Najlepsza owsianka na wodzie – przepis i porady jak ją urozmaicać!

Najlepsza owsianka na wodzie – przepis i porady jak ją urozmaicać!

Od wieków nasze babcie i mamy wiedziały, co dla dzieciaków jest najlepsze na śniadanie – owsianka. Po latach badań naukowców żywienia i dietetyków okazuje się, że nasze mamy miały całkowitą rację! Owsianka na wodzie, przygotowywana na ciepło to jedno z najzdrowszych śniadań, jakie możemy wybrać. Płatki owsiane zawierają niezbędne źródło energii w postaci węglowodanów złożonych, mają niski indeks glikemiczny oraz zawierają dużo błonnika pokarmowego. Co to wszystko oznacza? Oznacza to, że miska owsianki na wodzie gwarantuje stały poziom energii od rana, sytość przez parę godzin oraz stabilny poziom cukru we krwi, czyli dokładnie to. czego nasz organizm oczekuje po nocnym odpoczynku. Jeśli dodamy do tego wiadomość, że płatki owsiane pomagają obniżyć cholesterol oraz zawierają aż 12 gram wartościowego białka na 100 g to zwycięzcę w konkursie na najbardziej zbilansowane śniadanie mamy gotowego!

Na mleku czy na wodzie?

To, jaką wersję owsianki wybierzemy, zależy w dużej mierze od naszych wymagań dietetycznych, przyzwyczajeń smakowych oraz upodobań kulinarnych. Dla smakoszy na pewno owsianka na mleku jest bardziej atrakcyjna, jednak dla wielu osób mających problemy z trawieniem zawartej w mleku laktozy, osób dbających o linię i osób ograniczających spożycie tłuszczów w diecie wybór gorącej wody zamiast mleka będzie bardziej optymalny. Szklanka tradycyjnego mleka 2% tłuszczu zawiera ok. 122 kcal i 5 g tłuszczów, a zastąpienie mleka wodą pozwoli nam „zaoszczędzić” zbędne kalorie.

Z drugiej strony mleko to cenne źródło witamin. Tak przygotowana owsianka będzie bogata w wapń i białko. Ten pierwszy składnik wspomaga układ nerwowy, koi nerwy i chroni serce przed wieloma schorzeniami. Natomiast proteiny wpływają na budowę mięśni. Jeżeli nie zmagasz się z alergią czy nietolerancją laktozy, owsianka na mleku może być strzałem w dziesiątkę.

Które rozwiązanie będzie najlepsze? Wszystko zależy od osobistych preferencji. Warto dodać, że owsianka na wodzie wcale nie musi być uboga w wartości odżywcze. Wręcz przeciwnie. Istnieje wiele dodatków, które pozwolą wzbogacić śniadanie. W kolejnych fragmentach naszego poradnika przeczytasz więcej na ich temat. Dzięki temu na pewno znajdziesz przepis na zdrową, a zarazem bardzo smaczną owsiankę.

Jakie płatki owsiane wybrać?

W sklepach możemy znaleźć przynajmniej kilka rodzajów płatków owsianych, ale które najlepiej wybrać do naszej owsianki? Płatki owsiane tradycyjne dadzą nam bardziej treściwą owsiankę z wyczuwalną strukturą grubszych płatków. Jeśli wybierzemy płatki owsiane błyskawiczne, otrzymamy owsiankę gęstszą i bardziej jednorodną.

Owsiankę najlepiej przygotować w małym rondelku gotując od 30 g do 60 g wybranych płatków owsianych i dodatków powoli mieszając przez 3-4 minuty. Alternatywnie można też przygotować owsiankę w prosty i szybki sposób w kuchence mikrofalowej. Miseczkę płatków zalewamy wodą i włączamy na 2-3 minuty na moc 900W – uważajcie, aby nie wykipiała.

Niezależnie od tego, czy wybierasz płatki owsiane błyskawicznie, czy tradycyjne, będzie to bardzo dobra alternatywa dla płatków kukurydzianych, czekoladowych bądź innych bogatych w szkodliwe cukry produktów. To sprawia, że owsianka na wodzie czy mleku cieszy się tak dużym zainteresowaniem wśród miłośników zdrowego stylu życia. Będzie to bardzo zdrowe danie zarówno podczas redukcji tkanki tłuszczowej, jak i budowy masy mięśniowej. Efekty zależą oczywiście od przestrzegania norm spożywanych kalorii oraz aktywności fizycznej.

Wszystko fajnie i zdrowo, ale co ze smakiem? Specjalnie najważniejszą kwestię zostawiliśmy na koniec! Smak owsianki z samą wodą pewnie nie zachwyca, ale nie znam nikogo, kto by ją spożywał właśnie w takiej czystej formie. Nasza owsianka na wodzie swój smak będzie zawdzięczać oczywiście dodatkom, które się w niej znajdą.

Dzisiaj niemal każdy owsianka przepis obejmuje dodatki. Trudno się dziwić, gdyż zmieniają smak tego popularnego śniadania, a odpowiednio dobrane, zawierają wiele cennych witamin i minerałów. Zdecydowanie warto eksperymentować ze zdrowymi dodatkami, które znacznie wzbogacą każde śniadanie.

W owsiance najlepiej sprawdzają się oczywiście owoce, możemy tu użyć owoców świeżych, mrożonych lub owoców liofilizowanych (polecamy szczególnie owoce leśne: jagody, truskawki, maliny). Oprócz owoców, swoją drogę do najlepszej owsianki znajdują często również bakalie, orzechy, super foods (morwa biała, nasiona chia) oraz czekolada. Tak, czekolada! Pokruszona czekolada dodana do owsianki doskonale się stopi i wzbogaci smak. Dla osób dbających o szczupłą sylwetkę, obowiązkowym składnikiem owsianki będzie cynamon, który pomaga regulować poziom cukru we krwi i zużycie węglowodanów na energię.

Poniżej kilka przepisów na najlepszą owsiankę na wodzie:

To oczywiście tylko niektóre pomysły na pyszne owsianki. Na pewno warto mieć pod ręką orzechy czy owoce liofilizowane. W sieci znajdziesz niejeden przepis na śniadanie, lecz warto samodzielnie poszukiwać nowych smaków.

Pamiętaj, aby dopasować składniki do Twojego zapotrzebowania kalorycznego. Dlatego warto z rozwagą stosować białą czekoladę czy inne produkty, które zawierają cukry proste. Jeżeli budujesz masę mięśniowa, warto dodać do owsianki odżywkę białkową.

Jeśli jednak przestrzegasz diety redukcyjnej, doskonale sprawdzi się przepis z owocami, które nie zawierają zbyt wiele kalorii. Takie danie zapewni Ci energię na wiele godzin i sprawi, że łatwiej stawisz czoła codziennym obowiązkom. Przekonało się o tym wiele osób, które owsiankę spożywają niemal codziennie. To dziś jedno z najpopularniejszych śniadań Polaków.

Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:

Brownie z batatów i bananaów
Karob – co to? Wartości odżywcze i przepisy z karobem
Superfood – produkty pomagające dłużej zachować młodość
Mleko – dlaczego warto je pić
Chleb dla cukrzyków (diabetyków) – wypiec w domu czy kupić?
Mąka kokosowa – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Czy jesienią potrzebujemy więcej jeść?
Musli nie tyko na śniadanie – czyli zbożowe szaleństwo na każdą porę dnia
Kakao i czekolada – zdrowe czy niezdrowe?
Słodycze? Dlaczego nie?
Smaczny i zdrowy posiłek do szkoły dla dziecka ? Nic prostszego.
Suszone daktyle – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG
Domowa granola fit. Zrób ją samodzielnie
Piramida żywieniowa – ale jak się na nią wdrapać?
Rooibos – zdrowsza od zwykłej herbaty?
Śniadanie – pierwszy krok do odchudzania
Miodownik bez pieczenia
Domowe musli z piekarnika
Gryka preparowana – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Zdrowe pancakes czyli naleśniki pełnoziarniste

Dodaj komentarz