Zdrowe śniadania – właściwości płatków, kalorie KCAL i wartości odżywcze

Prebiotyczny błonnik i jego tajemnice

O probiotykach prawdopodobnie każdy nas coś słyszał. Są to w skrócie dobre bakterie, które żyją w naszych jelitach i chronią nasz organizm przed wieloma negatywnymi efektami np. niezdrowej diety. Natomiast prebiotyki to zupełnie inne historia. Jest to błonnik rozpuszczalny w wodzie. Jednocześnie prebiotyki to idealna pożywka dla bakterii probiotycznych. Dlatego też często oba elementy występują łącznie (wówczas nazywamy taki kompleks symbiotykiem).

Wróćmy jednak do prebiotyków. O tym, że błonnik pokarmowy jest ważnym elementem każdej diety mam nadzieję, że każdy już wie. Prebiotyk to taki rodzaj błonnika, który chroni nasze ciało przed wpływem związków toksycznych (które ostają się do naszych jelit np. wraz z produktami roślinnymi w postaci pestycydów czy zanieczyszczeń związanych z przemysłem np. metale ciężkie). Ponadto w błonnik rozpuszczalny, a więc w związki prebiotyczne wchłania się nadmiar cholesterolu. Wpływa więc pośrednio na obniżenie stężenia lipidów we krwi. Spożywając duże ilości błonnika mamy szansę na poprawę stężenie cukru we krwi. Dzięki prebiotykom glukoza jest wolniej wchłaniana do organizmu, a to powoduje wolniejsze zwiększanie się stężenia glukozy we krwi. Jest to szczególnie ważne dla cukrzyków, a także dla kobiet w ciąży zagrożonych cukrzycą i dla wszystkich tych, którzy cierpią na nietolerancję glukozy.

Dzięki temu, że prebiotyki są pożywką dla dobrych bakterii jedząc duże ilości produktów bogatych w błonnik rozpuszczalny mamy szansę uchronić się przed m.in. nowotworami jelita grubego, cienkiego, a nawet rakiem odbytu. Należy jednak pamiętać o tym, aby spożywając produkty prebiotyczne popić je obficie wodą.

Gdzie znajdziemy prebiotyki?

  • Inulinę dostarczymy do organizmu m.in. wraz z cykorią, cebulą, porem
  • Glukoman i galaktoman – w fasoli
  • Pektyny – w jabłkach, malinach, owcach cytrusowych (również w ich suszonych odpowiednikach)
  • Arabinozę – w siemieniu lnianych, a także Flohsamen.
  • Płatki owsiane są również idealnym źródłem różnych rodzajów prebiotków.

Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:

Jelita – tu zaczyna się zdrowie człowieka
Zdrowa czekolada „lekiem na całe zło”
Śliwki – owoce jesieni
Mąka pszenna typu 750 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Ciastkeczka z amarantusem
Czym jest żywność funkcjonalna? Przykłady żywności funkcjonalnej
Najlepsza owsianka na wodzie
Nowalijki – za i przeciw
Bezglutenowy Mix – właściwości płatków, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Owsianka czekoladowa z bananem
Siemię lniane – naturalny błonnik pokarmowy w twojej diecie
Mąka owsiana – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Płatki jęczmienne – KCAL, indeks glikemiczny IG, skład i właściwości
Wielkanocne babeczki owsiane z serkiem homogenizowanym
Pitaja – smoczy owoc
Morwa biała – wartości odżywcze, kalorie KCAL, zastosowanie
Batoniki energetyczne z quinoa – przepis doskonały
Mąka orkiszowa typu 700 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Kokosowe kulki mocy z liofilizowanymi malinami w wersji FIT
Granola – czy warto ją jeść?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.