Owsianka z bananem – ile ma kcal?

Płatki jaglane czy ryżowe, które powinniśmy spożywać częściej?

Płatki jaglane czy ryżowe, które powinniśmy spożywać częściej?

Płatki zbożowe cieszą się już ogromną popularnością wśród świadomych konsumentów. Na rynku produkty te są dostępne w wielu wariantach, a każdy rodzaj płatków posiada swoją rzeszę fanów. Niewątpliwie płatki jaglane są nam lepiej znane, niż płatki ryżowe, jednak te drugie coraz częściej goszczą na naszych stołach. Które z nich cechują się lepszymi dla naszego zdrowia właściwościami?

Krótka charakterystyka płatków jaglanych

Płatki jaglane powstają z prosa, jednak różnica w nazewnictwie tego zboża, od produktów z niego powstających, na przykład płatków jaglanych i kaszy jaglanej, wywodzi się jeszcze z języka prasłowian, którzy tak nazywali tę roślinę.

To wywodzące się prawdopodobnie z terenów Indii i Azji Środkowej zboże może być uprawiane w ciężkich warunkach, cechujących się suchym, surowym klimatem. Między innymi z tego powodu największymi producentami tej rośliny są Azja i Afryka.

Płatki jaglane powstają na skutek zgniecenia wcześniej oczyszczonego z łuski, a następnie parowanego ziarna prosa. Bardzo krótki proces technologiczny sprawia, że płatki jaglane wykazują podobne właściwości do tych, za które tak doceniamy kaszę jaglaną, przy czym oprócz konsystencji i struktury, różnią się także smakiem, ponieważ ten jest nieco delikatniejszy i bardziej neutralny, niż smak kaszy jaglanej.

Indeks glikemiczny płatków jaglanych po ugotowaniu może wynosić nawet 71 jednostek, co sprawia, że w tej formie nie powinni spożywać ich diabetycy, jednak indeks glikemiczny surowych płatków jaglanych wynosi już 51. Jeśli chodzi o osoby cierpiące na nietolerancję glutenu, na przykład celiakię, płatki jaglane są dobrym uzupełnieniem ich diety, ponieważ proso to zboże naturalnie niezawierające glutenu. Mimo to warto upewnić się, czy na opakowaniu znajduje się informacja, że jest to produkt bezglutenowy, ponieważ czasem płatki jaglane mogą zostać zanieczyszczone tym składnikiem diety na przykład podczas produkcji.

W naszej kuchni płatki jaglane możemy użyć na wiele sposobów, ale najpopularniejszym z nich wydaje się przyrządzenie jaglanki (przygotowuje się ją tak samo, jak owsiankę, jednak główny składnik stanowią płatki jaglane). Poza tym możemy przygotować z nich ciastka jaglane, mogą być dodatkiem do owsianki lub batonów proteinowych, a także do wypieków, sałatek, deserów itp.

Wartości odżywcze płatków jaglanych

W zależności od regionu pochodzenia płatki jaglane mogą cechować się nieco innymi wartościami (w zależności od gleby, na której było uprawiane proso, nasłonecznienia itp.). Uśredniona wartość kcal dla 100 g tego produktu to około 360 kcal, przy czym około 70% ich objętości stanowią węglowodany. Oznacza to, że płatki jaglane są bardzo dobrym źródłem energii! Poza tym mogą zawierać około 10% białka, 3% tłuszczów i około 2% błonnika.

Jeśli chodzi o witaminy i minerały, w płatkach jaglanych znajdziemy ich spore pokłady. Na uwagę zasługuje na pewno zawartość witamin z grupy B, w tym witaminy B1, witaminy B2 i witaminy B6. Znajdziemy w nich także nieznaczne ilości witaminy E. Z kolei z minerałów możemy wyróżnić na przykład fosfor, magnez, miedź czy żelazo.

Krótka charakterystyka płatków ryżowych

Ryż to jedno z najpopularniejszych zbóż na całym świecie, ponieważ pod względem światowej uprawy zbóż, zajmuje drugie miejsce, zaraz po kukurydzy. Ta wywodząca się z Azji Południowo-Wschodniej roślina stanowi podstawę wyżywienia co trzeciego człowieka, a największymi jej producentami są Chiny i Indie.

Produkcja płatków ryżowych i płatków jaglanych przebiega dość podobnie — ziarna ryżu zostają poddane parowaniu, a następnie zgniataniu i suszeniu. Jeśli chodzi o ich wygląd, wyróżniają się na tle innych rodzajów płatków białym kolorem.

Płatki ryżowe nie są zalecane diabetykom, ponieważ cechują się wysokim indeksem glikemicznym, którego wartość wynosi około 80. Jeśli chodzi o gluten, ryż naturalnie nie zawiera tego składnika diety, jednak podobnie jak w przypadku płatków jaglanych, może zostać nim zanieczyszczony na etapie produkcji, dlatego osoby cierpiące na dolegliwości związane z przyjmowaniem glutenu powinny kupować płatki ryżowe, na których opakowaniu znajduje się informacją o tym, że te glutenu nie zawierają.

Płatki ryżowe w naszej kuchni możemy wykorzystać na wiele sposobów i najczęściej kojarzą się z prostymi, lekkimi posiłkami na śniadanie. Płatki ryżowe gotowane w mleku tworzą posiłek przypominający smaczną, gęstą papkę, którą uwielbiają dzieci — taki posiłek mogą spożywać już niemowlaki powyżej 8. miesiąca życia. Co ciekawe, produkt ten zawiera spore pokłady białka, a także wapnia, co dodatkowo czyni je dobrym wyborem jako śniadanie nie tylko dla naszych dzieci, ale także dla nas samych. Poza tym mogą służyć także jako zagęszczacz do zup, składnik deserów itp.

Wartości odżywcze płatków ryżowych

Podobnie, jak w przypadku płatków jaglanych, wartości odżywcze płatków ryżowych pochodzących od poszczególnych producentów mogą się różnić w zależności od rodzaju gleby, na której były uprawiane, warunków atmosferycznych itp., jednak najczęściej 100 g płatków ryżowych dostarcza nam mniej więcej 350 kcal, gdzie węglowodany stanowią około 75% objętości, ale ich obecność może wynosić nawet ponad 80%. Poza tym są źródłem białka, którego ilość wynosi około 7%, błonnika, około 2%, a także niewielkich ilości tłuszczu, do 1%.

Płatki ryżowe to także źródło wielu witamin i minerałów, w tym witamin z grupy B, witaminy A, E, C i D. Jeśli chodzi o minerały, to warto tutaj wymienić żelazo, fosfor, potas i wspomniane wcześniej wapno.

Porównanie płatków jaglanych i ryżowych

Zarówno płatki jaglane jak i ryżowe stanowią niesamowicie dobre źródło energii, jednak w obu przypadkach nie powinny spożywać ich diabetycy, szczególnie jeśli te są ugotowane. Jednocześnie mogą być przyjmowane przez osoby cierpiące na celiakię i inne zaburzenia odżywiania związane z nietolerancją glutenu.

Cechują się podobnymi wartościami, jeśli chodzi o zawartość białek, błonnika, a nawet tłuszczu. Trafiając do naszego organizmu oba te rodzaje płatków stanowią dla niego dobre źródło wielu cennych witamin i minerałów, a także lekkostrawny posiłek.

Również, jeżeli chodzi o zastosowanie w kuchni, wykazują podobne właściwości, jednak oba posiadają swoje specyficzne cechy sprawiające, że w wielu przypadkach będziemy używać ich do osiągnięcia innych celów.

Wartości odżywcze tych płatków są do siebie tak zbliżone, że ciężko wybrać jednoznacznego faworyta. Płatki ryżowe teoretycznie cechują się nieco większą ilością witamin, jednak pamiętajmy, że płatki jaglane również przemycają spore ich ilości do naszego organizmu.

Czym więc powinniśmy kierować się, jeśli na śniadanie mamy do wyboru płatki owsiane lub ryżowe? Przede wszystkim swoimi własnymi preferencjami smakowymi. Płatki ryżowe prawdopodobnie będą nieco przyjemniejsze w spożyciu, niż płatki jaglane, jednak należy pamiętać, że nie każdemu może odpowiadać ich konsystencja po gotowaniu. Poza tym płatki ryżowe bez żadnej obróbki cechują się wyjątkową twardością, przez co zaleca się ich spożywanie dopiero po namaczaniu lub obróbce cieplnej.

Podsumowanie

Płatki ryżowe i płatki jaglane to produkty wykazujące bardzo zbliżone właściwości, przez co ciężko jednoznacznie stwierdzić, które powinniśmy spożywać częściej, i które dają nam więcej korzyści. Warto jednak zaznaczyć, że w obu przypadkach nie powinny one stanowić głównego elementu naszej codziennej diety, ponieważ w porównaniu z innymi rodzajami płatków zbożowych, na przykład płatkami owsianymi, wykazują o wiele niższe wartości zdrowotne. Mimo to powinny raz na jakiś czas pojawić się w naszym jadłospisie jako główny składnik posiłku, lub stać się stałym dodatkiem do codziennej diety, ponieważ każdy rodzaj płatków zbożowych posiada swoje unikatowe cechy, które pozytywnie wpływają na nasz organizm.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.