Płatki owsiane – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG i wartości odżywcze

Owsianka – tak jak chcesz!

Wstajesz wcześnie rano? Nie masz pomysłu na śniadanie? Nie masz czasu na długie przygotowywanie posiłku? Zrób owsiankę!

Bardzo szybka w przygotowaniu owsianka na śniadanie to świetny pomysł. Wystarczy zalać ulubioną mieszankę musli zawierającą płatki owsiane mlekiem i gotować na wolnym ogniu delikatnie mieszając. Pyszna pobudzająca mieszanka rozbudzi Cię z rana!

Nie lubisz ciepłych suszonych owoców i dodatków? Zrób tradycyjną owsiankę i posyp ją swoją ulubioną mieszanką musli. Cała porcja da Ci siłę na kilka godzin i pozwoli przetrwać zimny poranek.

Płatki owsiane to nie tylko zastrzyk energii związany z wysoką zawartością węglowodanów złożonych, które stopniowo uwalniają się do krwiobiegu pozwalając zachować uczucie sytości na dłużej. To także danie bogate w błonnik, któremu przypisuje się bardzo pozytywny wpływ na zdrowie. Wspomaga on perystaltykę jelit, współdziała w wymiataniu wolnych rodników, pomaga zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia i wpływa na uczucie sytości wypełniając żołądek, wspomagając tym samym proces odchudzania. Błonnik jest także ważnym elementem diety w profilaktyce nowotworów jelita grubego, jednego z najczęściej obecnie występujących w Polsce nowotworu. Duża dawką błonnika wspomaga odchudzanie, ale także wpływa korzystnie na obniżenie stężenie cholesterolu i triglicerydów we krwi.

Warto także zauważyć, że owsianka z suszonymi lub liofilizowanymi owocami, orzechami czy pestkami to kombinacja wielu składników mineralnych i witamin. Jest to  bardzo dobre, zdrowe źródło magnezu a w połączeniu z mlekiem dodatkowo wskazana dawka wapnia. A co ważne ich stosunek w tym daniu jest idealny, według zaleceń powinien wynosić 2:1 (magnez do wapnia). Zbyt duża ilość wapnia w diecie może wpływać na zmniejszenie przyswajania magnezu, a jego brak może wpływać na zmniejszenie przyswajalności wapnia. Dlatego właśnie odpowiednia proporcja tych dwóch składników mineralnych względem siebie jest tak bardzo ważna. Do owsianki możesz wybrać wiele owoców – jednak najlepiej sprawdzają się rodzynki, jabłko, suszone śliwki czy morele. Podczas ich gotowania nasączają się ponownie płynem, a przez to zyskują nowy smak.

Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:

Owoce liofilizowane – skomponuj musli tak jak chcesz
Nasion Chia – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Amarantus eksandowany – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Orzechy włoskie – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG i wartości odżywcze
Dlaczego owsianka jest tak ceniona? Wartości odżywcze i indeks glikemiczny
Muffiny marchewkowe z płatkami owsianymi
Szybki sernik wersja FIT
Skrobia kukurydziana – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Zdrowy chlebek musli
Czym zamienić cukier? Poznaj 5 lepszych zamienników.
Mąka żytnia typu 2000 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Szybkie przekąski w ciągu dnia
Zdrowy deser na szybko
Płatki owsiane – jak gotować?
Przepis na zakwas żytni. Jak zrobić zakwas żytni na chleb?
Ciastka bananowe z płatkami owsianymi bez mąki i jajek
Jak upiec chleb bezglutenowy? Sprawdź nasz przepis!
Przepis na tartaletki czekoladowe z serkiem
Mąka orkiszowa typu 1850 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Granola naturalna – KCAL, skład i właściwości – przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.