Pomelo – ogromny cytrus o wspaniałych właściwościach

Pomelo – ogromny cytrus o wspaniałych właściwościach

Jest jednym z owoców, które nie dość, że przez swoje rozmiary są w stanie zapełnić niejeden brzuch, to przy okazji dostarczają ogromną ilość witamin i minerałów. Poznajcie pomelo, gigantycznego cytrusa, obok którego nie powinniśmy przechodzić obojętnie.

Jak wygląda i smakuje pomelo?

Pomelo to ogromny owoc. Średnica dojrzałego może osiągać nawet 25 centymetrów, a waga wynieść nawet 2 kilogramy. Co ciekawe – miąższ, którego smak opisywany jest jako połączenie gorzkiego grejpfruta i słodkiej pomarańczy – może być chroniony przez skórę o grubości 5 cm! Jeśli zdecydowałbyś się kupić pomelo w sklepie to pamiętaj, że cięższy owoc jest z reguły świeższy. Dzieje się tak, ponieważ długi transport powoduje szybsze wysychanie, a co za tym idzie – utratę wagi.

Pochodzenie pomelo

Owoce pomelo rosną w klimacie tropikalnym, a drzewa, które wydają te olbrzymy na świat, same mogą osiągać wysokość kilkunastu metrów! Dodatkowo mają ciernie i wiele rozgałęzień. Początkowo rosły na terenach dzisiejszej Malezji i Tajlandii, ale dzisiaj uprawia się je głównie w Chinach i Indiach. Do Europu sprowadzili je brytyjscy kolonizatorzy.

Wartości odżywcze pomelo

Jeśli chodzi o makroskładniki, pomelo nie spełni waszych oczekiwań – w 100 gramach około 10 g to węglowodany. Białko i błonnik stanowią łącznie około 2 gr… i to by było na tyle. Jednak pomelo wciąż ma czym walczyć. Okazuje się być prawdziwym skarbem, jeśli przyjrzymy się zawartym w nim mikroskładnikom. Zacznijmy od tego, że pomelo jest rekordzistą wśród cytrusów, jeżeli chodzi o zawartość witaminy C. W tej konkurencji bije nawet cytrynę! Dodatkowo – zawiera witaminę A, oraz witaminy z grupy B. Za jego sprawą w naszym organizmie zostaną też uzupełnione cenne minerały: potas, żelazo, wapń, magnez i cynk.

Zdrowie z witamin

Zaledwie 100 gr pomelo pokryje dzienne zapotrzebowanie witaminy C, tak niezbędnej dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wpływa ona korzystnie na naszą odporność, dlatego jedzenie tego owocu szczególnie zalecane jest podczas sezonów grypowych. Dodatkowo zwiększa wydolność organizmu i pomaga oczyścić go z toksyn. Ma także silne właściwości antyoksydacyjne, co oznacza, że zmniejsza ilość wolnych rodników. Witaminy z grupy B, takie jak: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna) i B6 – wspierają pracę układu nerwowego i serca, zmniejszają uczucie zmęczenia i znużenia.

Zdrowie nie tylko w miąższu

Gruba skórka, która dzieli nas od słodkiego miąższu okazuje się być równie zdrowa, jak sam miąższ. Zawiera ona bowiem bioflawonoidy – przeciwutleniacze, które odpowiadają za hamowanie rozwoju komórek nowotworowych. Niestety jest gorzka, przez co wielu ludzi się jej pozbywa. Ta sama skórka może być wykorzystywana również jako okłady przy różnego rodzaju chorobach skóry.

Jak jeść pomelo?

Pomelo można jeść na surowo, jako samodzielną przekąskę, ale także podawać w sałatkach owocowych i warzywnych. Można go jeść zarówno z dodatkami słodkimi, jak i łączyć z mięsem. Świetnie sprawdzi się jako marmolada. Podobnie, jak w przypadku innych cytrusów – łatwo wydobyć z niego sok, który później możemy użyć do różnego rodzaju marynat i drinków. A jeśli już przy drinkach jesteśmy – mówi się, że jest świetnym lekiem na kaca.

Dla kogo pomelo?

Pomelo nada się dla każdego, ale szczególnie powinny zainteresować się nim osoby z problemami układny nerwowego i z sercem, osoby, które chcą wzmocnić swoją odporność, a nawet ci, którzy chcą się pozbyć zbędnych kilogramów. Dlatego sięgaj po pomelo, aby twoja odporność cały czas pracowała na najwyższym poziomie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *