Obiad na słodko – bezglutenowe naleśniki z makiem

Obiad na słodko – bezglutenowe naleśniki z makiem

Spis treści

Składniki:

  • 50 g mÄ…ki ryżowej bez glutenu
  • 200 ml mleka 2%
  • 1 Å‚yżka czarnego maku
  • 1 jajko
  • 1 Å‚yżeczka soku z cytryny
  • liofilizowane owoce: maliny liofilizowane, borówka amerykaÅ„ska liofilizowana

Bezglutenowe naleśniki makowe bazowane na mące ryżowej wspaniale sprawdzają się jako szybki obiad na słodko. Zaskocz dzieci i rodzinę zdrowymi i smacznymi naleśnikami.  Czas przygotowania jest taki sam jak zwykłych naleśników, ale skład jest zdecydowanie bardziej wartościowy. Nadzienie i dodatki do naleśników oczywiście można wybrać dowolnie wedle uznania. My nasze naleśniki serwowaliśmy z twarożkiem na słodko i zdrowymi chipsami owocowymi. Zdrowe chipsy z owoców liofilizowanych podczas procesu suszenia w pełni zachowują swój kształt, smak i wartości odżywcze. Są doskonałym dodatkiem do dań na słodko i deserów.

PRZEPIS:

Wszystkie składniki miksujemy, aby otrzymać płynne ciasto jak na tradycyjne naleśniki. Smażymy na rozgrzanej patelni na oleju roślinnym. Osoby na diecie mogą z powodzeniem zastąpić tłuszcz roślinny olejem kokosowym lub spray’em do smażenia.

Przekładamy ulubionymi dodatkami i posypujemy owocami liofilizowanymi. Naleśniki z makiem doskonale komponują się zarówno z tradycyjnymi dodatkami jak dżem i serek waniliowy, a także z masłem orzechowym bez cukru, jogurtem greckim ze świeżymi owocami lub syropem klonowym. Pozwólcie dzieciakom udekorować własną porcję

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *