Liofilizacja ÔÇô co to jest?

Owoce liofilizowane ÔÇô czym s─ů i dlaczego warto je je┼Ť─ç?

Liofilizowane owoce i inne liofilizowane produkty istniej─ů od dziesi─Öcioleci i zosta┼éy opracowane, aby u┼éatwi─ç osobom prowadz─ůcym aktywny tryb ┼╝ycia jedzenie i transport ┼╝ywno┼Ťci. Ca┼éa woda ze ┼Ťwie┼╝ych owoc├│w jest ekstrahowana, pozostawiaj─ůc tylko najczystsz─ů warto┼Ť─ç od┼╝ywcz─ů produktu.

Tak to dzia┼éa: Owoce umieszcza si─Ö w komorze pr├│┼╝niowej, a temperatura spada poni┼╝ej punktu zamarzania. Temperatura ro┼Ťnie powoli, a zamro┼╝one cz─ůsteczki wody staj─ů si─Ö gazowe i nigdy nie staj─ů si─Ö p┼éynne. Dzi─Öki temu zachowana jest struktura owocu i jego warto┼Ť─ç od┼╝ywcza.

Cho─ç mo┼╝e nie jest to takie oczywiste, liofilizowane owoce mog─ů by─ç zdrowszym wyborem ni┼╝ zwyk┼ée suszone owoce. Bez stosowania procesu liofilizacji, aby d┼éu┼╝ej zachowa─ç ┼Ťwie┼╝o┼Ť─ç owoc├│w, wi─Ökszo┼Ť─ç przek─ůsek z suszonych owoc├│w musi zawiera─ç cukier i konserwanty, aby zapobiec ich zepsuciu. Owoce liofilizowane nie zawieraj─ů konserwant├│w ani ┼╝adnych dodatk├│w. Jest to naturalnie skoncentrowana forma owoc├│w.

Naturalny smak owoc├│w liofilizowanych

Smak owoc├│w liofilizowanych jest dok┼éadnie taki sam jak owoc├│w ┼Ťwie┼╝ych. Jedyn─ů r├│┼╝nic─ů jest intensywno┼Ť─ç smaku. W przypadku owoc├│w liofilizowanych jest silniejszy. Kupuj─ůc ┼╝urawin─Ö liofilizowan─ů mo┼╝esz cieszy─ç si─Ö oryginalnym smakiem bez dodawania cukru. Jest podobny do innych liofilizowanych truskawek, malin, czarnej porzeczki czy mango.

Wysokie warto┼Ťci od┼╝ywcze owoc├│w liofilizowanych

Poniewa┼╝ koncentracja owoc├│w liofilizowanych jest bardzo wysoka, jedna porcja zawiera bardzo du┼╝o warto┼Ťci od┼╝ywczych. Badania wykaza┼éy, ┼╝e owoce liofilizowane zawieraj─ů do 90% swoich pierwotnych sk┼éadnik├│w od┼╝ywczych. Oznacza to, ┼╝e nadal mo┼╝esz otrzymywa─ç dzienne dawki witaminy C, witaminy A i innych niezb─Ödnych sk┼éadnik├│w od┼╝ywczych, nie maj─ůc zawsze pod r─Ök─ů ┼Ťwie┼╝ych owoc├│w.

Owoce liofilizowane s─ů mniej kaloryczne

Obni┼╝ona kaloryczno┼Ť─ç tych owoc├│w czyni je idealnymi dla spragnionych s┼éodyczy przy jednoczesnym ograniczeniu innych tucz─ůcych przek─ůsek. Jednak przed zakupem warto sprawdzi─ç, czy produkt zawiera same owoce i nie zawiera ┼╝adnych dodatkowych cukr├│w, substancji s┼éodz─ůcych czy konserwant├│w. W rezultacie mo┼╝esz cieszy─ç si─Ö woln─ů od poczucia winy przek─ůsk─ů zawsze i wsz─Ödzie, nawet gdy jeste┼Ť poza domem.

Dużo błonnika w owocach liofilizowanych

Owoce liofilizowane s─ů bogate w b┼éonnik. Dodanie odpowiedniej ilo┼Ťci b┼éonnika do diety jest niezb─Ödne do regulacji pracy uk┼éadu pokarmowego i utrzymania niskiego poziomu cholesterolu. Torebka chrupi─ůcych banan├│w zawiera dwa gramy b┼éonnika pokarmowego, co jest dobrym wyborem dla os├│b, kt├│re chc─ů wprowadzi─ç do swojej diety wi─Öcej b┼éonnika.

D┼éugi okres trwa┼éo┼Ťci owoc├│w liofilizowanych

Teoretycznie, przy sprzyjaj─ůcych warunkach, owoce liofilizowane mog─ů by─ç przechowywane przez wiele lat. Og├│lnie rzecz bior─ůc, zalet─ů owoc├│w liofilizowanych jest to, ┼╝e mo┼╝emy je d┼éugo przechowywa─ç w szczelnych pojemnikach, p├│┼ékach czy magazynach ┼╝ywno┼Ťci.

Czy przetworzone owoce zawieraj─ů wi─Öcej cukru ni┼╝ ┼Ťwie┼╝e owoce?

Powszechnym b┼é─Ödnym przekonaniem jest to, ┼╝e liofilizowane lub suszone (nies┼éodzone) owoce zawieraj─ů wi─Öcej cukru ni┼╝ owoce ┼Ťwie┼╝e. Prawdziw─ů r├│┼╝nic─ů jest st─Ö┼╝enie cukru, a nie ilo┼Ť─ç cukru. Podczas procesu liofilizacji z owoc├│w usuwana jest woda, co oznacza, ┼╝e ÔÇőÔÇőowoce zmniejszaj─ů wag─Ö, co z kolei powoduje koncentracj─Ö cukru, dzi─Öki czemu ┼éatwiej jest spo┼╝ywa─ç wi─Öcej porcji przy mniejszej ilo┼Ťci produktu ni┼╝ w ┼Ťwie┼╝ej formie. Innymi s┼éowy, suszone owoce (nies┼éodzone) lub owoce liofilizowane nie maj─ů wi─Ökszej zawarto┼Ťci cukru ni┼╝ owoce ┼Ťwie┼╝e, ale ┼éatwiej je spo┼╝ywa─ç w du┼╝ych ilo┼Ťciach i uzyska─ç wy┼╝sz─ů koncentracj─Ö cukru w ÔÇőÔÇőkr├│tszym czasie. Dlatego powinny by─ç wprowadzane jako urozmaicenie diet, a nie jako substytut ich r├│┼╝norodno┼Ťci.

Rodzaje i cechy owoc├│w liofilizowanych

Liofilizacja staje si─Ö coraz popularniejsz─ů metod─ů suszenia owoc├│w. Na rynku pojawia si─Ö coraz wi─Öcej rodzaj├│w owoc├│w liofilizowanych ÔÇô od najpopularniejszych owoc├│w, takich jak truskawki czy maliny, po owoce egzotyczne, takie jak mango i ananasy. Dlatego ka┼╝dy mi┼éo┼Ťnik zdrowych przek─ůsek mo┼╝e znale┼║─ç w tej odmianie atrakcyjne dla siebie owoce.
Owoce liofilizowane mog─ů by─ç ca┼ée, np. czarna porzeczka lub czerwona porzeczka. Jednak s─ů one zwykle sprzedawane w p┼éatkach, takich jak maliny, brzoskwinie, mango i ananasy.

Liofilizowane maliny

Liofilizowane maliny zapewniaj─ů skoncentrowany i pyszny naturalny smak owoc├│w. Mo┼╝esz ┼╝u─ç samodzielnie lub mo┼╝esz dodawa─ç lub dodawa─ç domowe wypieki jako osoba. Jedzenie liofilizowanej wersji malin jest tylko dobre! Czy wiesz, ┼╝e fili┼╝anka malin zawiera 43% zalecanej dziennej ilo┼Ťci witaminy C, a tak┼╝e mangan i b┼éonnik?

  • witamina C mo┼╝e poprawi─ç zdrowie oczu, mangan wspomaga zdrowie ko┼Ťci, b┼éonnik pomaga regulowa─ç trawienie i utrzymywa─ç zdrowy uk┼éad odporno┼Ťciowy
  • zawieraj─ů r├│┼╝norodne minera┼éy, w tym potas, magnez, wap┼ä i ┼╝elazo; Jest cennym ┼║r├│d┼éem antocyjan├│w obni┼╝aj─ůcych poziom glukozy
  • zawieraj─ů przeciwutleniacze, kt├│re mog─ů zmniejsza─ç stres oksydacyjny w kom├│rkach, zmniejsza─ç stany zapalne i wzmacnia─ç uk┼éad odporno┼Ťciowy
  • maj─ů niski indeks glikemiczny, co oznacza, ┼╝e ÔÇőÔÇőmog─ů by─ç spo┼╝ywane przez diabetyk├│w

Liofilizowane truskawki

Truskawka to jeden z owoc├│w, na kt├│ry czekali┼Ťmy przez ca┼éy rok. Niestety w kr├│tkim czasie mo┼╝emy cieszy─ç si─Ö smakiem ┼Ťwie┼╝ych owoc├│w. Na szcz─Ö┼Ťcie mo┼╝emy kupi─ç skoncentrowan─ů wersj─Ö suszonych truskawek, kt├│re maj─ů naturalny smak truskawkowy. Liofilizowane truskawki dodadz─ů naszej diecie cennych witamin i minera┼é├│w a ponadto:

  • zawarta w truskawkach witamina C wspomaga uk┼éad odporno┼Ťciowy, jako naturalny przeciwutleniacz mo┼╝e redukowa─ç wolne rodniki, zapobiegaj─ůc w ten spos├│b rozwojowi nowotwor├│w
  • b┼éonnik pomaga regulowa─ç proces trawienia i utrzymywa─ç niski poziom cholesterolu
  • spo┼╝ycie b┼éonnika mo┼╝e r├│wnie┼╝ zmniejszy─ç ryzyko chor├│b serca i raka okr─Ö┼╝nicy
  • wap┼ä zawarty w liofilizowanych truskawkach mo┼╝e wzmacnia─ç ko┼Ťci i z─Öby oraz regulowa─ç prac─Ö mi─Ö┼Ťni
  • ┼╝elazo obecne r├│wnie┼╝ w truskawkach liofilizowanych wspomaga procesy krwiotw├│rcze i aktywnie uczestniczy w profilaktyce anemii

Liofilizowane wi┼Ťnie

Liofilizowane wi┼Ťnie kusz─ů kubki smakowe s┼éodycz─ů i kwasko┼Ťci─ů letnich owoc├│w. Opr├│cz niekwestionowanej jako┼Ťci smakowej owoce te s─ů r├│wnie┼╝ skarbnic─ů drogocennych sk┼éadnik├│w:

  • zawieraj─ů witamin─Ö C, witamin─Ö A i witamin─Ö E, kt├│re mog─ů wzmocni─ç uk┼éad odporno┼Ťciowy i pom├│c organizmowi w walce z chorobami
  • s─ů doskona┼éym ┼║r├│d┼éem naturalnego b┼éonnika, potasu, miedzi, bia┼éka, ┼╝elaza i w─Öglowodan├│w
  • s─ů bogate w przeciwutleniacze, w tym antocyjany, substancj─Ö nadaj─ůc─ů wi┼Ťniom ciemnoczerwony kolor
  • zawarte w nich przeciwutleniacze mog─ů zapobiega─ç wytwarzaniu wolnych rodnik├│w i uszkadza─ç nasze kom├│rki
  • przeciwutleniacze zawarte w liofilizowanych wi┼Ťniach mog─ů r├│wnie┼╝ obni┼╝y─ç poziom cukru we krwi poprzez zwi─Ökszenie naturalnej produkcji insuliny przez organizm
  • maj─ů dzia┼éanie przeciwzapalne i przeciwb├│lowe ÔÇô wysoki poziom przeciwutleniaczy w wi┼Ťniach mo┼╝e wspiera─ç organizm w ┼éagodzeniu stan├│w zapalnych, b├│lu i b├│lu
  • s─ů ┼║r├│d┼éem melatoniny, kt├│ra jest naturalnym hormonem wykorzystywanym przez organizm do g┼é─Öbokiego i spokojnego snu
  • zawieraj─ů wysoki poziom pektyny, b┼éonnika pokarmowego powszechnie wyst─Öpuj─ůcego w owocach. Badania wykaza┼éy, ┼╝e pektyna mo┼╝e obni┼╝a─ç poziom lipoprotein o niskiej g─Östo┼Ťci (z┼éego) cholesterolu

Liofilizowane czerwone porzeczki

Liofilizowana czerwona porzeczka to po┼╝ywna przek─ůska dla dzieci i doros┼éych. Owoc ten jest cennym ┼║r├│d┼éem witaminy C, kt├│ra wspomaga uk┼éad odporno┼Ťciowy. Zawieraj─ů r├│wnie┼╝ du┼╝o witaminy K, kt├│ra jest niezb─Ödna do utrzymania zawarto┼Ťci wapnia w ko┼Ťciach.

  • owoce s─ů bogate w witamin─Ö C, kt├│ra wspomaga uk┼éad odporno┼Ťciowy i ma w┼éa┼Ťciwo┼Ťci antyoksydacyjne
  • zawieraj─ů du┼╝o b┼éonnika, kt├│ry wspomaga prac─Ö jelit i zapewnia rozw├│j zdrowej flory jelitowej
  • zawieraj─ů r├│wnie┼╝ du┼╝o witaminy K, kt├│ra jest niezb─Ödna do utrzymania zawarto┼Ťci wapnia w ko┼Ťciach
  • zawarty w czarnej porzeczce wap┼ä zapewnia zdrowe i mocne ko┼Ťci i z─Öby. Poniewa┼╝ zawieraj─ů du┼╝o potasu wspomagaj─ů leczenie i profilaktyk─Ö nadci┼Ťnienia t─Ötniczego
  • dzia┼éaj─ů moczop─Ödnie, dlatego zaleca si─Ö wspomaga─ç leczenie uk┼éadu moczowego

Liofilizowane czarne porzeczki

Liofilizowane czarne porzeczki s─ů pyszn─ů i warto┼Ťciow─ů przek─ůsk─ů o s┼éodkim i wytrawnym smaku. Zawieraj─ů witaminy A, B i E oraz s─ů bogate w przeciwutleniacze:

  • jedno z najbogatszych ┼║r├│de┼é witaminy C. Jedna porcja (oko┼éo 36 gram├│w) mo┼╝e zapewni─ç 160% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Witamina C pozytywnie wp┼éywa na odporno┼Ť─ç organizmu oraz chroni kom├│rki przed stresem oksydacyjnym
  • bogaty w b┼éonnik pokarmowy, wspomaga prac─Ö uk┼éadu pokarmowego i jelit oraz wspomaga proces odchudzania
  • zawieraj─ů witamin─Ö A wspomagaj─ůc─ů widzenie, regeneracj─Ö sk├│ry i kom├│rek nab┼éonku
  • antocyjany znajduj─ůce si─Ö w czarnej porzeczce pomagaj─ů zachowa─ç optymalne zdrowie oczu
  • polifenole w czarnej porzeczce mog─ů poprawi─ç kr─ů┼╝enie krwi. Czarna porzeczka pomaga redukowa─ç stany zapalne, wzmacnia nasz uk┼éad odporno┼Ťciowy i regeneruje si─Ö po wysi┼éku

Liofilizowane je┼╝yny

Je┼╝yny liofilizowane to nasze owoce z wakacji i spacer├│w po lesie. Charakteryzuj─ů si─Ö s┼éodko-kwa┼Ťnym smakiem, co sprawia, ┼╝e ÔÇőÔÇőnasz smak jest przyjemny. Ze wzgl─Ödu na nisk─ů zawarto┼Ť─ç kalorii mo┼╝esz by─ç spokojny na diecie odchudzaj─ůcej.

Liofilizowana ┼╝urawina

┼╗urawina liofilizowana jest zupe┼énie inna od ┼╝urawiny suszonej, kt├│r─ů znamy od dzieci┼ästwa. ┼╗urawina liofilizowana nie zawiera cukru, dzi─Öki czemu ma lekko kwa┼Ťny smak i naturalny smak. Ta poza to prawdziwa bomba witaminowa!

  • porcja liofilizowanej ┼╝urawiny (oko┼éo 30 gram├│w) mo┼╝e zapewni─ç do 80% dziennego zapotrzebowania na witamin─Ö C. Witamina C wspomaga dzia┼éanie uk┼éadu odporno┼Ťciowego, a tak┼╝e jest naturalnym przeciwutleniaczem, kt├│ry mo┼╝e ┼éagodzi─ç
  • stres oksydacyjny kom├│rek
  • bogaty w b┼éonnik jest dobry dla naszych jelit i pomaga zwalcza─ç zaparcia
  • zawiera wap┼ä ÔÇô budulec ko┼Ťci i z─Öb├│w
  • zawarte w nim ┼╝elazo uczestniczy w procesie krwiotw├│rczym, zapobiegaj─ůc w ten spos├│b anemii

Liofilizowany ananas

Liofilizowana wersja ananasa zachowuje du┼╝─ů ilo┼Ť─ç witamin.Wszystkie witaminy s─ů zatrzymywane w suszonych owocach, z wyj─ůtkiem witaminy C, kt├│ra ulega cz─Ö┼Ťciowemu rozk┼éadowi podczas procesu liofilizacji. Dlatego plastry ananasa zawieraj─ů witaminy C, A i E, a tak┼╝e witaminy z grupy B.

  • wysoki poziom b┼éonnika pokarmowego w tym owocu pomaga kontrolowa─ç zaparcia i nieregularne wypr├│┼╝nienia, a tak┼╝e mo┼╝e odgrywa─ç wa┼╝n─ů rol─Ö w regulacji uwalniania cukru do krwi
  • ┼║r├│d┼éo bromelainy znajduje si─Ö w rdzeniu owocu. Bromelaina ma korzystny wp┼éyw na sam uk┼éad pokarmowy oraz dzia┼éa przeciwzapalnie
  • zawiera witamin─Ö C, silny przeciwutleniacz, kt├│ry zapobiega powstawaniu wolnych rodnik├│w, wspomaga efektywne funkcjonowanie uk┼éadu odporno┼Ťciowego oraz pomaga zapobiega─ç przezi─Öbieniom i grypie
  • magnez zawarty w ananasie odgrywa kluczow─ů rol─Ö w produkcji energii kom├│rkowej

Liofilizowane mango

Egzotyczne chrupi─ůce mango to doskona┼éa przek─ůska, kt├│ra zawiera ponad 20 r├│┼╝nych witamin i minera┼é├│w. Jest szczeg├│lnie bogaty w witaminy C, A i B6. Ten superowoc jest r├│wnie┼╝ dobrym ┼║r├│d┼éem b┼éonnika i kwasu foliowego.

  • bogate w witamin─Ö C, mo┼╝e wzmacnia─ç uk┼éad odporno┼Ťciowy i dzia┼éa─ç jako naturalny przeciwutleniacz, eliminuj─ůcy wolne rodniki
  • zawiera ╬▓-karoten, kt├│ry wspomaga uk┼éad odporno┼Ťciowy, narz─ůdy wzroku oraz zmniejsza ryzyko astmy i raka prostaty
  • witamina K utrzymuje zdrowie ko┼Ťci
  • dzi─Öki wysokiej zawarto┼Ťci b┼éonnika wspomaga prawid┼éowe funkcjonowanie uk┼éadu pokarmowego i jelit

Liofilizowana aronia

Je┼Ťli lubisz kwaskowato┼Ť─ç owoc├│w, jagody aronii b─Öd─ů Twoj─ů pyszn─ů przek─ůsk─ů. Mo┼╝na je je┼Ť─ç bezpo┼Ťrednio z opakowania lub dodawa─ç do sa┼éatek, p┼éatk├│w ┼Ťniadaniowych i ciastek. Jagody aronii zawieraj─ů te same zdrowe i warto┼Ťciowe sk┼éadniki, kt├│re mog─ů urozmaici─ç Twoj─ů diet─Ö.

  • jagody aronii s─ů bogate w silne przeciwutleniacze, witaminy i zawieraj─ů du┼╝o antocyjan├│w
  • jagody dostarczaj─ů r├│wnie┼╝ kwas foliowy, ┼╝elazo oraz witaminy A i E
  • ┼╝r├│d┼éo korzystnych przeciwutleniaczy, kt├│re pomagaj─ů chroni─ç kom├│rki przed potencjalnie szkodliwymi cz─ůsteczkami zwanymi wolnymi rodnikami
  • jest szczeg├│lnie bogaty w antocyjany, co sprawia, ┼╝e ÔÇőÔÇőjagody maj─ů kolor od ciemnoniebieskiego do czarnego. Pomagaj─ů obni┼╝y─ç ci┼Ťnienie krwi, a tak┼╝e pomagaj─ů zmniejszy─ç stan zapalny oka
  • b┼éonnik zawarty w owocach jest dobry dla funkcjonowania jelit, a tak┼╝e pomaga zwalcza─ç zaparcia
  • jagody aronii mog─ů wzmacnia─ç i wspiera─ç uk┼éad odporno┼Ťciowy
  • pomagaj─ů r├│wnie┼╝ regulowa─ç szczytowy poziom cukru we krwi

Dodaj komentarz

Tw├│j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s─ů oznaczone *