Liofilizacja – co to jest?

Owoce liofilizowane w musli

Proces liofilizacji to nic innego jak zamrożenie danego produktu w bardzo szybki sposób, a następnie usunięcie wody z jego struktur (proces wykorzystuje zjawisko fizyczne zwane sublimacją). Dzięki takiemu zabiegowi uzyskuje się minimalną zawartość wody w finalnym produkcie, a przez to są w nim zahamowane wszelkie reakcje biologiczne (np. rozwój bakterii, grzybów). Dodatkowym plusem tego rozwiązania jest także niezwykła lekkość liofilizowanego produktu, a także jego łatwa rehydratacja (a więc napełnienie ponownie produktu wodą) bez specjalnej zmiany smaku i wartości odżywczych. Produkty liofilizowane nie jest więc – jak wiele osób myśli – jakąś kolejną chemią wykorzystywaną w produkcji żywności, ale najprostszym procesem fizycznym.

Pierwszy raz dania liofilizowane były stworzone na potrzeby astronautów, a także wojska. W grupach tych niezwykle ważna jest wygoda transportu żywności, szybkości przygotowania, ale także kwestie związane z wartością odżywczą, która musi być bardzo wysoka. Warto wiedzieć, że nie tylko owoce poddawane są procesowi liofilizacji, ale nawet całe złożone dania.

Owoce liofilizowane w moim musli

Wróćmy jednak do owoców, gdyż to właśnie liofilizowane owoce mamy do wyboru z pośród wielu składników musli.

Owoce takie, jak truskawki, maliny, borówki amerykańskie, jeżyny , porzeczki, wiśnie i inne to owoce sezonowe, które w naszej strefie klimatycznej występują w określonych (niestety często zbyt krótkich i nie jesteśmy w stanie się nimi nacieszyć) okresach czasowych. Nie ma jednak nic przyjemniejszego niż smaczne, słodkie truskawki czy maliny w środku zimy. Tylko jak to zrobić? Wykorzystajmy do mieszanek płatków śniadaniowych liofilizowane owoce. Dzięki temu, że musli z reguły spożywamy z płynnym dodatkiem (mlekiem, jogurtem, sokiem) wysuszone owoce szybko nabiorą wody i będą smakowitą ozdobą naszego codziennego jadłospisu. Ponadto pamiętajmy o tym, że pomimo, że nie są to owoce zebrane prosto z krzaczka to zachowują w dużej mierze swoje wartości odżywcze.

Aby liofilizowane owoce były smaczne i zdrowe muszą być jednak przechowywane w szczelnie zamkniętym opakowaniu tak, aby nie miały możliwości pochłonięcia wody z otoczenia. Również jeśli dysponujemy mieszanką musli z takimi owocami warto odczekać 5 minut od zalania płatków mlekiem, aby nasze owoce się prawidłowo uwodniły.

Owoce liofilizowane dla niejadków

Owoce liofilizowane to także idealne rozwiązanie dla dzieci. Jeśli zależy ci na tym, aby twoja pociecha nie grymasiła przy stole i jednocześnie chcesz jej podać coś innego niż białą bułkę z kremem czekoladowym śmiało skomponuj mieszankę z dużym dodatkiem owoców liofilizowanych. Możesz wtedy także ograniczyć inne, mniej zdrowe, a bardziej słodkie dodatki.

Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:

Musli Classic – KCAL, skład i właściwości
Profilaktyka chorób nowotworowych a dieta
Zaburzenia przyjmowania glutenu – czy płatki owsiane zawierają gluten?
Prażone płatki owsiane – jak przygotować i dlaczego warto jeść
Ciasteczka owsiane z kremem kokosowym
Jedzenie a kondycja skóry
Znajdźmy czas na śniadanie!
Płatki kukurydziane bez cukru – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Musli bez glutenu na śniadanie
Co warto wiedzieć o chlebie? Sprawdź nasz blog o chlebie!
Oczyszczająca dieta detoks a przesilenie wiosenne
Erytrol – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny. Co to jest erytrol?
Proteinowe kulki mocy o smaku Pinacolada
Płatki 6 zbóż – KCAL, skład i właściwości
Orzechy włoskie – zdrowa przekąska
Ciasto w słoiku o smaku oreo
Dieta antyhistaminowa – dostosuj ją do siebie
Jak zrobić owsiankę? Owsianka na kilka sposobów!
Owies – najzdrowsze zboże
Jogurtowe placuszki z musli

Dodaj komentarz