Jaka owsianka jest najzdrowsza? Nasze propozycje na nocną owsiankę

Pożywna owsianka do pracy w kilka minut? Sprawdź jak ją przygotować!

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Każdego dnia potrzebujesz odpowiedniej dawki energii, by poprawnie funkcjonować, niezależnie od tego, czy pracujesz fizycznie, czy umysłowo, chociaż oba te rodzaje pracy wymagają od nas innego zapotrzebowania energetycznego. Niemniej jednak w obu przypadkach warto zwrócić uwagę, by przyjmowane przez nas pożywienie dawało nam dużo mocy, i aby ta była jak najwyższej jakości – to wpłynie pozytywnie na nasz organizm i samopoczucie. Bez wątpienia takie pożywienie stanowi owsianka – sprawdź jak przygotować pożywną owsiankę do pracy.[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Jaka owsianka najlepsza do pracy?

Jeśli chodzi o owsiankę do pracy, najkorzystniej będzie zrobić tak zwaną „nocną owsiankę”, czyli owsiankę, która gotowa do spożycia jest dopiero po kilku godzinach od jej przygotowania, dlatego aby zjeść ją na śniadanie, musimy przygotować ją wieczorem – stąd jej nazwa.

Oczywiście możesz przygotować ją kiedy tylko zechcesz, bo przygotowana na przykład rano, będzie idealnym posiłkiem po południu, w czasie, w którym będziesz w pracy![/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Jak przygotować nocną owsiankę?

Przygotowanie idealnej owsianki do pracy powinieneś rozpocząć kilka godzin przed jej planowanym zjedzeniem. Wystarczy, że odpowiednią ilość płatków owsianych umieścisz w pojemniku, w którym zamierzasz zabrać swoją owsiankę do pracy (może to być słoik), po czym zalejesz je wodą, mlekiem lub rzadkim jogurtem. Nie zapomnij dodać do swojej owsianki ulubionych owoców i orzechów! Składniki możesz na przykład ułożyć warstwami, lub wszystkie ze sobą wymieszać. Jeśli swoją owsiankę zamierzasz układać warstwami, możesz wcześniej zblendować jogurt lub mleko z owocami i płatki zalać taką mieszanką – dzięki temu będą miały więcej smaku!

Pamiętaj, że w swojej nocnej owsiance warto używać owoców sezonowych, dzięki temu dostarczysz swojemu organizmowi bardziej zróżnicowane smaki, a dodatkowo więcej witamin i minerałów. Dodatkowo urozmaicisz swoją owsiankę – staraj się to robić, bo codzienne jedzenie posiłku na bazie takich samych składników sprawi, że z czasem nie będziesz mógł na nią patrzeć i będziesz szukał innych przekąsek, niekoniecznie tak zdrowych![/vc_column_text][vc_column_text]

[vc_single_image image=”5554″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”custom_link” link=”http://tinyurl.com/mr28533u”]

[/vc_column_text][vc_column_text]

Dlaczego nocna owsianka jest najlepsza do pracy?

Nocna owsianka wykazuje wspaniałe właściwości, bo za sprawą braku obróbki termicznej nie traci wielu cennych witamin, które pod wpływem wysokiej temperatury mogą ulec zniszczeniu. Wysoka temperatura może być także wrogiem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 zwartych w owsiance – powoduje ona ich utlenianie. Wyżej wymienione kwasy tłuszczowe wspomagają nasz organizm na wielu poziomach, dlatego warto zadbać o to, by były dostarczane regularnie i w odpowiednich ilościach.[/vc_column_text][vc_column_text]

Dlaczego warto jeść owsiankę w pracy?

Owsianka to prawdziwa skarbnica zdrowia! Wystarczy na celownik wziąć same płatki owsiane, które są klasyfikowane jako jedno z najzdrowszych pożywień, które mogą trafić do naszego organizmu!

Płatki owsiane to źródło cechujących się niskim indeksem glikemicznym węglowodanów – oznacza to, że energia, którą nam dadzą, będzie rozkładana stopniowo, przez długi czas, nie powodując nagłych skoków glukozy. Dzięki temu będziemy mieli siłę do pracy przez większą część dnia. Poza tym znajdziemy w nich znaczne pokłady cennego błonnika pokarmowego, czyli niedocenianego przez wielu makroskładnika, który ma ogromny wpływ na poprawną pracę naszych jelit – badania mówią, że Polacy spożywają za mało błonnika w swojej diecie, dlatego warto zadbać o to, by było go więcej!

Wcześniej wspomniane kwasy tłuszczowe pomagają na przykład w transporcie witamin i minerałów w naszym organizmie. Płatki owsiane zawierają także sporo białka, czyli podstawowego budulca mięśni.

Oczywiście nie na próżno szukać w nich także witamin i minerałów, bo zawierają one na przykład witaminę E, witaminy z grupy B oraz żelazo, potas, cynk, mangan, miedź itp.

Pamiętajmy też, że owsianka to nie same płatki owsiane – najczęściej jej elementem są owoce, zarówno suszone, liofilizowane jak i świeże. Te również cechują się zdrowotnymi właściwościami, bo poza cennymi witaminami i minerałami, mogą wykazywać na przykład właściwości antyoksydacyjne, czyli spowalniać starzenie się naszego organizmu!

Innym elementem są także orzechy, które najczęściej są świetnym źródłem białka i zdrowych tłuszczów, a także – po raz kolejny – witamin i minerałów![/vc_column_text][vc_column_text]

Owsianka w pracy – dobry wybór!

Zarówno jako pracownik fizyczny i umysłowy potrzebujesz przede wszystkim dobrze zbalansowanego posiłku, który da Ci dużo energii najwyższej jakości, jak i inne wartości odżywcze, takie jak wcześniej wspomniane białko, błonnik i zdrowe tłuszcze. Bez wątpienia takim posiłkiem jest owsianka!

Poza makroskładnikami przemyca ona do naszego organizmu wiele innych, ważnych elementów, bez których prawidłowe funkcjonowanie jest niemożliwe. Owsianka jest jednym z najzdrowszych pożywień, które możemy sobie zaserwować, ale co ważniejsze, jest przede wszystkim smaczna! Zadowala gusta nie tylko dorosłych, ale także dzieci, dlatego przygotuj owsiankę zarówno sobie, jak i swoim najbliższym – zajmie Ci to kilka minut, a efekt zjedzenia takiego posiłki będzie towarzyszył wam przez cały dzień![/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:

Pudding chia o smaku bananowym
Brownie warzywne z płatkami owsianymi
Granola czekoladowa – KCAL, skład i właściwości – przepisy
Orkiszowe ciasteczka z mieszanki musli
Sernikobrownie z truskawkami
Muffiny orzechowe z płatkami owsianymi
Czym zastąpić jajko? Sprawdź nasze propozycje!
Długotrwały wysiłek- jak jeść aby się do niego przygotować?
Jak nie przytyć na urlopie?
Granola Anny Starmach – jak zrobić ją w domu?
Jak upiec proteinowe babeczki?
Mąka żytnia typu 500 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Otręby żytnie – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Porządek wiosenny w lodówce
Najlepsza owsianka na mleku – jak ją przygotować i z czym ją łączyć
Chipsy kokosowe – zdrowa i smaczna przekąska
Cukier kokosowy – zdrowszy zamiennik cukru
Kiwi – właściwości owoców, indeks glikemiczny IG
Siemię lniane, a odporność organizmu
Szparagi – wiosenne warzywo godne grzechu