rodzynki rodzaje

Rodzynki sułtańskie – jakie mają właściwości?

Te suszone owoce znalazły szerokie zastosowanie w kuchni. Rodzynki sułtańskie świetnie smakują, a jednocześnie dobrze wpływają na zdrowie. W tym poradniku przeczytasz o ich cennych właściwościach.

Czym są rodzynki i skąd pochodzą?

Zastanawiasz się, jak powstają rodzynki? To po prostu suszone winogrona. Proces suszenia tradycyjnego odbywa się naturalnie, na słońcu. Ponadto nie dodaje się środków, które mogłyby go przyspieszyć. Taką metodę stosują producenci, którzy cieszą się wysoką renomą.

Natomiast unikać należy owoców siarkowanych, które zawierają konserwanty. Chociaż takie rodzynki są tańsze, za niższą ceną idzie niższa jakość. Ponadto produkty te mogą powodować kłopoty zdrowotne u alergików. Rodzynki z konserwantami możesz łatwo rozpoznać, gdyż charakteryzują się jaśniejszym kolorem od tych suszonych tradycyjnie.

Zwróć uwagę, że sposób suszenia nie wpływa znacząco na właściwości winogron. Spożycie rodzynek zapewni podobne efekty, chociaż zmianie ulega zawartość wody oraz koncentracja składników odżywczych na 100 g. Natomiast ciemniejsza barwa rodzynek suszonych tradycyjnie wynika z promieniowania słonecznego i efektu utlenienia.

Rodzynki suszone naturalnie cieszą się uznaniem na całym świecie. Ponadto towarzyszą ludziom od dawna. Według historyków ta metoda przetwarzania winogron była popularna już 1400 lat przed naszą erą. Dziś doceniamy rodzynki z uwagi na wartość energetyczną oraz wiele cennych właściwości.

Rodzynki wartości odżywcze

Wiesz już, z czego są rodzynki i jak powstają. Czas przyjrzeć się wartościom odżywczym. Poniższe elementy mają duże znaczenie dla wszystkich osób, które przestrzegają różnych diet i liczą kalorie.

Wartość odżywcza na 100 g produktu:

  • Wartość energetyczna – 276 kcal / 1165 kJ
  • Węglowodany – 60,1 g (w tym cukry – 60,1 g)
  • Białko – 2,8 g
  • Tłuszcz – 0,5 g (w tym nasycone kwasy tłuszczowe – 0,1 g)
  • Błonnik – 9,7 g
  • Sól – 0,01 g

Rodzynki cieszą się bardzo dużą popularnością w Polsce i na całym świecie. Stanowią świetną alternatywę dla niezdrowych i wysoko przetworzonych słodyczy. Można je spożywać jako przekąskę czy w formie mieszanki z orzechami. Ponadto wykorzystywane są w musli, sałatkach, wyrobach cukierniczych i wielu daniach obiadowych.

Rodzynki sułtańskie wyróżniają się bogatymi właściwościami, które świetnie wpływa na organizm. W kolejnych sekcjach poradnika przeczytasz, dlaczego warto włączyć je do diety.

[vc_single_image image=”5610″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”custom_link” link=”http://tinyurl.com/mrxh2zbk”]

Rodzynki odmiana sułtańska i jumbo

Na rynku możesz znaleźć rodzynki sułtańskie, jumbo, koryntki czy rodzynki hetmańskie. Różnią się nie tylko nazwą, ale również kolorem, wielkością i smakiem. Dzięki temu każdy będzie mógł znaleźć propozycję dopasowaną do własnego gustu kulinarnego.

W Polsce największą popularnością cieszą się rodzynki sułtańskie oraz rodzynki jumbo (znane również pod nazwą Thomson). Te pierwsze są małe, jasne i słodkie. Najczęściej wykorzystują je cukiernicy. Ich nazwa nawiązuje do kraju pochodzenia – Turcji. Ponadto produkuje się je również na Bliskim Wschodzie, w Stanach Zjednoczonych czy Australii.

Natomiast rodzynki jumbo są dosyć duże i mięsiste. Znacznie lepiej sprawdzają się jako przekąska. Dzięki temu stanowią składnik popularnej mieszanki studenckiej. Do mniej popularnych odmian zaliczamy koryntki czy cybeby, lecz trudniej spotkać je w sklepach.

Rodzynki właściwości zdrowotne

Za włączeniem rodzynków do diety przemawia wiele właściwości zdrowotnych. Sprawdź, jak suszone winogrona mogą pomóc Ci w odchudzaniu i uchronić się przed groźnymi schorzeniami. Z naszymi wskazówkami na pewno zadbasz o zdrowie.

Rodzynki witaminy i minerały

Rodzynki to bardzo bogate źródło witamin, minerałów oraz innych związków, które świetnie wpływają na zdrowie. Ponadto kryje się w nich wiele magnezu, żelaza, potasu, cynku i fosforu.

Na szczególną uwagę zasługuje również wysoka zawartość witaminy C i witamin z grupy B. Nie brakuje tu przeciwutleniaczy w formie polifenoli, a także błonnika. Jeżeli zależy Ci na dobrym zdrowiu, zdecydowanie warto sięgać po te produkty..

Rodzynki – wpływ na zęby

Przez lata rodzynki nie były uznawane za zdrową żywność. Wręcz przeciwnie – specjaliści twierdzili, że powodują próchnicę i zalecali ograniczenie ich spożycia szczególnie u dzieci. Suszone rodzynki o słodkim smaku i dużej lepkości miały dość długo pozostawać w ustach, co według ówczesnej wiedzy przyczyniało się do zmian, które powodują próchnicę.

Obecnie wiemy, że jest zupełnie inaczej. Rodzynków wcale nie przeżuwamy dłużej od innych pokarmów. Natomiast węglowodany w postaci glukozy i fruktozy nie wpływają na psucie zębów. O powstawaniu próchnicy może decydować sacharoza, jednak w rodzynkach jest jej niewiele.

Natomiast wysoką ilością tego składnika charakteryzują się przetworzone przekąski. Związek ten stwarza warunki do rozwoju bakterii. Ponadto niskie pH w jamie ustnej wpływa na uszkodzenie szkliwa oraz demineralizację. W ten sposób łatwo o różne problemy w jamie ustnej. Najczęściej pojawiają się dziury, ubytki czy nadwrażliwości.

Wszystko to sprawia, że rodzynki stanowią doskonałą alternatywę. Ponadto zawierają wiele antyoksydantów, co hamuje rozwój bakterii, które odpowiadają za próchnicę. Badania wykazały, że rodzynki nie powodują próchnicy, lecz mogą zapobiegać negatywnym zmianom w jamie ustnej.

Rodzynki a odchudzanie

Rodzynki charakteryzują się słodkim smakiem i zawierają wiele cukrów prostych. Czy jednak mogą pomagać w odchudzaniu? Okazuje się, że tak. Musisz tylko pamiętać, aby nie przekraczać ustalonego bilansu kalorycznego, a łatwo zgubisz zbędne kilogramy.

Za włączeniem rodzynków do diety redukcyjnej przemawia m.in. wysoka zawartość błonnika. Składnik ten zaspakaja uczucie sytości i hamuje apetyt. Dzięki temu unikasz ryzyka przejedzenia. W dodatku błonnik bardzo dobrze wpływa na pracę jelit, regulując cykl wypróżnień.

Jakby tego było mało związek ten, wspomaga metabolizm i reguluje poziom glukozy we krwi. Warto dodać, że rodzynki mają niski lub średni indeks glikemiczny. Jednocześnie zawierają mniej kalorii niż morele, śliwki, orzechy czy daktyle. Wszystko to sprawia, że stanowią wartościową przekąskę nawet podczas diety redukcyjnej.

Rodzynki – wpływ na pracę serca i układ krążenia

Wiele osób z problemami kardiologicznymi zastanawia się, czy rodzynki są zdrowe. Otóż suszone winogrona zmniejszają ryzyko schorzeń związanych z sercem i układem krwionośnym. Okazało się, że rodzynki obniżają poziom cholesterolu LDL aż o 7%. Zdrowa dieta i regularna aktywność fizyczna pozwoli Ci cieszyć się dobrym zdrowiem przez długie lata.

Na tym jednak nie koniec atutów. W przypadku takich produktów jak rodzynki właściwości mają pozytywny wpływ na krążenie krwi. Natomiast wysoka zawartość witaminy C wpływa na lepsze wchłanianie minerałów i profilaktykę różnych chorób.

Rodzynki sułtańskie – czy warto?

Suszone winogrona wyróżniają się znakomitym smakiem, a jednocześnie mają cenne właściwości. Wpływ rodzynka na zdrowie jest znaczący. Wszystko to sprawia, że zdecydowanie warto po nie sięgnąć i włączyć do diety. Pamiętaj, że najlepiej wybrać rodzynki naturalnie suszone.