorie jabłka. Tymczasem suszone jabłka kcal mają niewiele. Dzięki temu doskonale sprawdzą się na diecie redukcyjnej. Dowiedz się więcej:

Suszone jabłka kalorie i makroskładniki:

  • Wartość energetyczna: 258 kcal / 1079 kJ
  • Węglowodany: 62,3 g
  • Białko: 2,1 g
  • Tłuszcz: 2,1 g

Wiesz już, ile kalorii mają suszone jabłka. Jednak warto zwrócić uwagę również na bogactwo węglowodanów. Dzięki temu owoce dodadzą Ci wiele energii, więc mogą stanowić doskonały posiłek na udany początek dnia.

Świeże jabłko kalorie w 100 g:

Dla porównania, warto rzucić okiem na świeże jabłka – kaloryczność w tym przypadku jest znacznie niższa i sięga zaledwie 50 kcal na 100 g. Czy jabłka są tuczące? Zarówno świeże, jak i suszone jabłka nie spowodują, że przybędzie Ci kilogramów. Należy jednak pamiętać, aby ustalić zapotrzebowanie kaloryczne i trzymać się tych założeń.

Zestawienie jabłka suszone – kalorie wskazuje, że lepszą opcją na diecie redukcyjnej będą owoce prosto z drzewa. Jeśli jednak nie przekraczasz dziennego bilansu kalorycznego, możesz śmiało pozwolić sobie na przekąskę w formie suszonych owoców.

Warto podkreślić, że jabłka to zdrowa alternatywa dla słodyczy. Na rynku, a może we własnym sadzie znajdziesz wiele odmian i z łatwością wybierzesz ulubiony smak. Nic więc dziwnego, że te owoce tak często znajdują się w jadłospisach osób, które stawiają na zdrowe odżywianie. Zdecydowanie warto do nich dołączyć i wzbogacić dietę w te prozdrowotne dary natury.

Suszone jabłka – właściwości zdrowotne

Suszone jabłka w większości zachowują w świeżych owocach wiele składników odżywczych i mikroelementów. Oczywiście różnica tkwi w smaku. Suszone jabłka charakteryzują się skoncentrowanym, bogatym i słodkim smakiem jabłka. Kolejnym atutem są kalorie w jabłku. Ich niewielka ilość sprawia, że możemy sobie wzbogacić owocami dietę.

Podczas procesu suszenia zawartość witaminy C ulega znacznemu obniżeniu, a jest ona szczególnie wrażliwa na powietrze i ciepło. Oprócz witaminy C w składzie suszonych owoców znajdują się również wszystkie najważniejsze witaminy i pierwiastki śladowe, które występują również w świeżych jabłkach. Dlatego plasterki jabłek lub jabłka suszone są szczególnie zdrową przekąską i polecane są do spożycia, podobnie jak jabłka świeże.

Suszone jabłka bogate w witaminy

Ustaliliśmy, ile kalorii ma suszone jabłko i w jaki sposób wpływa na dietę. Jednak zestawienie suszone owoce kalorie to jeszcze nie wszystko. Musisz również zwrócić uwagę na bogactwo witamin. To jeden z powodów, dla których te cenione owoce tak dobrze wpływają na zdrowie.

Suszone jabłka właściwości:       

Suszone jabłka zawierają również wiele witamin z grupy B, które mają korzystny wpływ na poziom hormonów, pracę mózgu i energię. Należą do nich kwas pantotenowy (witamina B5) i pirydoksyna (witamina B6). Pierwszy z nich wspomaga proces przetwarzania energii z pożywienia, a także uczestniczy w produkcji hormonów. 100 gramów plasterków jabłek zawiera około 5% zalecanego dziennego spożycia tej witaminy.

Witamina B6 stanowi około 7% (100 g) zalecanego dziennego spożycia, uczestniczy w procesie metabolizmu białek i tworzeniu neuroprzekaźników oraz pozytywnie wpływa na pracę mózgu. Wszystko to sprawia jabłka suszone cieszą się tak dużym zainteresowaniem wśród miłośników zdrowego odżywiania.

Suszone jabłka bogate w minerały i mikroelementy

Suszone jabłka zawierają również wiele minerałów. W porównaniu z jabłkami świeżymi zaletą jabłek suszonych jest to, że zawartość tych minerałów jest znacznie wyższa. Najcenniejszymi minerałami zawartymi w jabłkach są potas, sód i żelazo. Chociaż wskaźnik –  jabłko suszone kalorie jest wyższy, za tym rozwiązaniem nadal przemawia wiele atutów, obok których nie sposób przejść obojętnie.

To wszystko sprawia, że ​​plasterki jabłek są bardzo wartościową i zdrową przekąską, którą warto włączyć do swojej diety. Jedzenie jabłek ma pozytywny wpływ nie tylko na układ pokarmowy i układ krążenia. Pomaga również regulować wagę i wspomaga proces odchudzania, dostarczając jednocześnie cennej energii.

Suszone jabłka bogate w błonnik

Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny zawarty w suszonych jabłkach może znacząco hamować apetyt i pomagać w regulacji masy ciała oraz wpływa na prawidłowe funkcjonowanie jelit i poprawia perystaltykę jelit. Nic więc dziwnego, że jabłko suszone stanowi element wielu diet przy różnych schorzeniach. Należy jednak pamiętać, aby wszelkie zmiany w jadłospisie konsultować z lekarzem.

Suszone jabłka bogate w polifenole i antyoksydanty

Suszone jabłka zawierają różnorodne przeciwutleniacze, z których flawonoidy stanowią 80% wszystkich przeciwutleniaczy. Flawonoidy odgrywają ważną rolę w zapobieganiu chorobom układu krążenia i niektórym nowotworom. Pozytywnie wpływają na obniżenie złego cholesterolu i ochronę naczyń krwionośnych. Przeciwutleniacze uwalniane podczas jedzenia suszonych jabłek pomagają komórkom radzić sobie ze stresem oksydacyjnym. Jedząc jabłka, możesz wesprzeć komórki swojego organizmu, a tym samym lepiej się zregenerować.

Ponadto, gdy w ciągu dnia zjesz jedno jabłko kalorie nie mają tak dużego znaczenia. Przy uwzględnianiu jadłospisu kieruj się nie tylko wartością energetyczną, ale również zawartością witamin, antyoksydantów czy polifenoli. Pamiętaj, że zdrowa dieta obejmuje wiele niuansów i wymaga odpowiedzialnego podejścia.

Suszone jabłka bogate w węglowodany

Zwłaszcza w postaci naturalnego cukru owocowego, czyli fruktozy o niskim indeksie glikemicznym. Fruktoza również dodaje dużo energii. Dlatego plasterki suszonego jabłka są doskonałą przekąską dla sportowców i diabetyków. Ponadto zestawienie owoce suszone kalorie wygląda bardzo dobrze dla osób, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów.

Suszone jabłka a odchudzanie

Ponieważ suszone jabłka są beztłuszczowe i bogate w błonnik, mogą pomóc zredukować wagę. Warto jednak pamiętać, że suszone jabłka oprócz swoich niewątpliwych zalet zawierają również sporo kalorii. 100 g zawiera 258 kcal. Z tego powodu dodaj je do swojej diety z umiarem i nie przejadaj się.

W przypadku suszonego jabłka kalorie mogą stanowić atut. Nie brakuje miłośników owoców, którzy chcą nieco zwiększyć masę mięśniową. Chociaż jabłko ma niewiele białka, może być świetnym deserem, które zwiększy dzienną kaloryczność.

Indeks glikemiczny jabłek

Indeks glikemiczny IG jabłka wynosi 38. Sprawdź jakie indeksy glikemiczne mają inne owoce. Dzięki temu stworzysz dietę idealnie dopasowaną do własnych potrzeb. Pamiętaj jednak, że najlepsze wskazówki uzyskasz od dietetyka. Specjalista zaproponuje rozwiązania, które zapewnią oczekiwane efekty. Jest to szczególnie ważne przy cukrzycy czy insulinooporności.

Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:

Chleb gryczano-orkiszowy na zakwasie – PROSTY DOMOWY PRZEPIS
Rodzynki – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG
Dieta cud? TAK! Dieta śródziemnomorska
Płatki branflakes – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Orzechy nerkowca – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Ksylitol – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG. Co to jest ksylitol?
Pszenica w miodzie – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Mąka pszenna typu 500 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Osteoporoza – jak zapobiegać?
Granola bez cukru – przygotuj ją w domu
Mąka żytnia typu 1400 sitkowa – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Płatki owsiane błyskawiczne – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG i wartości odżywcze
Pierniczki owsiane z dodatkiem mąki pszennej
Błonnik pokarmowy – szczotka naszego organizmu
Jaka mąka do wypieku chleba – żytnia, pszenna czy orkiszowa?
Płatki pszenne – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Mąka żytnia typu 997 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Granola według przepisu Ewy Chodakowskiej
Mąka jaglana – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Pralinki z liofilizowanymi truskawkami