Orzechy nerkowca – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze

Orzechy brazylijskie – właściwości, kalorie KCAL

Mimo, że rosną w Brazylii, to ich niesamowite właściwości pozwoliły im na przebycie ogromnej drogi, by móc zapełnić brzuch niejednego Europejczyka! Poznaj orzechy brazylijskie, które są owocem orzesznicy wyniosłej, rosnącej na terenach regionu Pará.

Orzechy brazylijskie – kopalnia cennych składników

Mimo, że są niezwykle kaloryczne, za sprawą dużej ilości tłuszczu, to wciąż bardzo korzystne dla organizmu. Zawarte w nich tłuszcze nienasycone są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Obniżenie złego (LDL), przy jednoczesnym podwyższeniu dobrego (HDL) cholesterolu, to jeden z efektów działania niejednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Te pomagają w zapobieganiu miażdżycy, minimalizują ryzyko udaru i zawału serca. Dodatkowo orzechy brazylijskie zawierają ogromną ilość kwasów omega – 6, które – jak powszechnie wiadomo – doskonale wpływają zarówno na pracę mózgu i oczu!

W orzechach brazylijskich zawarta jest metionina, którą na co dzień możemy spotkać głównie w mięsie i rybach. W połączeniu z ogromnymi ilościami zawartego w nich białka, stanowi doskonałe uzupełnienie diety wegańskiej, bowiem to jest podstawowym budulcem naszych mięśni.
Jeśli chodzi o energię „dla duszy”, to zawierają one witaminy z grupy B, znane z tego, że pozytywnie wpływają na pracę mózgu, jelit, a gdyby tego było mało, dają nam więcej energii.
Znane są także przeciwutleniające właściwości zawartej w nich witaminy E – oznacza to, że chroni nas przed działaniem wolnych rodników, w konsekwencji czego nasza skóra starzeje się wolniej!
Jednak korzyści jest o wiele więcej! Orzechy brazylijskie pozwalają także uzupełnić nam inne składniki, na przykład potas, miedź, mangan, żelazo, fosfor, cynk.
Są uzbrojone również w ogromne pokłady wapnia i magnezu. Ten pierwszy wzmacnia nasze zęby i kości. Ten drugi z kolei wpływa pozytywnie na nasz układ nerwowy – poprawia koncentracje, odporność organizmu i niweluje zmęczenie!
Zdecydowanie jedną z największych zalet orzechów brazylijskich jest to, że zaledwie jeden orzech pokrywa dzienne zapotrzebowanie na cenny pierwiastek, którym jest selen! Dzięki temu pierwiastkowi w naszym ciele aktywują się przeciwutleniacze, co – podobnie, jak w przypadku witaminy E – opóźnia efekty starzenia, ale dodatkowo zwiększa odporność, obniża ryzyko nowotworów i wspiera metabolizm szkodliwych hormonów tarczycy! Może także łagodzić objawy depresji, reumatoidalnego zapalenia stawów czy też menopauzy. Działa pozytywnie na pacjentów cierpiących na mukowiscydozę. Jednak należy uważać, bo jak mawiają – wszystko może być lekarstwem, o ile dawkowane jest w rozsądnych ilościach. Dokładnie to samo można powiedzieć o zawartym w orzechach brazylijskich selenie. Przedawkowanie tego pierwiastka może zaskoczyć nas zawrotami głowy, wymiotami, poceniem się, a w skrajnych przypadkach łysieniem, depresją, czy anemią.

Orzechy brazylijskie w naszej kuchni!

Najprostszą formą spożywania orzechów brazylijskich jest jedzenie ich po prostu – bez żadnych dodatków. 🙂 Same w sobie mają na tyle cennych makro i mikroskładników, że w przypadku przekąski, nie ma potrzeby wspomagania ich innymi produktami. Pamiętajmy, żeby nie przesadzić ze spożywaniem dużej ilości jednego dnia, bo jak mówi stare przysłowie – co za dużo, to nie zdrowo – a o skutkach pisaliśmy wyżej.
Niemniej jednak – nie da się ukryć, że przy tak apetycznej przekąsce ciężko się upilnować, dlatego można stosować je na przykład w sałatkach, jako posiekany, chrupiący dodatek, który na pewno będzie wyczuwalny. W tej samej formie sprawdzą się również w musli, deserach, jako dodatek do czerwonego wina czy też deski serów. Wykorzystywany jest w kuchniach całego świata do dań słodkich i pikantnych – stosowane są na przykład w różnego rodzaju farszach, nadzieniach do ciast itp. Wyrabia się z niego również masło orzechowe,

Pamiętaj o umiarze – mało znaczy dobrze

Jeden orzech ma około 25 kcal, ale 100 gram ma już 660 kcal. Mimo, że zjedzenie całego opakowania zadziała raczej niekorzystnie, to eksperci są zgodni, że orzechy brazylijskie odpowiednio dozowane mogą wspomagać odchudzanie, ponieważ tłuszcze w nich zawarte pobudzają procesy przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej.

Dłuższa młodość – zalety oleju z orzechów brazylijskich

Faktem jest, że orzechy brazylijskie równie dobrze, jak w naszej kuchni, sprawdzają się też w kosmetologii. Na przykład tłoczony z nich olej zabezpiecza skórę przed wysuszeniem i starzeniem, a co więcej – może ją odmładzać. To za sprawą występujących w nich kwasów tłuszczowych i witaminy E – a te, jak zostało powiedziane wyżej – wspomagają walkę z wolnymi rodnikami.
Olej, jako osobny twór wspomaga też regenerację skóry na przykład po trądziku czy oparzeniach. Pomaga też w leczeniu ran pooperacyjnych i niwelowaniu blizn, a także świetnie sprawdza się przy pielęgnacji włosów i paznokci, przez co często jest dodatkiem do różnego rodzaju odżywek i szamponów.

Wyniszczający dar

Niestety – dar w postaci orzechów brazylijskich, dla samej orzesznica brazylijskiej okazał się przekleństwem.
Wartości jakie niesie ze sobą spożywanie orzechów brazylijskich jest wprost proporcjonalna do ich zapotrzebowania na światowym rynku. Niestety zbyt duża eksploatacja ze strony człowieka i ograniczone tereny jej występowania doprowadziły do tego, że dzisiaj drzewo orzesznicy brazylijskiej stało się gatunkiem zagrożonym. Jej sytuacji nie poprawia fakt, że drewno tej rośliny jest wysoce cenionym materiałem wykorzystywanym do produkcji mebli.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *