Płatki orkiszowe – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze

Płatki owsiane – jak gotować?

Płatki owsiane to świetne danie śniadaniowe, o ile są odpowiednio ugotowane. Płatki owsiane mogą być słodkie lub słone, można je łączyć z mlekiem, owocami, orzechami i rodzynkami itp. Zobaczmy, jak zrobić płatki owsiane!

Rodzaje płatków owsianych

Według różnych metod przetwarzania ziarna, istnieje kilka rodzajów płatków owsianych:

Czas gotowania zależy od rodzaju płatków. Płatki błyskawiczne gotujemy w jak najkrótszym czasie. Pamiętaj, aby owsiankę gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, ponieważ łatwo przykleja się do dna patelni. Najpierw zagotuj szklankę wody, następnie dodaj filiżankę niepełnej płatków owsianych i lekko dodaj sól.

Gotowanie płatków owsianych krok po kroku

Płatki gotują się bardzo szybko, dlatego ciągle mieszamy podczas gotowania. Gdy woda prawie wyparuje, a płatki będą miękkie, dodaj 1 lub 2 szklanki mleka, w zależności od konsystencji owsianki. Mieszamy, wyłączamy ogrzewanie i odstawiamy na kilka minut. Płatki owsiane staną się lepkie. Możemy posłodzić ją cukrem, syropem klonowym lub miodem lub dodać sok owocowy. Płatki owsiane łączy się również z mlekiem, suszonymi owocami, surowymi owocami, a nawet suszonymi pomidorami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *