Jaka owsianka jest najzdrowsza? Nasze propozycje na nocną owsiankę

Owsianka bez gotowania? Przekonaj się sam, że może być pyszna!

Owsianka to posiłek prosty, smaczny i charakteryzujący się wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi – jej codzienne spożywanie może znacząco wpłynąć na poprawę naszego zdrowia i ogólnego samopoczucia. Istnieje wiele sposobów na przygotowanie jej, przy czym najpopularniejszymi rodzajami owsianek są: owsianka gotowana, pieczona, lub tak zwana „nocna owsianka”, czyli owsianka „na surowo”. Przygotowanie tej ostatniej jest wyjątkowo proste, ponieważ nie wymaga ona obróbki cieplnej. Jak przygotować owsiankę bez gotowania w domu? Sprawdź sam!

Owsianka bez gotowania (nocna owsianka) – jak ją przygotować?

Owsiankę bez gotowania jest bardzo łatwa do przygotowania, ale przede wszystkim szybka – nie powinno zająć nam to więcej, niż kilka minut!

W skrócie wygląda to mniej więcej tak: płatki owsiane wraz z dodatkami (które najczęściej stanowią owoce i orzechy), zalej odpowiednią ilością płynu (może być to mleko, jogurt, woda, kefir itp.) i odstaw w chłodne miejsce, na przykład do lodówki. Cała sztuka polega na tym, że płatki owsiane muszą przejąć wodę, dzięki czemu staną się miękkie – takie płatki zarówno łatwiej się przyswoją, jak i będą łatwiejsze do spożycia. Aby to się stało, najczęściej muszą one spędzić kilka godzin w płynie. Jej nazwa, czyli nocna owsianka, bierze się z faktu, że kiedy przygotujemy ją wieczorem, idealna do spożycia będzie na śniadanie, czyli po nocy w lodówce.

Do przygotowania nocnej owsianki możesz użyć wielu dodatków, na przykład owoce (suche, świeże, lub liofilizowane), bakalie, orzechy, różnego rodzaju nasiona, pestki itp. Prostym trickiem, który może pozytywnie wpłynąć na smak, jest wcześniejsze zblendowanie niektórych owoców, które masz zamiar zawrzeć w swojej owsiance, z płynnym dodatkiem, na przykład miks jogurtu z bananem. Poza tym, jeśli zdecydujesz się na jogurt, to warto zwrócić uwagę, by ten był odpowiednio rzadki – użycie zbyt gęstego jogurtu, po tym, jak dodatkowo wsiąknie on w strukturę płatków owsianych, może finalnie doprowadzić do powstania bardzo gęstej owsianki, której spożycie może być trudne.

Co ważne – po zalaniu płatków owsianych z dodatkami, owsiankę należy dokładnie wymieszać, tak, by całość przed włożeniem do lodówki miała jednolitą konsystencję. Jeśli tak się nie stanie, istnieje ryzyko, że niektóre jej fragmenty będą suche. Jednak bez obaw, płatki będą twarde w miejscach, gdzie nie doszedł nasz płyn, ale nie powinno wpłynąć to zarówno na smak owsianki, ani wartości odżywcze – te miejsca będziemy musieli jedynie dłużej żuć.

Owsianka bez gotowania na szybko?

Co, kiedy zapomniałeś przygotować nocną owsiankę, ale chciałbyś zjeść owsiankę bez gotowania na śniadanie? Spokojnie, istnieje inna metoda na przygotowanie takiej owsianki!

Na wstępie powinieneś zagotować wodę – możesz zrobić to przy okazji przygotowywania porannej kawy. Kiedy masz już wrzątek, zalej nim płatki owsiane, po czym odstaw na kilka minut, by te nabrały wody. Następnie po kilku minutach usuń nadmiar wody, który nie został wchłonięty przez płatki. Teraz połącz namoczone płatki owsiane z resztą dodatków (owoce orzechy, jogurt itp.)i całość wymieszaj – twoja owsianka bez gotowania jest gotowa. Smacznego!

Jeśli chodzi o cza, który płatki powinny znajdować się w gorącej wodzie – to w dużej mierze zależy od tego, jakiego rodzaju płatków użyjemy. Na sklepowych półkach możemy spotkać trzy rodzaje płatków owsianych: błyskawiczne, górskie i zwykłe. Których z nich wybrać?

Jakich płatków użyć do owsianki bez gotowania?

Każdy z trzech rodzajów płatków owsianych dostępnych w sklepie nieco się od siebie różni, ale różnice te nie są duże.

Płatki owsiane błyskawiczne cechują się najmniejszą gradacją, dzięki czemu są też najmiększe, ale – co za tym idzie – tracą odrobinę wartości. Trzeba jednak pamiętać, że ubytki te są minimalne, dlatego wybór takich płatków jest jak najbardziej dobry. Jednocześnie, w przypadku przygotowywania owsianki, gdzie płatki rozmiękczamy wrzątkiem, wymagają one najkrótszego czasu namaczania.

Płatki owsiane górskie są nieco większe od płatków owsianych błyskawicznych, ale także twardsze. Mają odrobinę lepsze parametry jeśli chodzi o wartości odżywcze, ale jednocześnie wymagają dłuższego czasu namaczania.

Analogicznie płatki owsiane zwykłe cechują się największą gradacją, ale także najlepszymi parametrami odżywczymi – wymagają najdłuższego czasu parzenia.

To jakiego rodzaju płatki użyjesz do wykonania swojej owsianki bez gotowania, zależy tylko od twoich preferencji – płatki błyskawiczne będą najłatwiejsze w konsumpcji w już gotowej owsiance, ale płatki owsiane górskie i zwykłe również nie powinny stanowić żadnego problemu, ponieważ po przyjęciu płynu stają się one o wiele miększe. Na ten wybór powinny wpływać jedynie twoje preferencje, bo nawet wcześniej wspomniane minimalne różnice nie są na tyle duże, by być głównym kryterium wyboru – płatki owsiane zawsze są zdrowe, nie ważne, po który rodzaj sięgniemy.

Prosty przepis na owsiankę bez gotowania (składniki):

  • płatki owsiane 60 g
  • banan 1 szt.
  • jogurt naturalny (jogurt typu skyr pozwoli zwiększyć ilość białka) 200 ml
  • orzechy nerkowca lub inne orzechy 30 g
  • rodzynki 20 g
  • wiórki kokosowe 20 g
  • (opcjonalnie) 30-50 ml mleka lub wody – będzie to konieczne w przypadku gdy dysponujemy gęstym jogurtem (np. skyr).

Przygotowanie owsianki bez gotowania:

Banana zblenduj z jogurtem i, o ile jest taka konieczność, mlekiem lub wodą. Płatki owsiane wrzuć do pojemnika, w którym będziesz przechowywał swoją owsiankę bez gotowania (dobrze sprawdzi się na przykład słoik). Orzechy pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do płatków owsianych wraz z wiórkami kokosowymi i rodzynkami. Całość zalej zblendowanym wcześniej jogurtem z bananem i dokładnie wymieszaj, po czym włóż do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie owsianka bez gotowania jest gotowa do spożycia.

Dlaczego warto jeść owsiankę bez gotowania?

Obróbka cieplna niestety wpływa na utratę niektórych wartości odżywczych, na przykład witamin z grupy B i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. O ile w przypadku owsianki gotowanej straty te tyczą się głównie samych płatków owsianych, tak w przypadku owsianki pieczonej, gdzie najczęściej pieczemy wszystkie składniki naraz, ubytki dotykają także inne dodatki, które zawierają składniki diety nieodporne na działanie wysokich temperatur. Owsianka bez gotowania nie jest narażona na takie straty, dzięki czemu zachowuje pełny wachlarz wartości odżywczych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.