Rooibos - zdrowsza od zwykłej herbaty?

Rooibos – zdrowsza od zwykłej herbaty?

Herbata Rooibos to doskonała i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnej czarnej herbaty i kawy. Zobacz, jakie są korzyści z jej picia!

Rooibos – południowoafrykańska herbata o smaku miodu i silnych właściwościach antyoksydacyjnych

Herbata Rooibos to doskonała i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnej czarnej herbaty i kawy. Ma delikatny smak i wysoką zawartość składników odżywczych, dzięki czemu jest idealnym wyborem dla pacjentów z częstymi wzdęciami, kolkami i bólami brzucha.

Herbata Rooibos nie zawiera kofeiny, co jest dobrym wyborem dla osób, które muszą unikać tego składnika. Skąd pochodzi herbata Rooibos, jakie są jej najważniejsze cechy i jakie odmiany szczególnie warto wybrać?

Herbata Rooibos – afrykańska herbata … nie herbata?

Herbata Rooibos jest pozyskiwana z krzewu zwanego afrykańskim czerwonokrzewem, stąd jego nazwa. „Rooibos” oznacza „czerwony krzew” w języku holenderskich osadników w Afryce Południowej.

Afrykańskie czerwone krzewy rosną głównie w górach Cederberg w Afryce Południowej. Chociaż roślina ta ma ponad 1000-letnią historię w Afryce, dopiero na początku XX wieku herbata Rooibos stała się popularna w Europie.

Warto też wiedzieć, że herbata Rooibos wbrew swojej nazwie wcale nie jest herbatą. Krzewy, z których pochodzą łodygi i liście, nie mają nic wspólnego z drzewami herbacianymi. Aby wyprodukować herbatę Rooibos, pąki i liście afrykańskiego Rooibos są suszone, a następnie poddawane procesowi fermentacji, który w większości przypadków powoduje ich brązowienie.

Wytworzony tą metodą susz nadaje się do zaparzenia zdrowej herbaty. Różnica między herbatą Rooibos a innymi herbatami polega nie tylko na tym, że nie zawiera kofeiny, ale również ma delikatny i słodki smak, który zdobył wielu zwolenników. Swój bursztynowy kolor przypisuje się procesowi fermentacji pąków czerwonego krzewu afrykańskiego.

Herbata Rooibos i jej polecane odmiany

Istnieje kilka rodzajów herbaty rooibos. Na szczególną uwagę zasługują zielone rooibos i wysokie rooibos. Zielony Rooibos to niesfermentowana odmiana tej zdrowej herbaty ziołowej.

Ze względu na brak fermentacji odmiana ta jest szczególnie bogata w minerały, witaminy i przeciwutleniacze. Jeśli szczególnie zależy nam na prozdrowotnych właściwościach herbaty Rooibos, warto ją wybrać.

Rooibos Superior to herbata sporządzona z najlepszych i najdokładniej wyselekcjonowanych liści afrykańskich krzewów czerwonych.

W odróżnieniu od zielonych odmian, zaawansowana odmiana rooibos jest odmianą normalnie fermentowaną, która nadaje wszystkie unikalne cechy słynnej herbaty rooibos. Co to za atrybuty – sprawdź poniżej!

Właściwości zdrowotne herbaty Rooibos

Herbata Rooibos znana jest z pięknego czerwonego napoju i łagodnego smaku z lekkim posmakiem miodu.

Jego składniki nie zawierają garbników, które mogą podrażniać wrażliwą błonę śluzową żołądka, dzięki czemu z powodzeniem mogą spożywać Roibos osoby z wrażliwym przewodem pokarmowym, które nie mogą na co dzień pić tradycyjnej herbaty.

Kolejną zaletą Rooibos jest brak goryczki, która jest typową cechą większości odmian herbat. Nie zawiera również kofeiny, dzięki czemu herbata ta prawie nie ma właściwości pobudzających i jest szczególnie popularna wśród osób z wysokim ciśnieniem krwi i wrażliwością na kofeinę.

Ze względu na brak substancji stymulujących układ nerwowy Rooibos jest również jednym z nielicznych „odmian” herbat, które można bezpiecznie dostarczać dzieciom.Jego delikatny, lekko miodowy smak pokochają również najmłodsi.

W ojczyźnie RPA Rooibos to napój podawany codziennie dzieciom z kolką i bólem brzucha. Z kolei herbata Rooibos znana jest z wysokiej zawartości związków polifenolowych, czyli przeciwutleniaczy, które doskonale chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem szkodliwych wolnych rodników.

Jego skład zawiera również pierwiastki śladowe i makroelementy. Herbata Rooibos jest bogata w żelazo, cynk, potas, magnez, wapń, miedź i fluor. Jest też witamina C, która jest bardzo cenna dla naszego organizmu i pozytywnie wpływa na odporność.

Dodatkowo Rooibos to również napój bogaty w kwas cynamonowy i kwas benzoesowy, składniki te mają właściwości antyseptyczne i grzybobójcze.

Ten skład i właściwości sprawiają, że herbata Rooibos jest idealnym napojem do:

  • osób z wysokim ciśnieniem krwi
  • osób z chorobami serca i układu krążenia
  • osób wrażliwych na kofeinę
  • pacjentów z cukrzycą typu drugiego
  • osób  z problemami z wątrobą
  • osób cierpiących na bóle brzucha, kolki i wzdęcia (odpowiednie również dla dzieci)

Sposób parzenia

Do zaparzenia herbaty Rooibos potrzebujemy luźnej odmiany i gorącej wody o temperaturze około 95 stopni Celsjusza. 1 łyżeczkę suchego proszku wsypać do 1 szklanki wody i parzyć około 5 minut. Pij po lekkim schłodzeniu.

Ze względu na brak kofeiny herbatę Rooibos można pić do woli w ciągu dnia. Możesz również sięgnąć po niego tuż przed pójściem spać.

Regularne spożywanie herbaty Rooibos pomoże nam pozbyć się chorób układu pokarmowego, obniżyć ciśnienie krwi i poprawić stan zdrowia. Świetnie wpływa również na stan naszego serca i wątroby, chroniąc nasz organizm przed wolnymi rodnikami.

Napar z czerwonokrzewu afrykańskiego można również stosować zewnętrznie. Doskonale łagodzi podrażnienia skóry, wspomaga gojenie się ran i zmniejsza swędzenie.

Dlatego warto spróbować, zwłaszcza jeśli mamy problemy z trądzikiem, łuszczycą, egzemą lub nasza skóra jest podrażniona słońcem.

Przeczytaj inne nasze Artykuły:

Ciasteczka owsiane o smaku bananowym
Śliwki – owoce jesieni
Zdrowa czekolada „lekiem na całe zło”
Mąka konopna – bezglutenowa alternatywa mąki zbożowej
Płatki orkiszowe – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Najlepsza owsianka na wodzie
Mąka pszenna typu 1850 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Ksylitol czy erytrytol – co jest zdrowsze? Czym zamienić cukier? Zdrowy zamiennik cukru?
Odżywianie podczas sesji, matury i egaminów
Płatki jaglane – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Błonnikowe Musli – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Prebiotyczny błonnik i jego tajemnice
Dlaczego warto pamiętać o olejach?
Czym zastąpić jajko? Sprawdź nasze propozycje!
Jak nie przytyć na urlopie?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.