Pralinki z liofilizowanymi truskawkami

Pralinki z liofilizowanymi truskawkami

Składniki na 8 pralinek o 3 cm średnicy:

  • 100 g gorzkiej czekolady 72%
  • 50 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki zmielonej truskawki liofilizowanej

Wystarczy kilka zdrowych składników by stworzyć wyjątkowe pralinki z gorzkiej czekolady, serka mascarpone oraz liofilizowanych truskawek.

PRZEPIS:

  1. Do garnka z wrzątkiem wsadzić garnuszek z pokruszona czekoladą. Roztopić czekoladę po czym lekko ją przestudzić.
  2. W osobnym naczyniu zmiksować serek mascarpone.
  3. Połączyć składniki poprzez stopniowe dodawanie roztopionej czekolady – cały czas miksując, do powstania jednolitej masy.
  4. Powstałą masę czekoladową odłożyć do lodówki  i odczekać ok 1 h 30 min, aż będzie na tyle gęsta i twarda, że będzie z niej można uformować pralinki.
  5. Schłodzić dłonie i uformować pralinki na ok 3 cm średnicy.
  6. Pralinki obtoczyć w proszku z truskawki liofilizowanej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *