Porządek wiosenny w lodówce

Porządek wiosenny w lodówce

Wiosna już tuż tuż – czas zacząć wiosenne porządki – także w lodówce. Aby jedzenie się szybko nie psuło, dobrze smakowało wystarczy zastosować się do prostych wskazówek.

Na której półce – co najlepiej?

Zacznijmy od góry. Na samej górze w lodówce powinniśmy umieścić dania gotowane, a więc wszelkie garnki z zupą, gulaszem czy innymi specjałami. Górne piętro będzie także odpowiednie dla wędzonych ryb, a także dla serów żółtych. Dzięki temu nasza lodówka nie będzie cała pachniała górskim, śmierdzącym serem.

Na niższej półce warto ustawić jogurty, serki miękkie i mniej intensywnie pachnące. Tu też jest dobre miejsce dla masła czy innych tłuszczów.

Na półce położonej bezpośrednio nad koszykami umieszczamy mięso surowe, ale także wędliny czy kiełbasy. Koszyki natomiast to idealne miejsce na świeże warzywa, owoce, kiełki, a także zioła. Pamiętajmy jednak o tym, aby je „rozebrać” z ciasnych i przylegających plastików. Niech będą luzem, a dłużej nam posłużą. Warto także odciąć liście z rzodkiewek czy marchwi. Warzywa korzeniowe można zostawić w torebce foliowej, ale koniecznie z niewielkimi dziurkami. Sałaty natomiast można zawinąć w papier – będą świeższe o dwa dni dłużej.

Mówiąc o warzywach warto wspomnieć, że warzywa takie jak np. bakłażany, ziemniaki, czosnek, cebula, papryka, pomidory, ogórki świeże, cukinie, także owoce takie, jak jabłka, banany, kiwi czy cytrusy nie powinny znaleźć się wcale w lodówce, ale w dobrze wietrzonym miejscu, najlepiej w koszyku z naturalnych materiałów, w ciemnym miejscu (a przynajmniej półciemnym) i najlepiej w delikatnym chłodzie.

Ogórki i jabłka wydzielają etylen, który przyśpiesza dojrzewanie warzyw i owoców. Jeśli więc robimy większe zapasy warto umieścić te dwa produkty z dala od reszty.

Drzwi lodówki to miejsce na  jaja, świeże mleko, dżemy, przetwory warzywne, gotowe sosy i dressingi, a także napoje.

Czysta lodówka

Lodówka powinna być regularnie czyszczona, a jedzenie, którego już nie będziemy jeść szybko z niej usuwane. Dzięki temu świeże produkty będą dłużej świeże, a my będziemy zdrowsi.

Niedopuszczalne jest, aby woda z surowego mięsa czy ryby stykała się z innymi produktami. Jeśli rozmrażamy mięso warto robić to w plastikowym pojemniku. Warto także zwrócić uwagę, aby tył lodówki, na którym zbierają się krople wody nie był zastawiony produktami spożywczymi czy opakowaniami. Woda musi swobodnie spływać, a nie robić „jeziorka” na wyższych piętrach w skutek tamy np. z opakowania sera.

Zadbajmy zatem, aby nasze smakołyki były w odpowiednim miejscu w lodówce. Pamiętajmy o tym, że odpowiednie przechowywanie produktów spożywczych wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale także na nasz portfel.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *