Suszone jabłka – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG
Suszone jabłka stały się ostatnio bardzo popularną przekąską, które są zdrową alternatywą dla popularnych chipsów ziemniaczanych. Suszone jabłka z pewnością nie jest odkryciem XXI wieku. Ludzie jedzą suszone owoce od tysięcy lat. Dowody na tę metodę przetwarzania owoców znaleziono w odkryciach archeologicznych w okresie paleolitu. Suszenie owoców, w tym jabłek, na słońcu to jedna z najpopularniejszych metod konserwacji. Proces suszenia usuwa wodę z jabłka, a mikroorganizmy powodujące psucie się wody potrzebują tej wody do wzrostu.
Jak suszyć jabłka?
- Najstarszą, tradycyjną i naturalną metodą suszenia jabłek jest suszenie ich na słońcu. Ta metoda jest nadal w użyciu i była stosowana w czasach starożytnych.
- Jabłka można również suszyć domowymi metodami. Jedną z najpopularniejszych metod suszenia jabłek jest umieszczenie ich w suszarce, a następnie wysuszenie w piekarniku.
Wartości odżywcze suszonych jabłek (w 100 g)
- Wartość energetyczna: 258 kcal / 1079 kJ
- Węglowodany: 62,3 g
- Białko: 2,1 g
- Tłuszcz: 2,1 g
Suszone jabłka – właściwości zdrowotne
Suszone jabłka w większości zachowują w świeżych owocach wiele składników odżywczych i mikroelementów. Oczywiście różnica tkwi w smaku. Suszone jabłka charakteryzują się skoncentrowanym, bogatym i słodkim smakiem jabłka.
Podczas procesu suszenia zawartość witaminy C ulega znacznemu obniżeniu, a jest ona szczególnie wrażliwa na powietrze i ciepło. Oprócz witaminy C w składzie suszonych owoców znajdują się również wszystkie najważniejsze witaminy i pierwiastki śladowe, które występują również w świeżych jabłkach. Dlatego plasterki jabłek lub jabłka suszone są szczególnie zdrową przekąską i polecane są do spożycia, podobnie jak jabłka świeże.
Suszone jabłka bogate w witaminy
Suszone jabłka zawierają również wiele witamin z grupy B, które mają korzystny wpływ na poziom hormonów, pracę mózgu i energię. Należą do nich kwas pantotenowy (witamina B5) i pirydoksyna (witamina B6). Pierwszy z nich wspomaga proces przetwarzania energii z pożywienia, a także uczestniczy w produkcji hormonów. 100 gramów plasterków jabłek zawiera około 5% zalecanego dziennego spożycia tej witaminy.
Witamina B6 stanowi około 7% (100 g) zalecanego dziennego spożycia, uczestniczy w procesie metabolizmu białek i tworzeniu neuroprzekaźników oraz pozytywnie wpływa na pracę mózgu.
Suszone jabłka bogate w minerały i mikroelementy
Suszone jabłka zawierają również wiele minerałów. W porównaniu z jabłkami świeżymi zaletą jabłek suszonych jest to, że zawartość tych minerałów jest znacznie wyższa. Najcenniejszymi minerałami zawartymi w jabłkach są potas, sód i żelazo.
To wszystko sprawia, że plasterki jabłek są bardzo wartościową i zdrową przekąską, którą warto włączyć do swojej diety. Jedzenie jabłek ma pozytywny wpływ nie tylko na układ pokarmowy i układ krążenia. Pomaga również regulować wagę i wspomaga proces odchudzania, dostarczając jednocześnie cennej energii.
Suszone jabłka bogate w błonnik
Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny zawarty w suszonych jabłkach może znacząco hamować apetyt i pomagać w regulacji masy ciała oraz wpływa na prawidłowe funkcjonowanie jelit i poprawia perystaltykę jelit.
Suszone jabłka bogate w polifenole i antyoksydanty
Suszone jabłka zawierają różnorodne przeciwutleniacze, z których flawonoidy stanowią 80% wszystkich przeciwutleniaczy. Flawonoidy odgrywają ważną rolę w zapobieganiu chorobom układu krążenia i niektórym nowotworom. Pozytywnie wpływają na obniżenie złego cholesterolu i ochronę naczyń krwionośnych. Przeciwutleniacze uwalniane podczas jedzenia suszonych jabłek pomagają komórkom radzić sobie ze stresem oksydacyjnym. Jedząc jabłka, możesz wesprzeć komórki swojego organizmu, a tym samym lepiej się zregenerować.
Suszone jabłka bogate w węglowodany
Zwłaszcza w postaci naturalnego cukru owocowego, czyli fruktozy o niskim indeksie glikemicznym. Fruktoza również dodaje dużo energii. Dlatego plasterki suszonego jabłka są doskonałą przekąską dla sportowców i diabetyków.
Suszone jabłka a odchudzanie
Ponieważ suszone jabłka są beztłuszczowe i bogate w błonnik, mogą pomóc zredukować wagę. Warto jednak pamiętać, że suszone jabłka oprócz swoich niewątpliwych zalet zawierają również sporo kalorii. 100 g zawiera 258 kcal. Z tego powodu dodaj je do swojej diety z umiarem i nie przejadaj się.
Indeks glikemiczny jabłek
Indeks glikemiczny IG jabłka wynosi 38. Sprawdź jakie indeksy glikemiczne mają inne owoce.
Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:
Chleb gryczano-orkiszowy na zakwasie – PROSTY DOMOWY PRZEPIS
Rodzynki – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG
Dieta cud? TAK! Dieta śródziemnomorska
Płatki branflakes – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Orzechy nerkowca – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Ksylitol – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG. Co to jest ksylitol?
Pszenica w miodzie – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Mąka pszenna typu 500 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Osteoporoza – jak zapobiegać?
Granola bez cukru – przygotuj ją w domu
Mąka żytnia typu 1400 sitkowa – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Płatki owsiane błyskawiczne – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG i wartości odżywcze
Pierniczki owsiane z dodatkiem mąki pszennej
Błonnik pokarmowy – szczotka naszego organizmu
Jaka mąka do wypieku chleba – żytnia, pszenna czy orkiszowa?
Płatki pszenne – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Mąka żytnia typu 997 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Granola według przepisu Ewy Chodakowskiej
Mąka jaglana – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Pralinki z liofilizowanymi truskawkami