miód

Słodkie przekąski z miodem

Wszyscy lubimy czasami zjeść coś słodkiego pomiędzy posiłkami. Nie ma w tym nic złego, dopóki nie przesadzimy z ilością cukru w diecie. Jednak jeśli nie mamy przeciwwskazań zdrowotnych, możemy bez problemu dodać ten słodki składnik do naszej diety. Warto jednak pomyśleć o zamiennikach zwykłego białego cukru. Dzisiaj na sklepowych półkach możemy znaleźć również cukier brązowy, trzcinowy czy miód, który również warto uwzględnić w swoim jadłospisie. Jeśli jesteś ciekaw, jakie właściwości i jaki skład ma miód, co można nim słodzić lub jakie przekąski stworzyć — przeczytaj ten artykuł do końca!

Miód — ważne informacje

Miód to naturalny produkt spożywczy, posiadający słodki smak, który w przeciwieństwie do zwykłego cukru, dostarcza pewnych witamin i minerałów. Produkowany jest przez pszczoły bezżądłowe, pszczoły miodne oraz szerszenie z nektaru kwiatów. Już od starożytnych czasów używany był jako środek medyczny oraz pożywienie. Z tego powodu uważa się, że jest to najstarsza substancja słodząca, która jest wykorzystywana przez człowieka. Stanowił on przez wieki ważne źródło cukrów.

Aspiryna dla dzisiejszej medycyny jest tym samym, co miody dla starożytnych Egipcjan, czyli najbardziej popularnym lekarstwem. Został aż 500 razy wymieniony w egipskim tekście medycznym, który pochodzi z około 2600-2200 p.n.e. Znany jest tam z gojenia ran, owrzodzeń czy czyraki. Obecnie jego światowa produkcja to około 1,2 miliona ton, stanowi to mniej niż 1% światowej produkcji cukru.

Jaki skład ma miód?

Naturalne miody składają się z aż 200 substancji chemicznych, takich jak:

  • cukry — glukoza, fruktoza oraz disacharydy, które razem stanowią około 80% wszystkich substancji;
  • woda;
  • białka, kwasy organiczne;
  • minerały takie jak wapń, potas, żelazo, sód, miedź, cynk, magnez, fosfor czy mangan;
  • witaminy — ryboflawina, kwas pantotenowy, niacyna, witamina B6, a głównie tiamina.

Produkt ten ma 300 kcal/100 g wartości energetycznej. Jednak dokładny skład miodu będzie zależeć od regionu, z którego pochodzi nektar. Wpływ na to również mają gatunki owadów oraz warunki środowiskowe i klimatyczne. Zapach i kolor również będą od tego zależne.

Warto zwrócić uwagę na miód, którym jest Manuka, pochodzący z Nowej Zelandii. Jest on wyjątkowy pod względem jeden substancji, która jest bakteriobójcza. Badania nad tym miodem wykazały, że może on prowadzić do:

  • zmniejszenia wrażliwości drobnoustrojów na antybiotyki;
  • redukować mikroorganizmy, które są zlokalizowane na skórze;
  • przyspieszenia gojenia tkanki skórnej;
  • modulowania reakcji immunologicznej;
  • ochrony przed uszkodzeniami promieniami UV;
  • hamowania rozrostu komórek nowotworowych.

Co wybrać — miód czy zwykły biały cukier?

Dzisiaj z wielu źródeł możemy usłyszeć i przeczytać o szkodliwości białego cukru, który jest spożywany w nadmiernej ilości. Z tego właśnie powodu szukamy innych, zdrowszych i lepszych zamienników. Wówczas najczęściej pada na miód. Używamy go do sosów, mięsa, wypieków czy herbaty. Przez wielu jest traktowany jak najbardziej wartościowy zamiennik cukru. I nic w tym dziwnego, ponieważ miód ceniony jest za swoje właściwości i słodki smak, tak uwielbiany przez wielu ludzi. Jednak czy słusznie dodajemy go do wszystkiego?

Co lepiej wybrać, miód czy zwykły cukier? Przyglądając się bliżej białemu cukrowi, możemy stwierdzić, że składa się on niemal w całości z sacharozy, a do tego jest źródłem łatwych kalorii. Kaloryczność cukru to około 400 kcal/100 g. Miód natomiast może szczycić się o wiele bogatszym składem. W nim sacharoza nie przekracza 10%, a dodatkowo w jego skład wchodzą również glukoza i fruktoza. Oprócz tego skład naturalnego miodu to również białka, witaminy z grupy B oraz witamina C, składniki mineralne jak żelazo czy magnez. Mimo że miód ma więcej kalorii niż cukier, używamy go mniej, ponieważ jest dużo słodszy.

Jak stosować miód do kawy?

Jak już wiadomo miód, podobnie jak cukier, to słodzik bardzo kaloryczny. Jednak różni ich bardzo ważny aspekt — zawartość substancji, które są dla organizmu wartościowe. W cukrze ich nie znajdziemy. Kawa słodzona miodem to doskonała alternatywa, dla każdego, kto lubi słodzić małą, czarną, jednak należy pamiętać o kilku warunkach.

Miód zachowuje najwięcej wartościowych składników podczas konsumowana go na surowo, bez podgrzewania. Co to oznacza? Dodając go do ciepłego napoju, jakim jest kawa, czy herbata, trzeba zwrócić uwagę na jego temperaturę. Najlepiej jeśli będziemy dodawać go do już przestudzonej kawy. Temperatura, w której miód dobrze się rozpuszcza to 30-40 stopni. Zatem kawa z miodem musi być mocno wystudzona, albo podawana na zimno.

Nie zapominajmy również o fakcie, że miód jest dużo słodszy niż cukier. Połowa łyżeczki miodu powinna starczyć na posłodzenie całego kubka kawy. Nie oznacza to jednak, że nie możemy eksperymentować ze smakiem napoju. W razie potrzeby można dodać go więcej. Pamiętajmy jednak o zachowaniu aromatu kawy i jej charakterystycznego smaku. Sprawi to, że kawa z miodem będzie mniej kaloryczna niż kawa słodzona zwykłym białym cukrem.

Ciekawe pomysły na słodkie przekąski z miodu

Słodka przekąska kojarzy nam się, z czym niezdrowym oraz z czymś, co powinniśmy ograniczać. Jednak wcale nie musi tak być. Miód od pokoleń uznawany był jako jeden z najlepszych i najsilniejszych naturalnych lekarstw, dlatego słodycze naturalne, które z niego stworzymy, wcale nie muszą być takie złe, jak nam się wydaje. Poniżej kilka prostych przepisów na słodycze z miodem, które warto znać i od czasu do czasu wykonać samemu.

  • Całuski — są to bardzo proste ciastka, które wykorzystać możemy na każdą okazję. Do ich wykonania potrzebne będzie tylko 20 dekagramów mąki oraz trzy łyżeczki miodu. Aby uwydatnić ich smak, można dodać cynamon. Całe ciało zagniatamy, a później rozwałkowujemy. Po wycięciu różnych kształtów wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 1,5 godziny. Jeśli znajdziemy chwilę czasu, całość możemy ozdobić lukrem.
  • Rogaliki — jeśli jesteśmy fanem tradycyjnych rogalików, warto zastąpić cukier, miodem. Smak będzie równie dobry, jeśli nie lepszy!
  • Zdrowe cukierki z miodem — jeśli potrzebujemy alternatywy do zwykłych cukierków, idealnie sprawdzą się te zrobione z miodem. Wykonamy je bez najmniejszego problemu w domu. Składniki, jakie potrzebujemy to: jedna łyżeczka miodu, łyżka oliwy, dwie łyżki kokosu, kilka łyżek suszonej żurawiny. Sposób ich wykonania jest bardzo prosty. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy resztę składników i prażymy. Miód dodajmy na samym końcu. Wariaty cukierków zależą tylko i wyłączenie od nas. Możemy do nich dodawać różne składniki na przykład pestki słonecznika czy cynamon, aby nadać jeszcze lepszy aromat. Wypiek ten jest zdrowy, a ponadto nie zawiera chemii, która znajduje się w ich sklepowych odpowiednikach.
  • Słodycze z miodem w sklepach — jeśli naturalne słodycze przysparzają nam kłopotów z wykonaniem, warto udać się po nie do sklepów ekologicznych, w których nabędziemy je bez większych kłopotów. Zyskujemy wtedy stuprocentową pewność, że wykonane zostały z naturalnych składników. Jednak ich cena może zniechęcić do zakupu. Wykonanie ich samodzielnie w domu jest na pewno dużo tańszą opcją. Ceny takich słodyczy miodowych mogą zaczynać się nawet od dziesięciu złotych.
  • Miodowe szyszki — połączenie dmuchanego ryżu z miodem. Jest to szybka i prosta przekąska, która zarazem jest zdrowa i pyszna.
  • Chaława — również popularną chałwę możemy wykonać samemu w domu. Jest to połączenie miodu i sezamu oraz ewentualnych dodatków.

Słodkich przekąsek z miodem może być bardzo wiele, a jedyne co nam może ograniczyć to nasza wyobraźnia. Miód jest dobrą alternatywą do zwykłego, białego cukru, jednak należy pamiętać, że jest również kaloryczny, jednak nie są to takie puste kalorie, jak w przypadku tego pierwszego. Czasami jednak miód może nawet pomóc w zrzuceniu kilku zbędnych kilogramów. Będąc na różnego rodzaju dietach, nie rezygnujmy ze słodkich przekąsek i ze smaku, który wszyscy kochamy. Przy wyliczeniu odpowiednich kalorii oraz dobrej diecie, przekąski z miodem mogą stać się dla nas idealną opcją.

Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:

Owsianka dla dzieci i niemowlaków – kiedy i jak ją przygotować
Czym jest i jak powstaje żywność liofilizowana
Czy płatki owsiane trzeba gotować?
Suszona żurawina – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG
Mąka z tapioki – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Musli crunchy – czym jest i jak przygotować?
Płatki żytnie – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Pudding chia z mango i musli
Chleb drożdżowy własnej roboty – jak go zrobić?
Smoothie z awokado i borówkami
Płatki Teff (miłka abisyńska) – wartościowy produkt bezglutenowy
Domowa granola FIT – prosty przepis z filmikiem
Owoce zapiekane pod kruszonkąa
Tort z owocami idealny dla dbających o linie
Płatki owsiane – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Jabłko – owoc grzechu czy dar niebios? Indeks glikemiczny IG
Mąka kukurydziana – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Domowe musli. Jak zrobić najlepsze
Co jest lepsze dla zdrowia: płatki orkiszowe czy owsiane?
Mąka żytnia typu 720 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL