Owsianka z bananem – ile ma kcal?

Płatki pszenne czy żytnie, które dają nam więcej korzyści?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Płatki pszenne czy żytnie, które dają nam więcej korzyści?

Żyto i pszenica to cieszące się ogromną popularnością zboża. Wykazują niesamowite właściwości względem naszego organizmu, a produkty, które z nich powstają, cieszą się ogromną, zresztą słuszną, popularnością wśród konsumentów. Jednymi z takich produktów są płatki zbożowe, jednak spożywanie których z nich daje nam więcej korzyści — płatków pszennych, czy płatków żytnich?

Krótka charakterystyka płatków pszennych

Pszenicę na Bliskim Wschodzie uprawiano już 10 000 lat temu, chociaż ta uprawiana wtedy, różniła się od pszenicy uprawianej dziś. Co ciekawe, pierwsza w historii restrykcja dotycząca żywności dotyczyła właśnie pszenicy, która w średniowieczu służyła jako główny surowiec do produkcji chleba, a także… piwa. Bawarskie Prawo Czystości zostało uznane w 1516 roku w bawarskim mieście Ingolstadt i zakazywało używania pszenicy do produkcji piwa, ponieważ ten surowiec miał być wykorzystywany jedynie do produkcji żywności, potrzebnej, by wykarmić mieszkańców Bawarii. Okazało się, że decyzja podjęta przez Księcia Bawarskiego, Wilhelma IV, była na tyle skuteczna, że wiele krajów zszarganej wtedy konfliktami i klęskami urodzaju Europy, wydało podobne restrykcje.

Jak powstają płatki pszenne? Płatki pszenne są efektem zgniecenia pozbawionego łuski ziarna pszenicy. Przechodzą one bardzo krótki proces technologiczny, dlatego trafiając na nasz talerz posiadają niemal wszystkie właściwości zebranego prosto z pola, oczyszczonego ziarna.

Co ważne, płatki pszenne zawierają gluten, przez co nie powinny spożywać ich osoby cierpiące na celiakię i inne zaburzenia związane ze spożywaniem tego składnika diety, ale śmiało mogą się nimi zajadać diabetycy, ponieważ indeks glikemiczny dla surowych płatków pszennych wynosi 45.

W naszej kuchni płatki pszenne mogą być wykorzystane na wiele sposobów — mogą być głównym elementem owsianki, stanowić składnik musli, granoli, panierki oraz występować jako dodatek do sałatek, deserów, wypieków itp.

Wartości odżywcze płatków pszennych

Płatki pszenne w 100 g dostarczają nam około 360 kcal. Jeśli chodzi o makroskładniki, zdecydowaną większość, bo około 70%, uzupełniają węglowodany. Błonnik pokarmowy i białko stanowią po 10% ich objętości, a tłuszcze około 3%. Takie wartości oznaczają, że płatki pszenne to bardzo dobrze zbalansowany posiłek sam w sobie, jednak należy pamiętać, że są to wartości poglądowe, ponieważ płatki pszenne różnych producentów mogą nieco różnić się od siebie ilościami tych składników, w zależności od rodzaju gleby, na której rosła pszenica, warunków atmosferycznych itp.

Jeśli chodzi mikroskładniki, płatki pszenne są prawdziwą ich kopalnią. Warto zaznaczyć, że znajdziemy w nich znaczne pokłady witamin z grupy B, witaminy C, D i E, a także minerały takie, jak cynk, fosfor, żelazo, wapń itp.

Krótka charakterystyka płatków żytnich

Żyto naturalnie występuje w Azji Środkowej, a w Europie zaczęto je uprawiać około 1000 lat temu — zboże to szczególnie upodobały sobie ludy słowiańskie.

Płatki żytnie to efekt zgniecenia oczyszczonego z łuski ziarna żyta. Proces ich produkcji jest bardzo krótki, co oznacza, że płatki żytnie cechują się niemal wszystkimi właściwościami, którymi cechowało się ziarno jeszcze przed zgnieceniem, a w tej kwestii żyto ma się czym szczycić. Może świadczyć o tym fakt, że jeden z najzdrowszych rodzajów pieczywa, który możemy znaleźć w piekarni, czyli chleb na zakwasie żytnim, powstaje głównie z mąki żytniej, produkowanej z ziaren żyta.

Płatki żytnie cechują się niskim indeksem glikemicznym, o wartości 48, co oznacza, że mogą spożywać je diabetycy, jednak powinny unikać ich osoby cierpiące na zaburzenia związane z przyjmowaniem glutenu, jak na przykład celiakia, ponieważ płatki żytnie naturalnie zawierają ten element diety.

Jeśli chodzi o zastosowanie w naszej kuchni, płatki żytnie mogą pełnić wiele funkcji, ponieważ mogą stanowić główny składnik różnych potraw (na przykład zamiennik płatków owsianych w owsiance), lub dodatek, na przykład do musli, granoli, batoników proteinowych, wypieków, deserów, sałatek lub element panierki.

Wartości odżywcze płatków żytnich

Płatki żytnie dostarczają nam około 360 kcal w 100 g. Większą część stanowią węglowodany, których zawartość wynosi około 70%. Błonnik pokarmowy to około 13% objętości płatków żytnich, a białko i tłuszcze po 7%.

Oczywiście płatki żytnie to także bogate źródło wielu cennych witamin i minerałów, na przykład witamin z grupy B oraz witaminy E, a także wapnia, cynku, chromu, fluoru, miedzi, magnezu, żelaza itp.

Porównanie płatków żytnich i płatków pszennych

Zarówno płatki pszenne, jak i płatki żytnie wykazują szereg właściwości zdrowotnych względem naszego organizmu. Już same węglowodany, stanowiące źródło energii, cechują się niskim indeksem glikemicznym, co oznacza, że po ich spożyciu nie odnotujemy znacznych skoków glukozy we krwi i wystrzału energii, po którym czujemy znużenie i zmęczenie — energię tą będziemy odczuwać przez długi czas, bez nagłych jej spadków.

Jednocześnie warto zwrócić uwagę na ogromne pokłady błonnika pokarmowego zawartego w obu tych produktach. Jest to niezwykle ważny składnik naszej diety, pełniący wiele funkcji. Poza tym, że na przykład reguluje pracę jelit, a także poziom cholesterolu i glukozy we krwi, może bardzo korzystnie wpływać na odchudzanie.

Błonnik pokarmowy w naszych jelitach pęcznieje, dzięki czemu przez dłuższy czas odczuwamy sytość. Poza tym poprawia perystaltykę jelit, przez co przetrawione jedzenie mniej czasu spędza w naszym organizmie, co dodatkowo sprawia między innymi, że przyswajamy mniej toksyn.

Te rodzaje płatków są zalecane też sportowcom — w dużej mierze przez węglowodany i spore pokłady białka, a także osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, między innymi przez niską zawartość tłuszczów, i wysoką zawartość błonnika pokarmowego.

Za tym, że zarówno płatki pszenne, jak i żytnie powinny być stałym elementem naszej diety, przemawia także spora ilość witamin, których pozytywny wpływ na nasz organizm znany jest jest od wielu lat. Na przykład witaminy z grupy B pozytywnie wpływają na poziom naszej energii, wspomagają układ odpornościowy, usprawniają pracę mózgu, a także, poprawiają kondycję skóry i paznokci.

Również zawarte w obu tych produktach minerały pełnią wiele funkcji w naszym organizmie. Wapń wpływa między innymi na kondycję naszych kości, cynk może wspomagać organizm na przykład w leczeniu cukrzycy, niedoczynności tarczycy, a nawet depresji, a żelazo znane jest z korzystnego wpływu na nasz układ krążenia, przez co zalecany jest przy leczeniu chorób związanych właśnie z krwią, na przykład anemii.

Podsumowanie — po który rodzaj płatków powinniśmy sięgać częściej?

Zarówno płatki pszenne, jak i żytnie wykazują szereg niesamowitych właściwości, jeśli chodzi o nasz organizm. Powinny być one stałym elementem diety, ponieważ oprócz bardzo dobrze zbalansowanych makroelementów wysokiej jakości, jak na przykład węglowodany, czy błonnik pokarmowy, są także bogatym źródłem wielu witamin i minerałów, potrzebnych do codziennego funkcjonowania.

Co ważne, obu tych rodzajów płatków zbożowych powinny unikać osoby cierpiące na zaburzenia odżywiania związane z przyjmowaniem glutenu (tutaj zalecane są na przykład płatki owsiane), jednak mogą być stałym elementem diety u diabetyków, ze względu na niski indeks glikemiczny. Należy jednak pamiętać, że wartość ta dla gotowanych płatków może być wyższa, niż dla surowych.

Zatem po które płatki zbożowe, pszenne, czy żytnie, powinniśmy sięgać częściej? Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna i powinny o tym decydować głównie preferencje smakowe, ponieważ ich właściwości są do siebie bardzo mocno zbliżone. Oczywiście najrozsądniejszym wydaje się naprzemienne lub jednoczesne spożywanie tych płatków, ponieważ dobrze ułożony jadłospis powinien czerpać z wielu źródeł, nawet jeśli wiele składników dostarczanych z tych źródeł się pokrywa.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:

Owsianka dla dzieci i niemowlaków – kiedy i jak ją przygotować
Czym jest i jak powstaje żywność liofilizowana
Czy płatki owsiane trzeba gotować?
Suszona żurawina – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG
Mąka z tapioki – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Musli crunchy – czym jest i jak przygotować?
Płatki żytnie – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Pudding chia z mango i musli
Chleb drożdżowy własnej roboty – jak go zrobić?
Smoothie z awokado i borówkami
Płatki Teff (miłka abisyńska) – wartościowy produkt bezglutenowy
Domowa granola FIT – prosty przepis z filmikiem
Owoce zapiekane pod kruszonkąa
Tort z owocami idealny dla dbających o linie
Płatki owsiane – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Jabłko – owoc grzechu czy dar niebios? Indeks glikemiczny IG
Mąka kukurydziana – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Domowe musli. Jak zrobić najlepsze
Co jest lepsze dla zdrowia: płatki orkiszowe czy owsiane?
Mąka żytnia typu 720 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]