napoje bezmleczne

Napoje bezmleczne – dlaczego warto je pić?

Wiele osób ma negatywne wyobrażenie o laktozie lub nabiale. Dokładnie rzecz ujmując, około 96% populacji na świecie posiada laktazę w jelicie cienkim, która pomaga im trawić laktozę, czyli cukier zawarty w produktach mlecznych. Jednak enzym ten nie jest obecny u wszystkich. Gdy go brakuje, pojawiają się problemy z trawieniem laktozy. Skutkiem tego jest niestrawność, a u niektórych osób alergia lub nietolerancja mleka i innych produktów mlecznych. Jeśli osoba zmaga się z problemami trawiennymi  po spożyciu produktów mlecznych, być może jest to czas, aby przejść na roślinne odmiany napojów mlecznych. Dieta roślinna nie tylko eliminuje z diety wiele powszechnych alergenów, ale badania wykazały, że osoby, które spożywają mniej pokarmów pochodzenia zwierzęcego, ważą mniej niż osoby, które jedzą więcej czerwonego i przetworzonego mięsa. Dowiedz się, jakie mleko roślinne do kawy wybrać.

Odżywianie jest ważne w zdrowej diecie

Mleko to bogaty w składniki odżywcze napój, który zawiera wiele cennych dla zdrowia składników, na przykład mleko jest idealnym napojem dla rosnących dzieci i kobiet w ciąży. Zawiera wiele białka, wapnia i minerałów. Jednak oprócz tych składników odżywczych mleko zawiera kilka niezdrowych składników, takich jak nadmiar cukrów, tłuszcze nasycone i niezdrowe białka, które nie są łatwo przyswajalne przez organizm. Istnieje kilka alternatywnych produktów niezawierających nabiału, które są równie pożywne jak mleko i mogą być stosowane zamiast niego we wszystkich ulubionych przepisach.  Na przykład mleko migdałowe, mleko sojowe i mleko kokosowe to doskonałe zamienniki mleka krowiego Jakie jest najlepsze mleko roślinne? Każde ma swoje cenne właściwości. Te alternatywne produkty niezawierające nabiału są również korzystne dla zdrowia i linii talii, ponieważ nie zawierają tłuszczów nasyconych ani dodatkowych cukrów. Dlatego przechodząc na dietę bezmleczną, można cieszyć się wszystkimi korzyściami żywieniowymi diety roślinnej.

Produkty mleczne zawierają dodatkowe cukry i tłuszcze nasycone

Oprócz tego, że produkty mleczne wywołują alergie, są również powiązane z przyrostem tkanki tłuszczowej. Nabiał jest pełen tłuszczów nasyconych i dodanych cukrów, które nie są korzystne dla Twojego zdrowia. Badania wykazały również, że osoby spożywające codziennie produkty mleczne są bardziej narażone na nadwagę lub otyłość. Mleko, sery, a nawet jogurty zawierają dużo tłuszczów nasyconych, które wiążą się z przybieraniem na wadze. Dlatego, aby schudnąć, najlepiej jest pić przetwory mleczne.

Jednym z najczęstszych powodów, dla których ludzie unikają mleka krowiego, jest to, że zawiera ono kazeinę, białko występujące w nabiale. Mleko bez kazeiny to każde mleko roślinne, czy mleko kozie.

Alergie są coraz częstsze

Napoje z mleka mogą być ważnym elementem zdrowej diety. Zawierają one wapń i potas, dwa składniki odżywcze ważne dla budowy mocnych kości i zębów. Nabiał dostarcza również białka, które jest niezbędne do utrzymania uczucia sytości przez cały dzień. Jednak niektórzy ludzie mogą być wrażliwi na mleko i produkty mleczne.

Z każdym rokiem liczba osób uczulonych na różne pokarmy. Jednocześnie wzrasta też częstość występowania nietolerancji laktozy, dlatego wiele osób musi unikać produktów mlecznych. Osoby z alergią, które nie są w stanie strawić nabiału, są bardziej narażone na rozwój innych alergii. Badania wykazały również, że nadmierne spożycie produktów mlecznych jest związane ze zwiększonym ryzykiem rozwoju alergii i uczuleń na pyłki.

Mleko krowie może mieć negatywny wpływ na zdrowie

Badania wykazały, że ludzie, którzy codziennie spożywają mleko krowie, mają większe ryzyko zachorowania na cukrzycę i choroby układu krążenia. W rzeczywistości mleko krowie jest znanym źródłem patogenów, takich jak bakteria campylobacter, która powoduje biegunkę i skurczowe bóle brzucha u dzieci.

Produkty mleczne zawierają także hormony i antybiotyki, które mogą zaburzać mikrobiotę jelitową i zmieniać skład bakterii w organizmie, co jest znane jako zapalenie jelita grubego. Produkty mleczne mają również związek z nadwagą, ponieważ zawierają dużo tłuszczów nasyconych i dodanych cukrów. Dlatego najlepiej jest zastąpić nabiał zdrowszymi alternatywami roślinnymi.

Zdrowe zamienniki mleka krowiego

Istnieje wiele roślinnych zamienników, które zastąpią napój z mleka. Są one wzbogacone w minerały, witaminy i inne składniki odżywcze. Na przykład mleko migdałowe jest bogate w proteiny i zawiera witaminy B-6, B-12 i E. Mleko sojowe jest pełne białek i minerałów, w tym żelaza, wapnia i manganu, i zostało powiązane z niższym ryzykiem chorób układu krążenia. Mleko ryżowe doskonale nadaje się do stosowania w przepisach niskokalorycznych, ponieważ jest niskokaloryczne i ma lekką konsystencję.

Dowiedz się, co zamiast mleka do kawy od krowy można wlać do czarnego napoju.

Mleko sojowe — właściwości

Mleko sojowe to świetna alternatywa dla mleka mlecznego dla tych, którzy szukają zdrowej, wegańskiej opcji. Jest ono wytwarzane z soi i ma wyższą wartość odżywczą niż mleko krowie. Mleko sojowe zawiera wiele witamin i minerałów, w tym wapń, witaminę D, potas i witaminę B12. Zawiera również białko pochodzenia roślinnego, które jest ważne dla utrzymania zdrowego metabolizmu. Mleko sojowe można stosować w takich przepisach, jak płatki śniadaniowe czy jogurt, jako alternatywę dla nabiału. Można go również dodawać do kawy.

Wysoka zawartość wapnia w soi sprawia, że jest ona doskonałym wyborem dla tych, którzy chcą mieć mocne i zdrowe kości.

Mleko migdałowe — właściwości

Mleko migdałowe jest doskonałą opcją bezmleczną dla osób uczulonych na nabiał lub tych, które wolą unikać laktozy zawartej w zwykłym mleku. Jest ono również dobrym źródłem wapnia, potasu i witaminy E. Pomimo tych wartości odżywczych, mleko migdałowe nie ma tych samych zalet co mleko krowie. Mleko migdałowe zawiera mniej kalorii w porównaniu z mlekiem krowim, ponieważ zawiera mniej białka, a więcej węglowodanów. Dzięki temu jest zdrowszą opcją dla osób dbających o wagę.

Oprócz wartości odżywczych mleko migdałowe ma również wiele zalet zdrowotnych w porównaniu z mlekiem krowim. Ma niższy poziom laktozy, dzięki czemu jest łatwiejsze do tolerowania przez osoby z nadwrażliwością na laktozę. Jest też bogatsze w przeciwutleniacze niż mleko krowie ze względu na obecność witaminy E, która wspomaga wzrost i naprawę komórek.

Mleko ryżowe — właściwości

Mleko ryżowe to doskonały napój o bogatej i kremowej konsystencji, niskiej zawartości tłuszczu i bez cholesterolu. Jest również dobrym źródłem białka,i ma neutralny smak, który można łatwo dodać do ulubionych potraw. Mleko ryżowe jest dobrą alternatywą dla osób z nietolerancją laktozy. Ponadto wykazano, że mleko ryżowe obniża poziom cukru we krwi u diabetyków, obniża poziom cholesterolu, poprawia krążenie krwi u osób cierpiących na choroby serca. Dostępnych jest wiele rodzajów mleka ryżowego, w tym odmiany organiczne. Ekologiczne mleko ryżowe jest droższe od zwykłego, ale warto za nie zapłacić, ponieważ może zawierać mniej zanieczyszczeń. Mleko ryżowe wyprodukowane z brązowego ryżu zawiera więcej składników odżywczych niż mleko z ryżu białego. Ma również mniej kalorii.

Mleko roślinne — dlaczego warto?

Istnieje wiele powodów, dla których warto pić napoje bezmleczne zamiast mleka krowiego. Na przykład, picie napojów bezmlecznych może chronić zdrowie serca, sprzyjać utracie wagi i poprawić trawienie. Mleka roślinne są bogate w składniki odżywcze, witaminy i minerały, które są tracone podczas picia mleka krowiego. Badania wykazały, że kiedy ludzie piją mleko krowie, liczba korzystnych bakterii w ich jelitach spada. Może to prowadzić do zaburzenia równowagi w mikrobiomie, co może zwiększyć ryzyko rozwoju chorób przewlekłych, takich jak choroby układu krążenia, cukrzyca typu 2 i niektóre rodzaje nowotworów. Mleka roślinne są bogate w składniki odżywcze, witaminy i minerały, które tracimy, gdy pijemy je od krów. Jest również inny ważny aspekt, który mobilizuje nas do tego, aby sięgnąć po mleko bez laktozy. Odchudzanie — zawiera ono mniej kalorii i tłuszczu co wpływa na naszą sylwetkę.

Mleko wegańskie, czyli jakie?

Jeśli stosujesz dietę wegańską, z pewnością zastanawiasz się co, zamiast mleka krowiego możesz stosować, aby zapewnić sobie dostęp do minerałów i witamin. Mleko roślinne doskonale może zastąpić nabiał w diecie u osób z nietolerancją laktozy. Dostępnych jest wiele opcji, takich jak mleko sojowe, migdałowe i kokosowe. Mleko sojowe jest dobrym rozwiązaniem, jeśli szukasz roślinnej alternatywy dla mleka krowiego. Mleko sojowe jest bogate w białko i wiąże się z niższym ryzykiem chorób układu krążenia. Mleko migdałowe to także świetna opcja dla osób, które chcą pić napoje bez nabiału. Jest ono bogate w białka, witaminy i kwasy tłuszczowe, dzięki czemu stanowi doskonałą alternatywę dla mleka krowiego. Mleko kokosowe doskonale nadaje się do stosowania w przepisach niskokalorycznych, ponieważ jest niskokaloryczne i ma lekką konsystencję.

Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:

Owsianka dla dzieci i niemowlaków – kiedy i jak ją przygotować
Czym jest i jak powstaje żywność liofilizowana
Czy płatki owsiane trzeba gotować?
Suszona żurawina – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG
Mąka z tapioki – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Musli crunchy – czym jest i jak przygotować?
Płatki żytnie – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Pudding chia z mango i musli
Chleb drożdżowy własnej roboty – jak go zrobić?
Smoothie z awokado i borówkami
Płatki Teff (miłka abisyńska) – wartościowy produkt bezglutenowy
Domowa granola FIT – prosty przepis z filmikiem
Owoce zapiekane pod kruszonkąa
Tort z owocami idealny dla dbających o linie
Płatki owsiane – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Jabłko – owoc grzechu czy dar niebios? Indeks glikemiczny IG
Mąka kukurydziana – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Domowe musli. Jak zrobić najlepsze
Co jest lepsze dla zdrowia: płatki orkiszowe czy owsiane?
Mąka żytnia typu 720 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL

Dodaj komentarz