Owsianka z bananem – ile ma kcal?

Płatki owsiane czy gryczane, które dają nam więcej korzyści?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Płatki owsiane czy gryczane, które dają nam więcej korzyści?

Zboża i pseudozboża są uprawiane przez ludzi od tysięcy lat. Zawierają w sobie masę cennych składników odżywczych potrzebnych do codziennego funkcjonowania, a dodatkowo bardzo łatwo można przekształcać je na różnego rodzaje mąki, płatki, kasze itp. Poza tym, że mają szerokie zastosowanie w kuchni, w wielu przypadkach wykazują wysokie właściwości zdrowotne. Jednymi z najpopularniejszych, a zarazem najmniej przetworzonych produktów zbożowych są płatki zbożowe. W zależności od użytego ziarna wykazują nieco inne właściwości. W tym artykule porównamy ze sobą płatki owsiane i gryczane — spożywanie których daje nam więcej korzyści?

Krótka charakterystyka płatków gryczanych

Gryka to roślina pochodząca z Południowo-wschodniej Azji, jednak z długą tradycją uprawy w Europie. Ta zapoczątkowana została około 4000 lat przed naszą erą, na terenach śródziemnomorskich. Jednym z najpowszechniej znanych produktów powstających z gryki jest kasza gryczana. Jeśli chodzi o płatki gryczane, to te dopiero zdobywają popularność i z roku na rok cieszą się coraz większym uznaniem konsumentów. Warto zaznaczyć, że kasza gryczana i płatki gryczane cechują się zbliżonymi właściwościami zdrowotnymi.

Co ciekawe, gryka zalicza się do tak zwanej kategorii pseudozbóż, a płatki gryczane powstają w wyniku zgniecenia odpowiednio przygotowanego wcześniej owocu gryki (formalnie owoc gryki nie jest ziarnem). Zgnieciony owoc często jest rozdrabniany na mniejsze kawałki i dopiero wtedy trafia do opakowań, które możemy znaleźć na sklepowych półkach jako płatki gryczane.

Co ważne, płatki gryczane cechują się mniejszą twardością, niż na przykład płatki żytnie czy owsiane, a przez konsumentów doceniane są często za delikatny, ale wyraźny aromat kojarzący się z orzechami. Dodatkowo różnią się w smaku od kaszy gryczanej — najczęściej mówi się o tym, że smak płatków gryczanych jest delikatniejszy i mniej nachalny.

Płatki gryczane mogą mieć szerokie zastosowanie w naszej kuchni, bo poza tym, że z mlekiem i dodatkami tworzą swojego rodzaju owsiankę, możemy dodawać je do różnych innych potraw, na przykład jako dodatek lub główny składnik musli, panierki, smoothie, a także wypieków (chleby, ciasta itp.).

Właściwości odżywcze płatków gryczanych

Płatki gryczane są źródłem wielu cennych składników odżywczych, dlatego są dobrym posiłkiem same w sobie, na przykład po zalaniu wodą. W 100 g tego produktu znajdziemy około 340 kcal, przy czym około 70% stanowią węglowodany, które nasz organizm wchłania stopniowo, dzięki czemu po ich zjedzeniu czujemy energię przez wiele godzin, a uczucie zmęczenia towarzyszy nam rzadziej. Poza tym w skład płatków gryczanych wchodzą białko, około 13%, tłuszcze, około 3% i błonnik pokarmowy, około 6%.

Jeśli chodzi o witaminy i minerały, płatki gryczane są w stanie dostarczyć nam ich naprawdę szeroki wachlarz. Pełnią one wiele ważnych funkcji w naszym organizmie, na przykład witaminy z grupy B zawarte w tym produkcie mogą wpływać na prawidłową pracę układu nerwowego i układu sercowo-naczyniowego. Oprócz nich znajdziemy na przykład witaminę E, magnez, potas, cynk, żelazo, fosfor itp. Ich brak może mocno odbić się na stanie naszego zdrowia.

Krótka charakterystyka płatków owsianych

Płatki owsiane, powstają w podobnym procesie do tego, w którym powstają płatki gryczane. Odpowiednio przygotowane ziarno owsa zostaje zgniecione, a następnie poddawane dodatkowemu zdrabnianiu, lub nie. Na podstawie tego, jak drobne są kawałki poszczególnych płatków, wyróżniamy trzy rodzaje płatków owsianych, które w zależności od wielkości wykazują nieco inne zawartości poszczególnych mikroelementów:

  • płatki owsiane błyskawiczne — najmniejsze, najbardziej miękkie, ale przez to zawierają nieco mniej mikroelementów. Zalecane dzieciom i osobom starszym,
  • płatki owsiane górskie — nieco większe, twardsze, ale jednocześnie z większą, niż płatki owsiane błyskawiczne zawartością poszczególnych mikroskładników, zalecane osobom o pełnym, zdrowym uzębieniu
  • płatki owsiane zwykłe — największe, najtwardsze i najbogatsze w mikroskładniki. W ich strukturze może skrywać się łuska z ziarna owsa, między innymi dlatego wykazują najlepsze właściwości. Również zaleca się je osobom ze zdrowym uzębieniem.

Należy jednak pamiętać, że różnice te są niewielkie, a płatki owsiane w swojej diecie powinieneś dobrać według własnych preferencji.

Płatki owsiane w naszej kuchni mogą być wykorzystane na wiele sposobów. Zdecydowanie najpopularniejszym z nich jest przygotowanie owsianki, w której produkt ten jest głównym składnikiem. Innym ciekawym pomysłem, gdzie płatki owsiane mogą grać główną rolę, są na przykład batony proteinowe. Poza tym mogą być dodatkiem do wypieków (różnego rodzaju ciast, chlebów, ciastek owsianych), sałatek, panierki itp.

[vc_single_image image=”5554″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”custom_link” link=”http://tinyurl.com/mr28533u”]

Właściwości odżywcze płatków owsianych

Płatki owsiane, podobnie, jak płatki gryczane są bardzo dobrze zbalansowanym posiłkiem samym w sobie. Zawartość węglowodanów wynosi około 60%, przy czym podobnie, jak w przypadku płatków gryczanych, są to węglowodany wysokiej jakości, dające energię na wiele godzin. Białko stanowi około 13% ich objętości, a tłuszcz niecałe 7%, jednak w dużej mierze są to zdrowe tłuszcze, w tym kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.

Na uwagę zasługuje zawartość błonnika pokarmowego w płatkach owsianych, bo ten stanowi aż 10%, przy czym błonnik ten wyróżnia się względem błonnika pochodzącego z innych zbóż. To przez zawartość beta-glukanów, których pozytywny wpływ na nasz organizm został potwierdzony wielokrotnie badaniami naukowymi, a dzięki niemu regularne spożywanie płatków owsianych może znacząco wpłynąć na poprawę naszego zdrowia. Między innymi z tego powodu płatki owsiane zajmują miejsce na liście tak zwanych produktów „super food”.

Oczywiście płatki owsiane to także ogromne zasoby mikroskładników, takich jak witaminy z grupy B, witamina E, magnez, cynk, żelazo, potas i wiele innych.

Porównanie płatków gryczanych i owsianych

Zarówno płatki gryczane, jak i owsiane wykazują szereg niesamowitych właściwości względem naszego organizmu, a ich regularne spożycie na pewno poprawi jakość naszego życia. Oba produkty cechują się dobrze zbalansowanymi makroskładnikami, a także wykazują właściwości antyoksydacyjne. Mogą być spożywane przez cukrzyków, bo ich indeks glikemiczny określa się na poziomie 45, lub na przykład wykazywać właściwości antynowotworowe.

Jest jednak coś, co sprawia, że to płatki owsiane zalecane są przez dietetyków częściej, niż płatki gryczane. Jest to zawartość beta-glukanów. Ta rozpuszczalna frakcja błonnika pokarmowego w naszym organizmie działa na wielu płaszczyznach. Jedyną z nich jest tworzenie w jelitach warstwy ochronnej, która utrudnia wchłanianie przez nie nadmiaru złego cholesterolu LDL i tłuszczu. Warto zaznaczyć, że płatki owsiane są jednym z nielicznych produktów, w których można znaleźć ten składnik błonnika pokarmowego, tym bardziej w takich ilościach.

Innym czynnikiem, który może zaważyć na naszym wyborze, jest cena obu produktów. Niestety płatki gryczane są o wiele droższe, niż płatki owsiane, jednak nie znaczy to, że powinniśmy z nich zrezygnować. Dobrze zbalansowana dieta powinna czerpać składniki z wielu źródeł.

Podsumowanie

Nasza dieta im bardziej urozmaicona, tym lepsza, dlatego warto wybierać różne produkty, nawet z tej samej kategorii żywieniowej.

Płatki owsiane, jeśli brać pod uwagę ogół, cechują się nieco lepszymi właściwościami, niż płatki gryczane, jednak nie oznacza to, że płatki gryczane nie powinny wchodzić w skład naszego jadłospisu. Zawierają w sobie wiele cennych witamin i minerałów, a także wykazują właściwości oksydacyjne, przez co nasz organizm starzeje się wolniej. Są źródłem węglowodanów, tłuszczów, białka i błonnika, dlatego ważne jest, aby starać się je przyjmować chociaż raz na jakiś czas. Co ważne, oba produkty nie wykluczają się wzajemnie, dzięki czemu można je ze sobą łączyć, na przykład w owsiance.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:

Owsianka dla dzieci i niemowlaków – kiedy i jak ją przygotować
Czym jest i jak powstaje żywność liofilizowana
Czy płatki owsiane trzeba gotować?
Suszona żurawina – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG
Mąka z tapioki – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Musli crunchy – czym jest i jak przygotować?
Płatki żytnie – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Pudding chia z mango i musli
Chleb drożdżowy własnej roboty – jak go zrobić?
Smoothie z awokado i borówkami
Płatki Teff (miłka abisyńska) – wartościowy produkt bezglutenowy
Domowa granola FIT – prosty przepis z filmikiem
Owoce zapiekane pod kruszonkąa
Tort z owocami idealny dla dbających o linie
Płatki owsiane – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Jabłko – owoc grzechu czy dar niebios? Indeks glikemiczny IG
Mąka kukurydziana – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Domowe musli. Jak zrobić najlepsze
Co jest lepsze dla zdrowia: płatki orkiszowe czy owsiane?
Mąka żytnia typu 720 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]