Właściwości popcornu, kalorie, kcal

Popcorn nie tylko jako przekąska – jak zrobić popcorn w garnku

Chyba każdy z nas lubi raz na jakiś czas wyjść do kina z drugą połówką, lub znajomymi. Najczęściej nie odmawiamy sobie wtedy drobnych przyjemności, dlatego do sali filmowej nieraz wchodzimy z bagażem w postaci wielkiego kubła, po brzegi wypełnionymi białymi kulkami i kubkiem z niezdrowym napojem. Popularna przekąska kojarząca się nam głównie z filmami na wielkim ekranie, ma historię dłuższą, niż sam film. Co więcej – nawet dłuższą, niż niejedna cywilizacja.

(Nie) krótka historia popcornu

Chociaż wydaje się być wynalazkiem nowoczesnym, na co może wskazywać sama nazwa, popcorn znany jest ludzkości od bardzo dawna. Od jak dawna? W jednej z jaskiń w Nowym Meksyku odnaleziono skamieniałe uprażone ziarna kukurydzy, których wiek oszacowano na około 6000 lat! Bardzo szybko zdobył popularność wśród Europejczyków kolonizujących Amerykę, a w XVI wieku zaczął trafiać do samej Europy.

Przełom w produkcji

Warto jednak zaznaczyć, że prażenie ziaren kukurydzy nie zawsze wyglądało tak, jak dzisiaj. Były one popularne na różnych jarmarkach i festynach, głównie w Ameryce, ale do roku 1890 popcorn obrabiany był ręcznie, na gorącym palenisku. Właśnie wtedy cukiernik z Chicago, Charles Cretors, zbudował zasilaną parą wodną maszynę do produkcji tej przekąski. Oczywiście podobny patent był już znany, ale nikt nie wpadł na to, by używać go w tym celu – wymagał też drobnych modyfikacji. Pomysł Cretorsa okazał się być strzałem w dziesiątkę! Podgrzewane na smalcu i maśle ziarna kukurydzy szybko zaczęły przynosić dochody, dlatego z czasem zainwestował w zautomatyzowane wozy do produkcji popcornu, ciągnięte przez konie. Swój produkt sprzedawał między innymi podczas ulicznych teatrów, przy wędrownych cyrkach i innych wydarzeniach tego typu. Zwyczaj ten z czasem przeniósł się do kin, które najczęściej są pierwszym skojarzeniem ze słowem popcorn. Trzeba zaznaczyć, że w trakcie II Wojny Światowej prażone ziarna kukurydzy uratowały wielu ludzi przed śmiercią głodową, ponieważ kukurydza zawsze były tanie i łatwo dostępna.

Popcorn w mikrofalówce

Kolejną datą, która wpłynęła na tak ogromną skalę konsumpcji białych kulek przypominających bawełnę, jest rok 1981 – właśnie wtedy stworzono saszetki, które do zamiany w popcorn musiały jedynie postać kilka minut w włączonej mikrofalówce. Niestety – łatwość przygotowania okazała się być wprost proporcjonalna do ubytku wartości odżywczych. A skoro już o wartościach odżywczych mowa….

Właściwości odżywcze popcornu

Popcorn, to właściwie ziarna kukurydzy podane w bardziej przyswajalnej formie – zarówno organoleptycznie, jak i do wchłonięcia przez nasz organizm. W 100 gramach tej przekąski – nie uwzględniając żadnych dodatków – znajdziemy 380 kalorii, z czego około 74% stanowią węglowodany, 10%, to białka, a jakieś 12% to cenny błonnik. Resztę uzupełnia tłuszcz. Jednak popcorn zyskuje zdecydowanie więcej, jeśli przyjrzymy się zawartym w nim mikroskładnikom, bowiem zawiera spore pokłady cennych witamin, na przykład A, C, oraz witaminy z grupy B, jak i minerałów – potas, selen, miedź, cynk, wapń, magnez, fosfor, mangan i żelazo. Wszystkie z nich pozytywnie wpływają na nasz organizm. Dodatkowo, popcorn zawiera w sobie polifenole, dzięki którym dłużej zachowamy młodość, ponieważ wspomagają walkę z wolnymi rodnikami. Mogą też wspomagać ochronę przed nowotworami!

Skąd zła sława popcornu?

W poszukiwaniu smaczniejszych form tej przekąski, ludzie skupili się głównie na dodatkach, które ciężko uznać za zdrowe – tłuszcz w połączeniu z solą lub cukrem nie mogą korzystnie wpływać na nasz organizm. Niestety, są używane zbyt często i w zbyt dużych ilościach – do tego stopnia, że przykrywają one masę pozytywnych aspektów tego pożywienia, a w świadomości konsumentów ukształtowało przekonanie o popcornie, jako niezdrowym fast foodzie. W dużej mierze do tej złej sławy przyczyniły się same kina. Jednak w tym akapicie trzeba zaznaczyć, że mimo wszystkich wymienionych wyżej plusów, spożywanie popcornu w zbyt dużych ilościach może nieść ze sobą pewne zagrożenie. Ma on niestety wysoki ładunek glikemiczny, co oznacza, że przyczynia się do wysokiego poziomu glukozy we krwi, co w konsekwencji uwalniania insulinę. Taka sytuacja na dłuższą metę może doprowadzić do insuloodporności, której niepożądanym skutkiem może być cukrzyca typu 2. Dodatkowo insulina utrudnia spalanie tkanki tłuszczowej, co niekorzystnie wpłynie na budowę naszego ciała.

Jak żółte ziarno zmienia się w bawełnianą kulkę?

Ziarna kukurydzy są właściwie odporne na przenikanie wody do ich wnętrza, ale niewielka ilość tego płynu znajduje się we wnętrzu każdego z nich. To właśnie dzięki niemu dochodzi do znanego nam „wybuchu”, po którym ziarenko z twardego, wręcz niejadalnego zmienia się w smakowitą, białą kulkę. Ale jak to działa dokładniej? W momencie, kiedy ogrzewamy ziarno, woda w jego wnętrzu zaczyna parować. Ciśnienie wzrasta, a co za tym idzie – łuska pęka, a skrobia natychmiast wzrasta. Tak oto naszym oczom ukazują się białe kulki. Jako ciekawostkę można potraktować fakt, że jeśli ziarno nie eksplodowało, to znaczy, że jego powierzchnia była wcześniej uszkodzona, a co za tym idzie – woda mogła po prostu odparować, pomijając całkowicie etap wysokiego ciśnienia wewnątrz.

W czym najlepiej przygotować popcorn?

Najszybszą formą przygotowania popcornu jest oczywiście mikrofalówka. Jednak odradzamy tą metodę, ponieważ takie mieszanki mogą zawierać substancje impregnujące na opakowaniu i inne dodatki, mogące niekorzystnie wpływać na nasz organizm. Z kolei gotowy popcorn może mieć w składzie niezdrowe słodziki, kwasy tłuszczowe typu trans lub inne chemikalia. Najlepiej będzie przygotować popcorn w garze z grubym dnem, do którego dodajemy odrobinę tłuszczu, następnie wsypujemy ziarna i całość przykrywamy. Wtedy, na kilka minut dajemy, działać temperaturze. Raz na jakiś czas potrzep garnkiem wraz z przykrywką, aby całość się nie przypaliła. Po odkryciu pokrywy garnka naszym oczom powinien ukazać się gotowy produkt!

Popcorn nie tylko jako przekąska

Chociaż najczęściej jest traktowany po prostu jako przekąska sama w sobie, to można go używać w kuchni na inne sposoby. Na przykład zblendowany może posłużyć jako panierka do smażenia mięs. Coraz częściej można się spotkać z dodawaniem popcornu do serników, czekolad i deserów. W sałatkach może posłużyć jako ciekawy, chrupiący dodatek, a w zupach może zastąpić nam grzanki.

Czyli można jeść, czy nie?

Zdecydowanie – można. Popcorn to zdrowa przekąska, która może pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie naszego organizmu! Co więcej – może nawet pomóc nam w odchudzaniu, o ile jest odpowiednio dawkowana. Dlatego nie bój się raz na jakiś czas użyć go w swojej diecie – pamiętaj jednak, by nie starać się dojść do „doskonałości” smaku, którą oferują nam kina. Może to przynieść więcej szkód, niż pożytku.

Przeczytaj inne nasze Artykuły:

Najlepsza owsianka na wodzie – przepis i porady jak ją urozmaicać!
Jaka owsianka jest najzdrowsza? Nasze propozycje na nocną owsiankę
Indeks glikemiczny IG: TABELA. Jakie produkty mają niski IG?
Siemię lniane – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Nasion Chia – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Suszone morele – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG
Orzechy włoskie – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG i wartości odżywcze
Wiśnia- właściwości odżywcze, indeks glikemiczny IG
Ziarna słonecznika – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Chipsy kokosowe – właściwości i kalorie. Z czym je jeść?
Pudding chia z mango i musli
Chleb drożdżowy własnej roboty – jak go zrobić?
? Smoothie z awokado i borówkami
Płatki branflakes – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Dieta cud? TAK! Dieta śródziemnomorska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.