Suszone żurawina - właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG

Suszona żurawina – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG

Suszona żurawina była kiedyś nazywana „cytryną biednych”. W dzisiejszych czasach staje się coraz bardziej popularna i ceniona za swoje wybitne właściwości, nawet bardziej rozbudowane niż owoce cytrusowe. Rośnie na niskich krzewach, a jej drobne owoce przypominają jagody lub jagody.

Świeże owoce są kwaśne i kwaśne, dlatego większość z nas wybiera produktu w postaci suszonej, który smakuje lepiej. To nie tylko pyszna przekąska, ale także wartościowe uzupełnienie wielu dań.

Suszone żurawina – wartości odżywcze

Suszona żurawina zawiera wiele cennych składników odżywczych oraz jest bogata w błonnik i antyoksydanty. Jest źródłem witamin C, E, witamin z grupy B, kwasu benzoesowego i flawonoidów, a także minerałów takich jak cynk, potas, fosfor, wapń, magnez i jod.

Wartości odżywcze suszonej żurawiny (w 100 g)

  • Wartość energetyczna: 308 kcal / 1290 kJ
  • Węglowodany: 82,36 g
  • Białko: 0,07 g
  • Tłuszcz: 1,37 g

Suszona żurawina – właściwości zdrowotne

Żurawina jest bogata w witaminy i minerały, ale ich zawartość zostanie znacznie zmniejszona podczas procesu suszenia (nie ma to miejsca w przypadku liofilizowanej żurawiny). Tak jest w przypadku witamin A i C. Inne cenne składniki występujące w żurawinie suszonej to witaminy B, A i C, a także potas, fosfor i magnez.

Pod względem wartości odżywczych żurawina suszona składa się głównie z węglowodanów prostych. Zawiera również przeciwutleniacze, błonnik pokarmowy, a w zależności od producenta może również zawierać tłuszcz. Suszona żurawina nie zawiera białka ani cholesterolu.

Bogata barwa żurawiny spowodowana jest obecnością naturalnych substancji, takich jak antocyjany i flawonoidy, które odpowiadają za redukcję stresu oksydacyjnego. Stres oksydacyjny może prowadzić do rozwoju chorób cywilizacyjnych (takich jak choroby układu krążenia, cukrzyca typu II), nowotworów, a także przyspieszać proces starzenia się orgazmu.

Suszona żurawina zapobiega nowotworom

Żurawina może chronić organizm przed niektórymi rodzajami raka, takimi jak rak prostaty, rak piersi, rak okrężnicy i rak płuc. Żurawina może blokować różne enzymy, które pomagają komórkom rakowym tworzyć, rosnąć i rozprzestrzeniać się.

Suszona żurawina wzmacnia odporność

Żurawina to jedno z najlepszych naturalnych źródeł witaminy C. Zawiera więcej niż jakikolwiek inny suszony owoc. Dodanie suszonej żurawiny do diety to świetny sposób na wzmocnienie funkcji odpornościowej i ochronę organizmu przed niebezpieczeństwami.

Suszona żurawina wspiera chory pęcherz

Suszona żurawina jest ważnym źródłem proantocyjanidyn. Zadaniem tych związków jest zapobieganie przyleganiu bakterii E. coli do nabłonkowej ściany dróg moczowych. Dzięki temu mogą chronić układ moczowy przed infekcją. To działanie jest bardzo ważne dla kobiet w ciąży. Jagody żurawiny mają lekko kwaśny smak i zawierają dużo cytrynianu. Mogą zmniejszać tworzenie się złogów szczawianu wapnia. Dlatego regularne picie dużej ilości soku żurawinowego może pomóc w zapobieganiu i rozpuszczaniu kamieni nerkowych.

Suszona żurawina wspiera działanie organów w tym serca i wątroby

Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów w żurawinie możesz poprawić pracę serca, płuc, układu krążenia i wątroby! Spożywanie większej ilości żurawin (suszonych lub świeżych) może obniżyć poziom cholesterolu, wspomóc pracę układu krążenia i odtruć wątrobę!

Ile kalorii ma suszona żurawina?

Ilość kalorii w żurawinie suszonej zależy od producenta. Jak wspomniano powyżej, przy przygotowywaniu suszonej żurawiny zwykle dodaje się cukier, a czasami stosuje się tłuszcze w postaci olejów roślinnych, aby zapobiec sklejaniu się suszonych owoców i owoców pokrytych cukrem.

Świeża żurawina w 100 gramach produktu zawiera tylko 46 kalorii z 12 gramów węglowodanów ogółem, z czego nieco ponad 4 gramy pochodzą z cukrów prostych. W przypadku żurawiny suszonej dodatki zwiększą kaloryczność – 100 gram żurawiny suszonej może zawierać nawet 200-350 kcal! Oczywiście, jeśli wybierzesz suszoną żurawinę bez dodatku cukru lub oleju, ich ilość może być znacznie mniejsza.

Indeks glikemiczny IG suszonej żurawiny

Indeks glikemiczny suszonej żurawiny wynosi 62. Sprawdź indeksy glikemiczne żywności.

Jaka żurawina najlepsza

W sklepach można kupić żurawinę w różnych formach. Jest świeża żurawina, żurawina suszona z dodatkiem cukru, żurawina suszona słodzona sokiem jabłkowym jabłkowym oraz żurawina liofilizowana. Większość produkowanych suszonych żurawin jest dodawana z cukrem i pokrywana niewielką ilością oleju roślinnego, aby zapobiec ich sklejaniu (oprócz żurawiny liofilizowanej). W ten sposób są słodsze i lepiej smakują. Suszona żurawina sprzedawana w sklepach zawiera konserwanty zapobiegające psuciu się owoców.

Suszona żurawina słodzona cukrem lub sokiem jabłkowym

Suszona żurawina najczęściej spotykana na sklepowych półkach to ta, która zawiera dodatek cukru i niewielką ilość oleju roślinnego zapobiegającego sklejaniu się owoców.

W procesie produkcji suszonej żurawiny zamiast cukru można stosować syrop jabłkowy zawierający naturalny cukier. W ten sposób żurawina jest słodsza, jednocześnie zmniejszając do minimum zawartość cukru w ​​jej składnikach.

Żurawina liofilizowana

Liofilizowana żurawina to żurawiny, które są odwadniane podczas procesu liofilizacji (suszenia sublimacyjnego). Do żurawiny nie dodaje się konserwantów ani cukru. Owoc ten zachowuje swój naturalny, lekko kwaśny smak oraz wiele wartości odżywczych. To wariant dla osób, które chcą zachować naturalne właściwości tego owocu przy jednoczesnym ograniczeniu spożycia cukru w ​​swojej diecie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.