Śliwki właściwości, kalorie, KCAL

Śliwki – owoce jesieni

Śliwki są to owoce sezonowe, dostępne w formie świeżej jesienną porą.Ze względu na smak i sposób użytkowania, dzielimy je na przerobowe i deserowe. Śliwki należą do owoców nietrwałych i nie nadają się do dłuższego przechowywania lub transportu, dlatego są dostępne głównie pod postacią różnego rodzaju przetworów, dżemów, powideł, bądź jako mrożonki.

Owoce te są bogate w sacharozę i glukozę, a także fruktozę co sprawia że ich wartość kaloryczna jest dość spora. Każda odmiana charakteryzuje się zróżnicowaną zawartością składników mineralnych i witamin. Te o ciemnych owocach mają dużo witaminy P, C, witamin z grupy B, oraz β- karotenu, a także potasu.

Śliwki mają duży wpływ na naszą perystaltykę, są polecane osobą cierpiącym na zaparcia, mają działanie przeczyszczające. W tym celu można stosować je na surowo, w postaci suszonej, bądź jako niedosładzany kompot śliwkowy, bowiem właściwości przeczyszczające śliwek są przekazywane do wody podczas gotowania. Jednak u osób wrażliwych, które dotąd unikały śliwek, mogą one powodować bóle brzucha oraz wzdęcia. Na ogół dolegliwości te nie są jednak długotrwałe i po pewnym czasie ustępują.

Antocyjany zawarte w śliwkach przyjmują barwę od czerwonej do fioletowej, mają silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne. Według badań, działają tak jak flawonoidy tzn. zmniejszają poziom cholesterolu całkowitego i LDL oraz triglicerydów, do tego hamują enzymy odpowiedzialne za syntezę kwasów tłuszczowych oraz zmniejszają tempo przyrostu masy tkanki tłuszczowej, wymiatają wolne rodniki.

Sięgaj po świeże owoce śliwy, zachęcamy do samodzielnego ich suszenia. Wystarczy przepołowić śliwkę umieścić w suszarce na grzyby, jeśli jej nie posiadasz użyj jako grzejnika kaloryfera. Zapewnisz sobie zdrową przekąskę, dodatek do musli, a co najważniejsze będziesz mieć pewność, że nie będą konserwowane związkami siarki.

Unikaj przetworów słodkich typu dżemy czy powidła, jeżeli nie znasz dokładnej procedury ich wyrobu. Produkty takie zawierają duże ilości cukru, powinni na nie uważać szczególnie diabetycy. Zadbaj sam o wypełnienie swojej spiżarki robiąc zdrowszą alternatywę, pomijając dodatek cukru. Aby przetwory wyszły bogate w smaku proponujemy zrobić je właśnie teraz, kiedy owoce te są w pełni swojej okazałości.

Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:

Czekoladowy pudding chia
Jak wybrać najlepsze musli? Doradzamy!
Jagody goji – cenne właściwości
Omlet na słodko z bananem
Muffinki żytnie z nasionami goji i borówkami liofilizowanym
Mąka TEFF z miłki abisyńskiej – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Lekkie tartaletki z kremem jogurtowym
Dieta a odporność
Co jest lepsze dla zdrowia: płatki kukurydziane czy owsiane? Które zdrowsze?
Domowe musli z miodem
Domowe zdrowe snickersy na płaski brzuch
Mąka ryżowa – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Pestki dyni – właściwości, wartości odżywcze, kalorie KCAL i indeks glikemiczny IG
Jak jeść i pić w upały?
Mąka z płaskurki – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Jak musli może wspomagać leczenie chorób cywilizacyjnych?
Produkty light
Siemię lniane – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Jak zrobić bułeczki razowe własnej roboty? Sprawdź nasz przepis!
Mąka gryczana biała – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.