Granola – czy warto ją jeść?

Płatki owsiane czy musli? Co wybrać, by zjeść zdrowe śniadanie?

Dieta to ważny czynnik, mający znaczący wpływ na stan naszego zdrowia i ogólne samopoczucie. Ułożenie idealnego jadłospisu nie zawsze jest proste. Istnieją bowiem produkty z tej samej kategorii, które cieszą się ogromnym uznaniem dietetyków. Właśnie w przypadku takich produktów często zadajemy sobie pytanie: który z nich jest zdrowszy? W tym artykule weźmiemy pod lupę płatki owsiane i musli, czyli produkty cechujące się bardzo dobrymi wartościami odżywczymi. Który z nich niesie więcej korzyści dla naszego organizmu? Sprawdź sam!

Krótka charakterystyka płatków owsianych

Płatki owsiane są wytwarzane z ziaren owsa. Ich właściwości zdrowotne i korzystny wpływ na zdrowie został opisany już wiele razy, bowiem płatki owsiane są jednym z produktów kwalifikujących się do grupy jedzenia super food, czyli takiego, którego regularne spożycie może znacząco wpłynąć na poprawę naszego zdrowia.

Jedną z cech płatków owsianych, na które trzeba zwrócić uwagę, jest wysoka zawartość błonnika, który pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie, na przykład reguluje pracę jelit, ogranicza wchłanianie cholesterolu, chroni przed cukrzycą, daje dłuższe uczucie sytości, przez co rzadziej odczuwamy głód itp. Dodatkową cechą błonnika zawartego w płatkach owsianych jest zawartość tak zwanych beta-glukanów – to rozpuszczalna część błonnika pokarmowego, której na próżno szukać w innych pokarmach w takich ilościach, i które dają nam dodatkowe korzyści.

Innym ważnym składnikiem, który znajdziemy w płatkach owsianych, są wysokiej jakości węglowodany – cechują się one niskim indeksem glikemicznym, co oznacza, że nie powodują nagłych skoków glukozy. Węglowodany te rozkładane są przez nasz organizm przez długi czas, dają energię stopniowo, przez kilka godzin, a nie, jak na przykład cukier, przez krótką chwilę, po której minięciu czujemy się ospali i ociężali. Niski indeks glikemiczny oznacza również, że produkt ten może być spożywany przez cukrzyków.

Dodatkowo płatki zawierają zdrowe tłuszcze, białko, a także witaminy i minerały.

Wartości odżywcze zawarte w płatkach owsianych

Płatki owsiane same w sobie są niesamowicie dobrze zbalansowanym pod względem makroskładników produktem. Węglowodany stanowią 70%, białko 12%, tłuszcze i błonnik po 7% (wartości przybliżone). Dodatkowo, jeśli chodzi o witaminy i minerały, znajdziemy w nich witaminy z grupy B (B1 i B5) oraz witaminę E. Owies jest także źródłem magnezu, potasu, cynku, żelaza, miedzi i manganu. 100 g płatków owsianych to około 370 kcal.

Płatki owsiane możemy spotkać w trzech wersjach: płatki owsiane błyskawiczne, płatki owsiane górskie i płatki owsiane zwykłe. Błyskawiczne cechują się najmniejszą gradacją poszczególnych płatków, przy czym mają najmiększą strukturę – zalecane są osobom starszym i dzieciom. Niestety mają też nieco mniej wartości odżywczych niż płatki owsiane górskie i zwykłe. Jeśli o nie chodzi, to te cechują się większym rozmiarem poszczególnych płatków, przez co są twardsze i wymagają dłuższej obróbki, ale przy tym mają więcej witamin i minerałów.

Krótka charakterystyka musli

Musli to mieszanka płatków owsianych, owoców (świeżych, suchych, lub liofilizowanych), orzechów i różnego rodzaju nasion, pestek itp.

Mieszankę taką po raz pierwszy podał swoim pacjentom na początku XX w. szwajcarski lekarz, Maximilian Bircher-Benner. Nowa pozycja w menu spodobała się kuracjuszom, a prostota przygotowania tej potrawy sprawiła, że w tym menu została na stałe. Musli bardzo szybko zdobywało popularność, a wraz z popularnością pojawiały się także nowe modyfikacje tego posiłku.

Oczywiście ze względu na zawartość płatków owsianych, musli wykazuje wszystkie właściwości tego produktu – błonnik, wysokiej jakości węglowodany, tłuszcze oraz białko. Dodatkowo owoce są kolejnym źródłem błonnika, witamin i minerałów, a orzechy, poza witaminami i minerałami, odpowiadają za dostarczenie zdrowych tłuszczów i białka. Taka mieszanka mogłoby się wydawać, jest idealna i nie wymaga udoskonalania. Owszem, to prawda – dobrze skomponowane musli w połączeniu z jogurtem, mlekiem, a nawet wodą, może stanowić pełnowartościowy posiłek, który poza bardzo dobrymi wartościami odżywczymi cechuje się wspaniałym smakiem, który cenią sobie zarówno dorośli, jak i dzieci. Jest jednak pewien szczegół, który może zniszczyć tę idealną mieszankę. O co chodzi?

Niestety musli, które spotykamy na sklepowych półkach, często zawiera dużo zbędnych dodatków niesłużących naszemu organizmowi. Powinniśmy zawsze sprawdzić etykietę takiego produktu. Pierwsze, na co musimy zwrócić uwagę, to zawartość cukrów – jeśli w 100 g jest ich mniej niż 15 g, oznacza to, że nasze musli przeszło wstępną selekcję, ale pamiętaj – im mniej, tym lepiej. Innym ważnym elementem jest skład – jeśli w tym znajdują się wyłącznie naturalne składniki, takie musli jest jak najbardziej godne twojego wyboru. Jeśli znajdziemy w nim różne konserwanty, emulgatory itp., wtedy warto odstawić je z powrotem na półkę.

O wiele lepiej jest skomponować takie musli samemu – wystarczy połączyć w odpowiednich proporcjach płatki owsiane, ulubione owoce, orzechy i, jeśli masz taką potrzebę, różne nasiona, pestki itp. Świetnie sprawdzi się na przykład len złocisty, nasiona chia, pestki dyni, ziarna słonecznika itp.

Wartości odżywcze zawarte w musli

Niestety tutaj nie da się jednoznacznie wskazać konkretnych wartości, ponieważ musli to mieszanka różnych składników, których proporcje mogą się różnić – na przykład większa ilość orzechów oznacza więcej tłuszczów i białka względem innych elementów diety.

100 g musli o dobrych proporcjach powinno dostarczać około 300-370 kcal. Węglowodany powinny stanowić 60-70% masy produktu, przy czym cukry mniej niż 15 g w 100 g. Tłuszcze do 10%, ale jeśli nieco przekroczymy tę ilość, to nie stanie się nic złego, o ile będą to zdrowe tłuszcze. Białko powinno stanowić około 10-15%. Bardzo ważnym elementem odżywczym w musli jest błonnik, dobrze, gdyby w 100 g było go co najmniej 10 g, ale, o ile nie ma takich przeciwwskazań, dobrze, gdyby jego objętość była jeszcze wyższa – niektóre musli zawierają nawet 25 g błonnika w 100 g produktu.

Porównanie płatków owsianych i musli

Płatki owsiane i musli ostatecznie wykazują podobną wartość energetyczną. O ile płatki owsiane zawsze mają mniej więcej takie same wartości, to w musli mogą się one różnić w zależności od składu mieszanki. Na plus, jeśli chodzi o musli jest fakt, że taką mieszankę możemy dostosować do swoich potrzeb, na przykład, jeśli jesteś osobą, która wykazuje wysokie zapotrzebowanie na białko lub tłuszcze, możesz śmiało dobrać składniki tak, że elementy te stanowią znaczną część twojego musli. Nie zapominajmy jednak, że najpopularniejszy posiłek z płatków owsianych, czyli owsianka, najczęściej również zawiera zarówno owoce, jak i orzechy. Różnice robi czas przygotowania – owsiankę należy przygotować, a musli jedynie zalać mlekiem, wodą, lub jogurtem.

Podsumowanie

Jeśli na twoim talerzu znajdą się płatki owsiane lub musli, to w obu przypadkach spożycie ich przyniesie wiele korzyści naszemu organizmowi. Należy jednak pamiętać, że płatki owsiane są zawsze dobrym wyborem, a musli niekoniecznie – musli, które zawiera dużo cukru lub niepotrzebnych składników nie będzie dobrym wyborem, ale dobrze skomponowane musli, bez zbędnych składników, będzie lepszym wyborem, niż owsianka bez dodatków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.