Liofilizacja – co to jest?

Owoce liofilizowane – czym są i dlaczego warto je jeść?

Liofilizowane owoce i inne liofilizowane produkty istnieją od dziesięcioleci i zostały opracowane, aby ułatwić osobom prowadzącym aktywny tryb życia jedzenie i transport żywności. Cała woda ze świeżych owoców jest ekstrahowana, pozostawiając tylko najczystszą wartość odżywczą produktu.

Tak to działa: Owoce umieszcza się w komorze próżniowej, a temperatura spada poniżej punktu zamarzania. Temperatura rośnie powoli, a zamrożone cząsteczki wody stają się gazowe i nigdy nie stają się płynne. Dzięki temu zachowana jest struktura owocu i jego wartość odżywcza.

Choć może nie jest to takie oczywiste, liofilizowane owoce mogą być zdrowszym wyborem niż zwykłe suszone owoce. Bez stosowania procesu liofilizacji, aby dłużej zachować świeżość owoców, większość przekąsek z suszonych owoców musi zawierać cukier i konserwanty, aby zapobiec ich zepsuciu. Owoce liofilizowane nie zawierają konserwantów ani żadnych dodatków. Jest to naturalnie skoncentrowana forma owoców.

Naturalny smak owoców liofilizowanych

Smak owoców liofilizowanych jest dokładnie taki sam jak owoców świeżych. Jedyną różnicą jest intensywność smaku. W przypadku owoców liofilizowanych jest silniejszy. Kupując żurawinę liofilizowaną możesz cieszyć się oryginalnym smakiem bez dodawania cukru. Jest podobny do innych liofilizowanych truskawek, malin, czarnej porzeczki czy mango.

Wysokie wartości odżywcze owoców liofilizowanych

Ponieważ koncentracja owoców liofilizowanych jest bardzo wysoka, jedna porcja zawiera bardzo dużo wartości odżywczych. Badania wykazały, że owoce liofilizowane zawierają do 90% swoich pierwotnych składników odżywczych. Oznacza to, że nadal możesz otrzymywać dzienne dawki witaminy C, witaminy A i innych niezbędnych składników odżywczych, nie mając zawsze pod ręką świeżych owoców.

Owoce liofilizowane są mniej kaloryczne

Obniżona kaloryczność tych owoców czyni je idealnymi dla spragnionych słodyczy przy jednoczesnym ograniczeniu innych tuczących przekąsek. Jednak przed zakupem warto sprawdzić, czy produkt zawiera same owoce i nie zawiera żadnych dodatkowych cukrów, substancji słodzących czy konserwantów. W rezultacie możesz cieszyć się wolną od poczucia winy przekąską zawsze i wszędzie, nawet gdy jesteś poza domem.

Dużo błonnika w owocach liofilizowanych

Owoce liofilizowane są bogate w błonnik. Dodanie odpowiedniej ilości błonnika do diety jest niezbędne do regulacji pracy układu pokarmowego i utrzymania niskiego poziomu cholesterolu. Torebka chrupiących liofilizowanych bananów zawiera dwa gramy błonnika pokarmowego, co jest dobrym wyborem dla osób, które chcą wprowadzić do swojej diety więcej błonnika.

Długi okres trwałości owoców liofilizowanych

Teoretycznie, przy sprzyjających warunkach, owoce liofilizowane mogą być przechowywane przez wiele lat. Ogólnie rzecz biorąc, zaletą owoców liofilizowanych jest to, że możemy je długo przechowywać w szczelnych pojemnikach, półkach czy magazynach żywności.

Czy przetworzone owoce zawierają więcej cukru niż świeże owoce?

Powszechnym błędnym przekonaniem jest to, że liofilizowane lub suszone (niesłodzone) owoce zawierają więcej cukru niż owoce świeże. Prawdziwą różnicą jest stężenie cukru, a nie ilość cukru. Podczas procesu liofilizacji z owoców usuwana jest woda, co oznacza, że ​​owoce zmniejszają wagę, co z kolei powoduje koncentrację cukru, dzięki czemu łatwiej jest spożywać więcej porcji przy mniejszej ilości produktu niż w świeżej formie. Innymi słowy, suszone owoce (niesłodzone) lub owoce liofilizowane nie mają większej zawartości cukru niż owoce świeże, ale łatwiej je spożywać w dużych ilościach i uzyskać wyższą koncentrację cukru w ​​krótszym czasie. Dlatego powinny być wprowadzane jako urozmaicenie diet, a nie jako substytut ich różnorodności.

Rodzaje i cechy owoców liofilizowanych

Liofilizacja staje się coraz popularniejszą metodą suszenia owoców. Na rynku pojawia się coraz więcej rodzajów owoców liofilizowanych – od najpopularniejszych owoców, takich jak truskawki czy maliny, po owoce egzotyczne, takie jak mango i ananasy. Dlatego każdy miłośnik zdrowych przekąsek może znaleźć w tej odmianie atrakcyjne dla siebie owoce.
Owoce liofilizowane mogą być całe, np. czarna porzeczka lub czerwona porzeczka. Jednak są one zwykle sprzedawane w płatkach, takich jak maliny, brzoskwinie, mango i ananasy.

Liofilizowane maliny

Liofilizowane maliny zapewniają skoncentrowany i pyszny naturalny smak owoców. Możesz żuć samodzielnie lub możesz dodawać lub dodawać domowe wypieki jako osoba. Jedzenie liofilizowanej wersji malin jest tylko dobre! Czy wiesz, że filiżanka malin zawiera 43% zalecanej dziennej ilości witaminy C, a także mangan i błonnik?

  • witamina C może poprawić zdrowie oczu, mangan wspomaga zdrowie kości, błonnik pomaga regulować trawienie i utrzymywać zdrowy układ odpornościowy
  • zawierają różnorodne minerały, w tym potas, magnez, wapń i żelazo; Jest cennym źródłem antocyjanów obniżających poziom glukozy
  • zawierają przeciwutleniacze, które mogą zmniejszać stres oksydacyjny w komórkach, zmniejszać stany zapalne i wzmacniać układ odpornościowy
  • mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że ​​mogą być spożywane przez diabetyków

Liofilizowane truskawki

Truskawka to jeden z owoców, na który czekaliśmy przez cały rok. Niestety w krótkim czasie możemy cieszyć się smakiem świeżych owoców. Na szczęście możemy kupić skoncentrowaną wersję suszonych truskawek, które mają naturalny smak truskawkowy. Liofilizowane truskawki dodadzą naszej diecie cennych witamin i minerałów a ponadto:

  • zawarta w truskawkach witamina C wspomaga układ odpornościowy, jako naturalny przeciwutleniacz może redukować wolne rodniki, zapobiegając w ten sposób rozwojowi nowotworów
  • błonnik pomaga regulować proces trawienia i utrzymywać niski poziom cholesterolu
  • spożycie błonnika może również zmniejszyć ryzyko chorób serca i raka okrężnicy
  • wapń zawarty w liofilizowanych truskawkach może wzmacniać kości i zęby oraz regulować pracę mięśni
  • żelazo obecne również w truskawkach liofilizowanych wspomaga procesy krwiotwórcze i aktywnie uczestniczy w profilaktyce anemii

Liofilizowane wiśnie

Liofilizowane wiśnie kuszą kubki smakowe słodyczą i kwaskością letnich owoców. Oprócz niekwestionowanej jakości smakowej owoce te są również skarbnicą drogocennych składników:

  • zawierają witaminę C, witaminę A i witaminę E, które mogą wzmocnić układ odpornościowy i pomóc organizmowi w walce z chorobami
  • są doskonałym źródłem naturalnego błonnika, potasu, miedzi, białka, żelaza i węglowodanów
  • są bogate w przeciwutleniacze, w tym antocyjany, substancję nadającą wiśniom ciemnoczerwony kolor
  • zawarte w nich przeciwutleniacze mogą zapobiegać wytwarzaniu wolnych rodników i uszkadzać nasze komórki
  • przeciwutleniacze zawarte w liofilizowanych wiśniach mogą również obniżyć poziom cukru we krwi poprzez zwiększenie naturalnej produkcji insuliny przez organizm
  • mają działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe – wysoki poziom przeciwutleniaczy w wiśniach może wspierać organizm w łagodzeniu stanów zapalnych, bólu i bólu
  • są źródłem melatoniny, która jest naturalnym hormonem wykorzystywanym przez organizm do głębokiego i spokojnego snu
  • zawierają wysoki poziom pektyny, błonnika pokarmowego powszechnie występującego w owocach. Badania wykazały, że pektyna może obniżać poziom lipoprotein o niskiej gęstości (złego) cholesterolu

Liofilizowane czerwone porzeczki

Liofilizowana czerwona porzeczka to pożywna przekąska dla dzieci i dorosłych. Owoc ten jest cennym źródłem witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy. Zawierają również dużo witaminy K, która jest niezbędna do utrzymania zawartości wapnia w kościach.

  • owoce są bogate w witaminę C, która wspomaga układ odpornościowy i ma właściwości antyoksydacyjne
  • zawierają dużo błonnika, który wspomaga pracę jelit i zapewnia rozwój zdrowej flory jelitowej
  • zawierają również dużo witaminy K, która jest niezbędna do utrzymania zawartości wapnia w kościach
  • zawarty w czarnej porzeczce wapń zapewnia zdrowe i mocne kości i zęby. Ponieważ zawierają dużo potasu wspomagają leczenie i profilaktykę nadciśnienia tętniczego
  • działają moczopędnie, dlatego zaleca się wspomagać leczenie układu moczowego

Liofilizowane czarne porzeczki

Liofilizowane czarne porzeczki są pyszną i wartościową przekąską o słodkim i wytrawnym smaku. Zawierają witaminy A, B i E oraz są bogate w przeciwutleniacze:

  • jedno z najbogatszych źródeł witaminy C. Jedna porcja (około 36 gramów) może zapewnić 160% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Witamina C pozytywnie wpływa na odporność organizmu oraz chroni komórki przed stresem oksydacyjnym
  • bogaty w błonnik pokarmowy, wspomaga pracę układu pokarmowego i jelit oraz wspomaga proces odchudzania
  • zawierają witaminę A wspomagającą widzenie, regenerację skóry i komórek nabłonku
  • antocyjany znajdujące się w czarnej porzeczce pomagają zachować optymalne zdrowie oczu
  • polifenole w czarnej porzeczce mogą poprawić krążenie krwi. Czarna porzeczka pomaga redukować stany zapalne, wzmacnia nasz układ odpornościowy i regeneruje się po wysiłku

Liofilizowane jeżyny

Jeżyny liofilizowane to nasze owoce z wakacji i spacerów po lesie. Charakteryzują się słodko-kwaśnym smakiem, co sprawia, że ​​nasz smak jest przyjemny. Ze względu na niską zawartość kalorii możesz być spokojny na diecie odchudzającej.

Liofilizowana żurawina

Żurawina liofilizowana jest zupełnie inna od żurawiny suszonej, którą znamy od dzieciństwa. Żurawina liofilizowana nie zawiera cukru, dzięki czemu ma lekko kwaśny smak i naturalny smak. Ta poza to prawdziwa bomba witaminowa!

  • porcja liofilizowanej żurawiny (około 30 gramów) może zapewnić do 80% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Witamina C wspomaga działanie układu odpornościowego, a także jest naturalnym przeciwutleniaczem, który może łagodzić
  • stres oksydacyjny komórek
  • bogaty w błonnik jest dobry dla naszych jelit i pomaga zwalczać zaparcia
  • zawiera wapń – budulec kości i zębów
  • zawarte w nim żelazo uczestniczy w procesie krwiotwórczym, zapobiegając w ten sposób anemii

Liofilizowany ananas

Liofilizowana wersja ananasa zachowuje dużą ilość witamin.Wszystkie witaminy są zatrzymywane w suszonych owocach, z wyjątkiem witaminy C, która ulega częściowemu rozkładowi podczas procesu liofilizacji. Dlatego plastry ananasa zawierają witaminy C, A i E, a także witaminy z grupy B.

  • wysoki poziom błonnika pokarmowego w tym owocu pomaga kontrolować zaparcia i nieregularne wypróżnienia, a także może odgrywać ważną rolę w regulacji uwalniania cukru do krwi
  • źródło bromelainy znajduje się w rdzeniu owocu. Bromelaina ma korzystny wpływ na sam układ pokarmowy oraz działa przeciwzapalnie
  • zawiera witaminę C, silny przeciwutleniacz, który zapobiega powstawaniu wolnych rodników, wspomaga efektywne funkcjonowanie układu odpornościowego oraz pomaga zapobiegać przeziębieniom i grypie
  • magnez zawarty w ananasie odgrywa kluczową rolę w produkcji energii komórkowej

Liofilizowane mango

Egzotyczne chrupiące mango to doskonała przekąska, która zawiera ponad 20 różnych witamin i minerałów. Jest szczególnie bogaty w witaminy C, A i B6. Ten superowoc jest również dobrym źródłem błonnika i kwasu foliowego.

  • bogate w witaminę C, może wzmacniać układ odpornościowy i działać jako naturalny przeciwutleniacz, eliminujący wolne rodniki
  • zawiera β-karoten, który wspomaga układ odpornościowy, narządy wzroku oraz zmniejsza ryzyko astmy i raka prostaty
  • witamina K utrzymuje zdrowie kości
  • dzięki wysokiej zawartości błonnika wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i jelit

Liofilizowana aronia

Jeśli lubisz kwaskowatość owoców, jagody aronii będą Twoją pyszną przekąską. Można je jeść bezpośrednio z opakowania lub dodawać do sałatek, płatków śniadaniowych i ciastek. Jagody aronii zawierają te same zdrowe i wartościowe składniki, które mogą urozmaicić Twoją dietę.

  • jagody aronii są bogate w silne przeciwutleniacze, witaminy i zawierają dużo antocyjanów
  • jagody dostarczają również kwas foliowy, żelazo oraz witaminy A i E
  • żródło korzystnych przeciwutleniaczy, które pomagają chronić komórki przed potencjalnie szkodliwymi cząsteczkami zwanymi wolnymi rodnikami
  • jest szczególnie bogaty w antocyjany, co sprawia, że ​​jagody mają kolor od ciemnoniebieskiego do czarnego. Pomagają obniżyć ciśnienie krwi, a także pomagają zmniejszyć stan zapalny oka
  • błonnik zawarty w owocach jest dobry dla funkcjonowania jelit, a także pomaga zwalczać zaparcia
  • jagody aronii mogą wzmacniać i wspierać układ odpornościowy
  • pomagają również regulować szczytowy poziom cukru we krwi

Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:

Chleb gryczano-orkiszowy na zakwasie – PROSTY DOMOWY PRZEPIS
Rodzynki – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG
Dieta cud? TAK! Dieta śródziemnomorska
Płatki branflakes – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Orzechy nerkowca – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Ksylitol – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG. Co to jest ksylitol?
Pszenica w miodzie – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Mąka pszenna typu 500 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Osteoporoza – jak zapobiegać?
Granola bez cukru – przygotuj ją w domu
Mąka żytnia typu 1400 sitkowa – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Płatki owsiane błyskawiczne – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG i wartości odżywcze
Pierniczki owsiane z dodatkiem mąki pszennej
Błonnik pokarmowy – szczotka naszego organizmu
Jaka mąka do wypieku chleba – żytnia, pszenna czy orkiszowa?
Płatki pszenne – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Mąka żytnia typu 997 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Granola według przepisu Ewy Chodakowskiej
Mąka jaglana – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Pralinki z liofilizowanymi truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.