Zdrowe owoce jagodowe

Owoce jagodowe, tak jak chcesz

Owoce jagodowe to nie tylko czarne jagody, ale także truskawki, poziomki, porzeczki, aronia, borówki amerykańskie, maliny, żurawina i wiele innych. Owoce te są najczęściej jedzone jedynie w sezonie letnim, a szkoda, bo zawierają masę witamin, składników mineralnych, a przede wszystkim – silnie działające związki przeciwutleniające i wiele związków czynnych.

Dlaczego owoce jagodowe powinny być cały rok na naszym stole?

Przede wszystkim, że dzięki temu, że jest ich ogromny wybór to ułatwiają nam urozmaicanie codziennej diety. Jest to bardzo ważne – czym więcej różnych produktów w naszym jadłospisie tym mniejsze ryzyko niedoborów pokarmowych.

Po drugie owoce jagodowe dostarczają dużo witamin i składników mineralnych, a także działające antynowotworowo – związki antyoksydacyjne. Można by nawet zaryzykować twierdzenie, że owoce jagodowe to kategoria „super żywności”. Czarne porzeczki i aronia to prawdziwy lider jeśli chodzi o dostarczanie witaminy C.

Swój kolor owoce jagodowe zawdzięczają związkom, które mają działanie antyoksydacyjne. Czym barwniejszy, ciemniejszy owoc tym lepsze działanie spowalniające starzenie się organizmu, a także powstawanie komórek rakowych.

Jedząc świeże owoce jagodowe możemy być spokojniejsi o wzrost stężenie cukru po posiłku. Podnosi się on wolniej w porównaniu z posiłkiem składającym się z bananów czy gruszek, winogron. Dzieje się tak, gdyż owoce jagodowe mają z reguły mniejszą zawartość cukrów prostych, a jednoczesnej zawierają dość dużą dawkę błonnika pokarmowego. Truskawki, poziomki, jagody to produkty niskoenergetyczne. Można ich zjeść nieco więcej bez obawy o nadmiary przyrost masy ciała.

Owoce jagodowe – a szczególnie jagody czarne – działają bardzo korzystnie na oczy, a właściwie na plamkę żółtą, która w raz z wiekiem może ulegać zwyrodnieniu prowadząc do ślepoty. Luteina i zeaksantyna, którą najczęściej znamy w suplementów diety, hamuje w pewnym stopniu procesy zwyrodnieniowe. Dlaczego więc nie jeść owoców jagodowych i łączyć przyjemne z pożytecznym.

Co zrobić poza sezonem?

W zimie, na jesieni czy na wiosnę potrzebujemy dużych dawek witamin i składników mineralnych. Owoce jagodowe warto zatem dodać do codziennego jadłospisu w postaci suszonej, liofilizowanej czy mrożonej. Można je połączyć z muesli, jogurtem, mlekiem, kefirem czy nawet dodać do sałatki warzywnej.

Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:

Len złocisty – jak go spożywać i jakie ma właściwości?
Domowe czekoladki z morwą – przepis w wersji fit
Mąka amarantusowa – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Ciasteczka owsiane bez pieczenia
Mango – wartości, kalorie KCAL, witaminy, indeks glikemiczny IG
Suszone morele – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG
Domowa granola z patelni – zrób to sam!
FIT szarlotka z kruszonką
Granola Anny Starmach – super przepis
Ziarna słonecznika – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Sernik z mango – łatwy i pyszny
Jak upiec domowy chleb w pięciu krokach – 3 WAŻNE ZASADY
Jaka owsianka jest najzdrowsza? Nasze propozycje na nocną owsiankę
Co pić i jak się ochłodzić podczas upału?
Wiosenne odchudzanie – kiedy zacząć, aby zdążyć przed urlopem na plaży?
Odżywianie podczas sesji, matury i egaminów
Płatki jaglane – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Owsianka bez gotowania? Przekonaj się sam, że może być pyszna!
Owsianka ketogeniczna – jak przygotować ją w domu?
Jogurt naturalny – z czym jeść by był zdrowy i smaczny? Podpowiadamy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.